• ...МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ И ГЕОРГИ ГАДЖЕВ СПЕЧЕЛИХА ВЪВ ВИДИНДСКИЯ СПРИНТ И ВТОРАТА ПЛАНИРАНА ТИТЛА ЗА СЕЗОН 20-20...

     

  • ...САМО ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ ЕМИЛ ДЕНЕВ-ПРОКУРОРА БЕ ПРИНУДЕН ДА СМЕНИ ДВАМА НАВИГАТОРИ, ВТОРИЯТ Е ПЪЛЕН ДЕБЮТАНТ...

     

  • ...24 ЕКИПАЖА СА РЕГИСТРИРАНИ ЗА ВИДИНСКИЯ СПРИНТ В НЕДЕЛЯ, ДОМАКИНИТЕ С ИЗРАВНЕН ЛИЧЕН РЕКОРД ЗА ЧУЖДЕНЦИ НА СТАРТА...

     

Сезон 2021 започва със СуперСеб Монте победа

Неделя, 24 Януари 2021 | Гап, Франция, RallyXpress
Сезон 2021 започва със СуперСеб Монте победа

КЛАСИРАНЕТО ОТ РАЛИ
МОНТЕ КАРЛО 2021 ГОД.

2021 MON Lofo OFF 001
:: Етапни победи в Монте Карло:
Себастиян Ожие – 9, Отт Танак, Тиери Нювил и Елфин Евънс – по 2.
:: Лидери на колоната в Монте Карло:
Отт Танак – 1-2; Кале Рованпера – 3; Елфин Евънс – 6-7; Себастиян Ожие – 4-5/9-15.
:: Класиране на пилотите за световния шампионат:
Себастиян Ожие 30 т., следван от Елфин Евънс 21, Тиери Нювил 17, Кале Рованпера 16, Дани Сордо 11, Такамото Катсута 8 т., и др.
:: Класиране на отборите в шампионата на производителите: Тойота Газоо Рейсинг WRT – 52, Хюндай Шел Мобил WRT 30, М-Спорт Форд – 10, Хюндай С2 Компетишън – 8 т.
:: Класиране на пилотите в WRC2: Андреас Микелсен (Шкода Фабия Рали 2 Ево) 30 т., Адриан Формо (Форд Фиеста Mk II) 22, Ерик Камили (Ситроен С3) 17 т., и др.
:: Класиране на производителите в WRC2: Ток Спорт WRT 37 т., през М-Спорт Форд RT 18, Спорт Сие Ю 15 т.
:: Класиране на пилотите в WRC3: Йоан Росел (Ситроен С3 R5) 28 т., следван от Йоан Бонато (Ситроен С3 R5) 22, Никола Киамин (Ситроен С3 R5) 20 т.

СЕДЕМКРАТНИЯТ световен шампион Себастиян Ожие (на снимката) и навигаторът му Жулиен Инграсия взеха рекордната осма победа в рали Монте Карло и спечелиха задочния мач срещу сънародниците си Себ Льоб/Даниел Елена с 8:7 за времето от 2014 г. насам.

Екипажът на Тойота Газоо откри сезона си с пълен актив от точки, при това в състезание, в което Ожие демонстрира най-ярко и накуп всичките свои качества, довели го до тази стратегическа в последния шампионат на французина победа.

„Няма кой да ме спре, за да спечеля това рали!“, със самочувствието, но и с мотивацията на пилот от най-високата класа, заяви Ожие във втория ден на класическото алпийско състезание.

Ожие и Инграсия показаха онези свои възможности, които нито един друг тандем в момента не притежава.

Пилотът се чувстваше комфортно (изключваме гафът със спуканата гума в СЕ6 и появилият се там на финала бесен Ожие – бел. ред.), но не само защото Монте се караше – както се казва - под прозорците на родния му дом.

В 89-ото Монте Карло, в което от старта до финала имаше всичко, с което най-старото рали е познато в спорта, Ожие беше единственият пилот, който съумяваше да се адаптира най-бързо и към сменящата се бързо пътна обстановка – дъжд, сняг, лед, кал и сухи пътища.

Но също така и към непрекъснато променящите се съотношения в състезателната среда.

За най-елементарната оценка говорят сухите факти от Монте (виж отделното каре), а проследилите излъчванията на wrc+ видяха, че в момента Ожие е този, който диктува модата в световните ралита и неслучайно от години се смята за тяхната мерна единица.

Сезон 2021 започва със СуперСеб Монте победа

снимка за rallyxpress: софи реалон/франция
ИМА ДА ГИ ГОНЯТ… Жулиен Инграсия и Себастиян Ожие вече са абсолютните рекордьори с 8 победи в Монако, които в следващите 10 години надали ще има пилот, който да постигне повече.


2021 MON Ogier FB 006

снимка за rallyxpress: софи реалон/франция
НАЙ-МОТИВИРАН, НАЙ-АДАПТИВЕН… Това са две от съставките в рецептата на Себ Ожие, която му донесе рекордната победа в Монте, но също и седемте титли, както и намерението, да ги допълни и с тази от 2021 г.

На финала французинът обобщи, че краят на този уикенд „…не беше лош…“. Но във всеки случай, колкото и лесна да изглеждаше първото място, за него Монте не беше и банален алпийски излет.

Защото освен стремежът към осмата победа, за екипажа успехът е стратегически важен по пътя към 8-ата световна титла.

В края на 2019 г. имаше колебания у Ожие дали да продължи, решението за което дойде повече от непълния сезон 2020 и ограниченията с пандемията, отколкото от други мотиви.

Доброто начало е колкото за екипажа, толкова и за новия шеф на Тойота Газоо Ари-Мати Латвала, успял да постигне, ако не пълен с Ярис-и подиум в Монако, то топ-а на стълбичката, както и още два екипажа в 6-ата.

Но също и осигурявайки си не само челото, но и втория пилот – Елфин Евънс, който да възроди амбициите си за пропуснатото от Монца Рали и сезон 2020.

2021 MON Evans MS 008

снимка: motorsport.com
ДОБАВЪЧНИ АМБИЦИИ КЪМ СПОМЕНА ОТ МОНЦА… Любопитно е каква ще е тактиката на Елфин Евънс във втората поредна година, в която, ако иска нещо повече от „вице“ ще трябва да оспорва лидерството на световния шампион?

Финландецът за една бройка да влезе в историята като най-успешния дебютант-мениджър с три екипажа на върха, когато във финалния ден Рованпера бе изместен от третото място не само заради силната атака на миналогодишния победител Тиери Нювил, но и заради спукана гума.

2021 MON Newvile MS 006

снимка: motorsport.com
ПОХВАЛА ОТ ШЕФА ОЩЕ ЗА ПЪРВИЯ ОПИТ… Обратно на предположенията, че като дебютант Мартейн Видаег трудно ще се справи едновременно и с WRCar, и с Монте Карло, новият навигатор на Тиери Нювил си заслужи личната похвала на шефа на финала в Антреву.

Белгиецът имаше своите проблеми – единият с внезапната замяна на навигатора Мартейн Видаег („Той се справи много добре в първото си рали в световна рали кола“ – rally-magazin.de) и, втората, заради спаднала гума и пирует в петък.

И докато неговия сънародник се справи чудесно със задачата си, то компенсирането на изоставането бе изцяло работа на Нювил. С отпадането на Танак, белгиецът ставаше най-добре класиралият се екипаж измежду Хюндай-ите, а въпросът за точките в марковото първенство – още по-зависим от класирането на Нювил.

По-скоро малшансът, отколкото промяната в темпото или концентрацията на Кале Рованпера го лишиха от дубъл на бронзовия подиум от Швеция 2020, така че представянето и класирането на 20-годишния младеж в трудно и безкомпромисно към пилотите рали като това, трябва да бъде оценен по достойнство като много висок резултат.

2021 MON Kale Rovan MS 007

снимка: motorsport.com
С ЛИЦЕ НА ПРОФЕСИОНЕЛЕН ПОКЕРДЖИЯ… На спокойствието и невъзмутимостта на Кале може само да се завижда – няма как да се разбере, че е беден заради спуканата гума, изпуснатия подиум и добрия резултат.


РЕЗУЛТАТИТЕ НА ЖИВО

2021 MON Opzia Logo
КЛАСИРАНЕТО в скоростните етапи на Монте Карло, както и позициите във временното подреждане в състезанието, може да следите ТУК.


„Спукана гума и ето ти причината да няма по-добър резултат…“ (rallyrnet) – коментира пилотът.

Като се има предвид, че за М-Спорт Форд Монте 2021 си е чиста проба издънка, то отсега може да се каже, че единственият въпрос за производителите е, ще успее ли Хюндай МС да защити титлата от последните две години.

Или Латвала ще е с дубъл в двата шампионата в края на тази година?

Във всеки случай, въпреки позициите на Нювил и Дани Сордо (5-и), за Андреа Адамо началото на сериите е такова, че амбициозния италианец надали има защо да е доволен…

Пред rally-magazin.de раздразненият Дани Сордо заявява: „Не бяхме част от музиката още от самото начало…“.

Монте Карло 2021 бе първият от 12 заключителни състезания на последния сезон в класическата ера на ралитата.

И още с началото на шампионата, Андреас Микелсен, не само бе доминантния пилот в WRC2, но и първият, който според новите регулации се разписа като победител в паурстейдж за тази категория.

2021 MON Mikelsen MS 007

снимка: motorsport.com
КЪМ ТОП-ЛИСТАТА ЗА 2022 ГОДИНА…, Но не през прекия, а по заобиколния път – с победи и титла в WRC2 за 2021 г., това е планът на норвежкия пилот.

За Микелсен (забележете – 7-и в общото класиране!) и тази победи, и участието му в първенството за „малката титла“ предопределят пътищата за завръщане в листата на топ-пилотите догодина.

Успехът му в Княжеството беше колкото очакван, толкова и планиран, а комбинацията на пилота и подготвената от ТОК-Спорт Шкода само подпечатваха максимума, който Микелсен прибра от старта на шампионата.

В категорията на WRC3 нещата завършиха така, както и започнаха със старта в Гап – френското трио на Ситроен С3 Росел-Бонато-Камили ще са определящите в това първенство от момента, в който обаче станат ясни номинациите на отделните пилоти за участието в шампионата на тази категория.

2021 MON YohanRossel MonteC

снимка: motorsport.com
ОБЯВЕНИ НАМЕРЕНИЯ… Йоан Росел вече е декларирал, че тази година играе за победата в WRC3

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев