• ...ДВА ЕКИПАЖА НА МС-АКАДЕМИЯ ТВЪРДИЦА С ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ ПРЕДИ СТАРТА НА МОНБАТ РАЛИ СЛИВЕН...

  • ...ПЛАМЕН КАМБУРОВ ЗАПИСВА ТРЕТА ПОРЕДНА ПОБЕДА В ДВА ШАМПИОНАТА - ПЪРВИ Е В ПЛАНИНСКО БЪЛГАРКА...

     

  • ...ТОЧНО СПОРЕД ОЧАКВАНИЯТА: НАЙ-БЪРЗИ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ СА ТЕЛИЙСКИ, КАМБУРОВ И ЦАРСКИ...

     

Първата версия готова, планирани 4 резерви

Петък, 13 Ноември 2020 | Париж, RallyXpress
Първата версия готова, планирани 4 резерви

ВЪЗМОЖНО Е ВРЪЩАНЕ
НА РАЛИТО АКРОПОЛИС

unnamed
ЗА ПОСЛЕДНО макадамовият символ на световните ралита е проведен като кръг от шампионата през 2013 г., след което гръцкото Акрополис минава в листата на континенталната надпревара. Сега обаче има силни индикации, че самата държава търси вариант то да се върне в WRC, където състезанието има впечатляваща история. За това свидетелства шефът на ралитата Ив Матон, който бил наясно с големия държавен интерес. Догодина Акрополис ще „резерва“, но при бъдещ  повторен ротационен вариант на състезанията, много е възможно Гърция да заеме полагаемото ѝ се място в листата на ФИА.

ПЪРВИЯТ ВАРИАНТ на календара на световните серии за 2021 г. вече е известен, но това е първият списък за даден сезон, в който звездичките за допълнителните условия към организаторите са заменени с 4 резервни ралита.

Естествено, причината е в неяснотата около корона-вируса и опитът от тази година, през която 6 от кръговете отпаднаха поради драматичния развой на пандемичната обстановка в света.

Първата половина от новия календар е изцяло европейска, като в тази част са новото Хърватия и вторият, този път легален, шанс на Естония, след „ковид-премиерата“ от таз година.

От обичайният вариант на календара са отпаднали Мексико и Аржентина, така че само с Чили, Южна Америка ще бъде представена от едно-единствено световно рали.

Както обявиха по-рано през този сезон от ADAC, германското рали отпада за 2021, като класиката дори не е отбелязана като вариант на заместник, ако има провален календарен кръг.

Първата версия готова, планирани 4 резерви

ТИМОВЕТЕ УСТИСКАХА НА СВОЕТО

ПЪРВОНАЧАЛНИТЕ информации от Промотора на WRC, както и от ФИА сочеха, че шефското тяло иска календар между 14 и 16 старта за сезон. Това обаче влизаше в огромно противоречие с тимовете, за които всеки списък, който е над 13 състезания се оказва не само нерентабилен, а сериозно ощетяващ екипите, за които това би било неоправдано увеличаване на разходите. Така че 12 старта и 4 резерви, се оказа оптимума за отборите, за което те настояваха.


Да припомним, че по-рано през лятото в германския автомобилен съюз заявиха, че идната година ще е време, в което всичко около ралито да бъде преосмислено, като сезонът няма да е просто „почивка“, а пренастройка около предстоящата в недалечното бъдеща ротационна система на състезанията.

Впрочем, идеята за ротационния принцип в състезанията от WRC бе лансирана пред президента на ФИА Макс Мозли в периода 2006-2008 г. от тогавашният председател на БФАС Георги Янакиев.

Тъкмо благодарение на това, рилският ни курорт Боровец получи своя голям шанс през 2010 г. да е част от световните серии

Смята се, че сегашната първа (работна или про-ковид) версия на календара за тази година, заедно с варианта за четири резерви, ще е основата на шампионата през 2022 г.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев