• ...ОТ СТАРТА НА РАЛИСПРИНТ ПЕЩЕРА, ФЕДЕРАЦИЯ И ОРГАНИЗАТОРИ ЗАПОЧВАТ ДА ПОЛЗВАТ ЧЕШКАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ И СИГУРНОСТ ONI...

     

  • ...НОВИНАТА ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ ТИМ НА ДРАКОНА: ТИТЛАТА В ПЛАНИНСКИТЕ ИЗКАЧВАНИЯ ВЕЧЕ Е ОВАКАНТЕНА...

     

  • ...С НОВИ 45 ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ НА КЛАСИЧЕСКОТО ВЪРБИЦА, ЕКИПЪТ НА МЕГАПОРТ РЕЙСИГ ЗАВЪРШИ ПОДГОТОВКАТА ЗА СЕЗОНА...

Отт пред първа победа, Кале става все по-опасен

Събота, 27 Февруари 2021 | Рованиеми, RallyXpress
Отт пред първа победа, Кале става все по-опасен

РЕЗУЛТАТИТЕ В МРЕЖАТА

2020 WRC Results
ЛАСИРНЕТО на екипажите в отделните скоростни етапи, както и общото подреждане в Арктик Рали Финландия може да следите ТУК.

EСТОНСКИЯТ пилот на Хюндай Мотоспрот Отт Танак (на снимката) увеличи добавъчно своя авантаж в съботния ден от първото Арктик рали Финландия, след като днес спечели три от шестте скоростни теста.

След тях, той и навигаторът му Мартин Ярвеойя (Хюндай i20 WRC) са с общо време от 1.43:32.1 ч., следвани на 24.1 сек от ставащият все по-опасен съперник на „батковците“ Кале Рованпера (Тойота Ярис WRC), а на убийствените 1.8 сек. от финландския тийнейджър, преди финалните два етапа утре, е Тиери Нювил (Хюндай i20 WRC).

Ако Танак/Ярвеойя се разпишат като първите победители в зимно финландско рали от световните серии, това е първия значим успех на двамата от половин година насам, след като победиха в домашното Естония Рали.

„Всичко върви по план, само гумите са доста лоши. – коментира Танак, който от петък вечерта до момента е начело на класирането, без дори да допусне някой зад гърба му да застраши лидерството му. - Беше много важно днес да преминем без грешки“, каза Танак,

Отт пред първа победа, Кале става все по-опасен

снимка: motorsport.com
БЕТЪРПЕЛИВ ЗА РЕАБИЛИТАЦИЯ… От старта до финала на съботния ден, Отт Танак показва съвършено темпо и прецизна езда, които да го изведат на победната позиция.


Освен увеличеният аванс на естонеца, съботният ден поднесе и една неприятен за седемкратният световен шампион инцидент, когато само на 200 м. от финала на последната за деня скоростна – Сийкакямя 2 (27.68), в самия връх на много бърз десен завой, Себ Ожие вкара своя Ярис в дълбоката повече от 1.7 м. снежна пряспа.

На французинът се наложи да загуби близо 23 минути, преди да се намерят малцината край трасето, които да го изтеглят и той да се добере до финала, отмъквайки им… теглещото въже.

2021 ARC Ogie MS 011

снимка: motorsport.com
МАЛКО ПРЕДИ ДА ЗАОРЕ В СНЕГА… Себастиян Ожие се движи рисковано близо до снежния парапет на етапа Сийкакямя 2, преди да се вреже в преспата сняг и да прекара 22.5 мин в очакване на помощ…

ОПЦИЯ ЗА НОВ ЛИДЕР В СЕРИИТЕ?

ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, че в неделя крайното класиране, повтори това от събота вечерта, то най-сензационно, именно Кале Рованпера (възможни 34 т.) може да оглави шампионата, следван от Тиери Нювил (възможни 32) и Елфин Евънс (възможни 31 т.).

2021 ARC Kale 244


Това е третия за последните три години „инцидент“ за Ожие, при който пилотът напуска трасето, като последно това става в Швеция през 2019 г.

Също така се очертава, че първото Арктик рали Финландия ще е третия кръг от световните серии от същата тази шведска гоненица отпреди 2 години, заедно с миналогодишното издание, след което Ожие ще приключи надпреварата без да е спечелил и един-единствен етап.

За Кале Рованпера петък ще бъде отбелязан не само с опцията за второто място на подиума, което в Монте Карло му се изплъзна, но също и с втората етапна победа в кариерата му, която днес той записа на името си, завършвайки на финала на шестия тест – Кайхуавара (19.91 км) с авантаж от 1.7 сек. пред бившия световен шампион Отт Танак.

След първото място в пауър-стейджа на Швеция 2020 г., който Рованпера печели максимума от точки и бронзовия подиум при комшиите, това е вторият етап, за който пилотът ще си спомня достатъчно ярко, още повече, че трасето на Кайхуавара беше едно от най-коварните през днешния тур край Рованиеми.

Анализирайки обаче резултатите от днес, разлика от 23.3 сек, която има Танак, трудно би била стопена в оставащите 44.94 км., защото е малко вероятно Рованпера да бъде с 0.518 сек. по-бърз от естонеца във всеки един от километри в дистанцията, деляща началото на неделята и финала на Арктик рали Финландия.

2021 ARC Kale MS 111

снимка: motorsport.com
ПЕЧЕЛИ ЕТАПНИ ПОБЕДИ НА ЗАСНЕЖНИ ОТСЕЧНИ… И при първата победа в скоростен етап, и втората му спечелена отсечка, Кале Рованпера записа в актива си върху скандинавска зимна настилка.

Изглежда също така, че Андреа Адамо е на път да реализира заканата си, че нищо друго освен победа няма да бъде приемано като успех от Арктик рали Финландия.

Най-малко, защото целият му екип – Танак, Нювил и Брийн са в първата четворка, а дебютантът с WRCar Оливър Остберг затваря шестицата.

В някои от социалните медии, шведски фенове открито призовават Адамо „вземи му [на Оливър] детската количка, и вече го качвай в истинска спортна машина!“  

„Последният тест беше доста сложен. Загубих очилата си, тука, на 3 завоя преди финала. Не можах да стигна по-бързо, защото не виждах“, съобщи хлапето за WRC+, усмихвайки се щедро.

2021 ARC Solberg juni MS 03

снимка: motorsport.com
ВЗЕМЕТЕ МУ „ТРИКОЛКАТА“… В Арктик рали Финландия, още от първи опит, наследникът на световния шампион Петер Солберг показа, че отдавна е дорасъл, за да кара машина от топ-категорията WRC.

„Бейби Оливър“ заслужава специални адмирации за дебюта, след като ден преди финала завършва в подреждането на 6-а позиция.
 
Крейг Брийн, за когото това е дебют за сезона в третата кола на Хюндай МС, подчертава силното си представяне, допълвайки мощната атака на екипа от Алзенау.

Петъкът ще остане и с шеговитото впечатление, че във WTC2 „има някакви договорки“, след като челото продължава да е като „снежно влакче“ : Есапека Лапи (Фолксваген Поло Gti R5) държи челото, на 49.2 сек е победителят и лидер след Монте Карло Андреас Микелсен (Шкода Фабия Рали 2), а на третата позиция – руснакът Николай Грязин (Фолксваген Поло Gti R5) – 1:30.8 мин.

2021 ARC Lappi MS 001

снимка: motorsport.com
КАКТО В МОНТЕ КАРЛО, НО ПОД ПОЛЮСА… Преди финала в неделя спорът в WRC2 се развива като по договорка: „снежното влакче“ се води от Есапека Лапи, който дословно копира доминацията на Андреас Микелсен от Монте.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев