• ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

  • ...КОРОНАВИРУСЪТ ВЗЕ ПЪРВАТА СИ ЖЕРТВА ОТ СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ ПО РАЛИ - АРЖЕНТИНА Е ОТКАЗАНО...

Ожие и Нювил си делят нощната увертюра

Петък, 24 Януари 2020 | Монте Карло, RallyXpress
Ожие и Нювил си делят нощната увертюра

ФРЕНСКИЯТ пилот на Тойота Газоо Рейсинг Себастиян Ожие откри сметката на етапните си победи за новия си тим, печелейки първото от двете скоростни изпитания на Монте Карло. Ярис-а на Ожие пресече финалната линия на отсечката 9:53.2 мин след старта, като подобри преди това записаното време на стартиралия първи в състезанието действащ световен шампион Отт Танак (Хюндай i20 WRC) с 1.8 сек и с 1.9 сек от втория пилот на корейския тим Тиери Нювил.

Във втората, наричана отсечка „за оцеляване“ (най-дългият скоростен етап – 25.49 км), победата взе Тиери Нювил (Хюндай i20, на снимката горе) – 16:23.7 мин. Впечатляващото е, че Нювил направи разлика пред финиширалия преди него световен шампион Отт Танак, надигравайки го с… 29.7 сек (!!!), а Себастиян Ожие не успя да слезе много по-надолу и финишира също с нетипично голяма разлика за Монте – 25.5 сек!!

Така нощната увертюра бе поделена между Ожие Нювил, тази нощ белгиецът ще нощува като водач на колоната – 26:23.5 мин, следван на 19.1 сек от Ожие и на 25.1 от Танак.

Ожие и Нювил си делят нощната увертюра

снимка: motorsport
АВАНТАЖ, КОЙТО НЕ Е ВЯРВАНЕ… Силната и агресивна езда на Тиери Нювил му донесе първата етапна победа за годината и лидерството в Монте Карло след откриващите два скоростни етапа


Трасето до финала на СЕ1 - Пюимишел (17.72), обаче се оказа изключително хлъзгаво, нещо от което се оплака дори и 9-кратният световен шампион Себастиян Льоб (Хюндай i20 WRC).

„Да, доволен съм, но не съм и очаквал друго от този етап – заяви на финала Себ Ожие, за когото от вчера насам това е втората победа, като броим и първото време в предстартовата загрявка. – Този [етап] е най-лесният от целия уикенд, така че смятам, че нямаше нищо особено.“

За разлика от Ожие, повечето от останалите пилоти се оплакаха от големите „порции“ камъни във фракцията, която играеше ролята на допълнителна пречка.

:: Резултатите от
първите два етапа
може да видите на
сайта та WRC
ТУК

„Беше много мръсно и това ме направи по-внимателен“, допълни Ожие.

Да отбележим, че фракцията се появи, а след това и непрекъснато се увеличаваше, още след преминаването на Танак през етапа, особено в пасажа на изкачване.

2020 MON Seb Ogier 001

снимка: вестник л’екип/франция
В ТИПИЧЕН ШАМПИОНСКИ СТИЛ… С напълно нов отбор и автомобил, Себастиян Ожие започна участието си в своя последен състезателен сезон с победа в шейкдауна и първия скоростен етап.  

„Беше много хлъзгаво, а и аз не направих най-добрия избор на гуми“, коментира третото си време в първата отсечка Елфин Евънс, изостанал само на 0.1 сек от постижението на Танак - 9:55.3 мин.

Заради резултатите си от края наминалия сезон и след преминаването в Тойота Газоо Рейсинг и комбината му с Ярис WRC кара коментаторите да го определят като „черния кон“ (аналогия с жокея, който може неочаквано да поднесе изненадите – бел. ред.) в световните серии тази година.

2020 MON Black ais 001

снимка: кадър от екрана
АСФАТОВО-СНЕЖНО-ЛЕДЕНА КОМБИНАЦИЯ… Още в най-тежката отсечка, в тежката вечер на Монте, пилотите се сблъскаха с типичното за това рали: никой не може да бъде сигурен в състоянието на трасетата, колкото и да са „съгледвачите“, колкото и голям да е опита във Френските Алпи.

„Много хлъзгаво, дори и при възможно най-добрия избор на гумите“, отбеляза мултипобедителят в Старата госпожа Себастиян Льоб.

Любопитното е, че в първото състезание с автомобил от категорията WRCar „бъдещето“ Кале Рованпера (Тойота Ярис WRC) спечели и първата си битка при „чичовците“, надбягвайки с 0.7 сек деветкратният шампион на планетата Себастиян Льоб. На Пюимишел тийнейджърът завърши за 10:03.6, а Льоб записа 10:04.3 мин.

2020 MON ss2

снимка: кадър от екрана
ТИПИЧНО ЗА МОНТЕ КАРЛО … Фойерверки, стотици фенове по мостовете край серпантините към Брезиер – това е класиката на автомобилния спорт.

Етапът Брезиер, най-тежкото и най-дълго изпитание в програмата на първото от сериите рали, бе точно на обратната страна на откриващия тест – много дълъг, прекалено различен като настилка (сухо-малко сняг-„черен лед“-сухо), мешавица, която изпоти дори и Отт Танак.

„Щастлив съм, че съм тук [на финала], това [отсечката] се оказа предизвикателство, по-голямо, отколкото очаквах“, заяви Танак, видимо изнервен от срещата в хлъзгавите пасажи и „черния лед“, в които му се наложи да минава едва ли не… на пръсти.

2020 MON Ott Tamakr 001

снимка: кадър от екрана
ЯВНО НЕДОВОЛЕН… Така изглеждаше на финала на втората скоростна отсечка новият световен шампион Отт Танак: концентриран, но не и удовлетворен, след като на моменти бе принуждаван от пътя да контрира занасящата се „ай-двайсетица“ или да пада до минимална скорост, принуден да забрави за стрелките на хронометрите.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев