• ...ЕФЕКТЪТ НА ДОМИНОТО ПРОДЪЛЖАВА: КАКТО СЕ И ОЧАКВАШЕ ТВЪРДИЦА-ЕЛЕНА -ОТЛОЖЕНО, В ПАНАГЮРИЩЕ ВИСЯТ 90 НА СТО...

     

  • ...ТЪРНОВСКИЯТ ЕТЪР РЕЙСИНГ ТИМ ГОТОВ С ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ СПИСЪК НА ЗАЯВЕНИТЕ ПИЛОТИ ЗА УИКЕНДА НАД ЛЯСКОВЕЦ...

  • ...ИЗВЪНРЕДНО! ШУМЕН АУТО СПОРТ С ЛИЧНА ПОКАНА ДО СТОЕВ ЗА УЧАСТИЕ В ПЛАНИНСКОТО ОТ ИМЕТО НА ШУМЕНЦИ...

Ожие вписва първата си победа за японците

Понеделник, 16 Март 2020 | от Мартин Холмс, Англия
Ожие вписва първата си победа за японците

КЛАСИРАНЕ ОТ РАЛИ МЕКСИКО

2020 MEX Logo OFF MH
::
Първите 6 екипажа във втория кръг: Ожие/Инграсия (Тойота Ярис WRC) 2.47:47.6 ч., следвани на 27.8 сек от Танак/Ярвеойя (Хюндай i20 WRC), на 37.9 от Сунинен/Лехтинен (Форд Фиеста WRC), на 1:43.4 мин от Евънс/Мартин (Тойота Ярис WRC), на 2:20.5 от Рованпера/Халтунен (Тойота Ярис WRC), на 10:29.3 мин от Тидеман/Барт (Шкода Фабия R5);
:: Етапни победи: Нювил 8, Танак 6, Ожие 4, Дани Сордо  и Кале Рованпера - по 1;
:: Лидери на колоната: Нювил – 1 и 2, Танак 3, Ожие – от 4 до 21 включително.;
:: Класиране в първенството на пилотите (след 3-и кръг): Себастиян Ожие 62 т., Елфин Евънс 54, Тиери Нювил –42, Отт Танак 38, Теему Сунинен 26 т., и др.;
:: Класиране в първенството на производителите (след 3-и кръг): Тойота Газоо Рейсинг 73 т., Хюндай Моторспорт 63 Форд М-Спорт 40 т.

ТОЧНО ШЕСТ месеца след последната си победа, видях Себастиен Ожие да поеме водеща роля при пилотите в световните серии по рали. Като при това французинът не само записа първата си за Тойота Газоо Рейсинг, но и влезе в историята на японския отбор, спечелил за първи път състезанието на Мексико.

Тойота Газоо Рейсинг разшири преднината си в серията на производителите над Хюндай, след като двамата нови пилоти в състава на Томи Макинен спечелиха две победи в три събития.

Скоростните етапи на Гуанахуато Рали Мексико се оказаха предизвикателни събития за Хюндай Моторспорт и М-Спорт Форд, като всеки от двата екипа загуби по един от своите автомобили при трудни обстоятелства.

Второто място за Отт Танак след неразбориите през първия ден, демонстрира решимост на световния шампион, който е тръгнал да защитава титлата си.

За M-Спорт Теемо Сунинен се представи стабилно и в крайна сметка завърши на трето място, като се решително се противопостави на Танак, докато счупената спирачка в съботния следобед не направи нещата неизбежни.

В WRC2 и общата категория R5 (Рали 2) бяха спечелени от Шкода-а на Понтус Тидеман, за трети пореден път в Мексико, докато WRC3 бе взета от боливиецът Марко Булакия в Ситроен C3 R5.
 
Ожие вписва първата си победа за японците

снимка: лична фейсбук страница на себ ожие
ОБИЧАЙНО МАРКИРАНЕ „ТЕРИТОРИИТЕ“… В Гуанахуато Рали Мексико се вида онова, което  Ожие може най-добре – системността, с която се преследва титлата.


Рали в Мексико се проведе в момент, в който цели нации по света обявиха плановете си да се защитят заради разпространението на пандемията COVID-19.

В крайна сметка Гуанахуато Рали Мексико завърши в събота вечерта, преминавайки от четвъртък, неделните етапи, включително и пауърстейджа с раздаваните в него допълнителни шампионски точки. Тази промяна беше направена, за да подпомогне връщането на европейците у дома поради бързо променящите се ограничения за пътуване.

Съобщението бе допълнение, към вече отменените следващите два кръга от поредицата - Чили и Аржентина (заради пандемичната ситуация).

2020 MEX Ott Tanak FB 001

снимка: лична фейсбук страница на отт танак
БЪРЗАЩ ОБРАТНО НАГОРЕ… Отт Танак изкачва легендарната отсечка Ел Чоколате с темпо, което говори, че за действащият първенец на планетата борбата за титлата едва сега започва.
 
Себ Ожие направи нови бележки в своята спортна история, пренаписвайки други факти в Мексико. Изравнявайки рекордите на Себастиен Льоб с шест победи, като вече постигна три победи за три години с Фолксваген (2013-2015), бившият световен шампион спечели три последователни рали Мексико в три различни автомобила (Форд, ситроен, а сега и с Тойота), четири различни марки във всички.

Въпреки че той бе възнаграден в началото в петък от грешката, направена от Танак, по пътя имаше много предизвикателства.

Себ Ожие: „Никога не знаеш какво ще се случи в този вид ралита, спукана гума, толкова много скали, невъзможността да продължаваш да караш, без да внимаваш много-много, но все пак трябва да свършите работата.“

2020 MEX Elvin Evans FB 001

снимка: лична фейсбук страница на елфин евънс
ЗАПЪРВИ ПЪТ ПЪРВИ НА ТРАСЕТАТА … Като лидер на шампионата до Мексико, Елфин Евънс трябваше да изпълни задължението да е „чистач“ на трасетата… за конкурентите си.

В същото време пилотите на Тойота бяха изправени пред други предизвикателства. На лидер в сериите при пилотите след Швеция, Елфин Евънс се падна „правото“ да чисти пътя в Мексико в петък и Дракона пострада в мръсните скалисти условия, задържайки петото място през по-голямата част от събитието, като само за кратко се изкачи до четвърто - пред Танак.

За Кале Рованпера това бе второто WRC приключение в Мексико и бягането на второ място по пътя в събота откри, че „почистването на пътя“ е ново и различно умение, което тепърва трябва да се научи. Въпреки това, петото място и спечелването на един скоростен етап бяха още по-впечатляващи.

2020 MEX Kale Rovanp FB 001

снимка: лична фейсбук страница на кале рованпера
ОЩЕ ЕДИН ВАЖЕН УРОК… Петото място в Мексико и вторият спечелен скоростен етап от началото на сезона са добър резултат за тийнейджъра Кале Рованпера, но повече от това е първото от новите умения – почистването на трасето с най-добра траектория.
 
Шефът Хюндай Моторспорт, Андреа Адамо, беше категоричен по отношение на изпълненията на своите състезатели в петък, след като Тиери Нювил и От Танак се оказаха водещи в ралито.

Нювил, подобно на Евънс, се бореше в условията на петък заради положението на пътя и след това на етап 9 акумулаторът на колата се „изпари“ и той пропусна четири етапа.

След като пое лидерството след етап 3, Танак повреди колата си при една пилотска грешка, загуби около 45 сек., и падна на 8-о място. И двамата извадиха късмет, успяха да продължат, но не и (рестарт в случая с Нювил) и с техният съотборник Дани Сордо.

Проблемът с маркуча за водната помпа от ранната сутрин в петък и усилията на екипа да запази колата в кервана обаче в крайна сметка завършиха с повреда на двигателя на етап 7.

Адамо: „Нека получим нещо от този ден, но [той] не е приключил, така че започвам да се плаша и се надявам да свърши съвсем скоро.“

Независимо дали става въпрос за технически проблем или за тактика, но в събота Нювил наложи 13 мин. наказание за проверка в късен момент по време на контрола.

„Дузпата“ означаваше, че той се трябва да е „чистач“ на пътя на първия етап в петък и вместо това отпадна назад, за да избяга от Танак; ход, който гарантира, че и двамата ще се възползват от по-чисто трасе. Нювил в крайна сметка се оказа най-бързият водач на ралито, като спечели осем етапа, докато второто място на Танак осигури известно утешение за отбора.

За М-Спорт, подобно на Хюндай, това беше събитие на много смесени чувства. Положителното е, като види, че Сунинен най-накрая постига добро темпо и времена.

„Би било чудесно да бъдем на втора позиция. Имахме някои проблеми със спирачките, които затрудниха битката с Отт, но това е рали. Но дори и без проблемите, не вярвам, че бих победил [Отт].“

И видяното от Гъс Грийнсмит в първото му събитие в Мексико, не само завърши картината, но и показва, че се справи с това, че трябва да кара първи и в крайна сметка завърши на 9-о място.

Мексико обаче бе помрачено от отпадането на Есапека Лапи, след като машината му беше унищожена при пожар. Екипажът пристигна в края на етап 7 със запалена задната част на колата. Въпреки доблестните усилия за овладяване на пламъците от екипажа и маршалите, Лапи трябваше да откара Фиеста-та надолу по-далеч от финала, опасявайки се пламъците да не я взривят.

2020 MEX Oscar Solberg FB 0

снимка: лична фейсбук страница на оскар солберг
ДОБРО НАЧАЛО ПРЕДИ ТЕХНИЧЕСКО РАЗОЧАРОВАНИЕ… Добро начало за хлапето Оскар Солберг – челна позиция в класирането на R5, но само докато не идват проблемите.

В категория R5 доминираше Понтус Тидеман, водещ от началото на петък до финала в събота. Въпреки, това първоначално именно Оливър Солберг зае водещата позиция в класа (и WRC3), след началото в двата супер-специални етапа в четвъртък вечерта. Но в първия Солберг повреди маслената помпа и бе принуден да се оттегли, а лидерството в R5 премина при Тидеман (вече водещ WRC2) и в WRC3 към Алберто Хелър. И за двамата водачи на Хюндай i20 R5 това беше първо участие в Мексико.

В последния следобед Николай Грязин имаше проблеми със спукана гума и спирачките, а Оле Кристиан Вейби направи драматичен пирует за дълги секунди. И двамата пилоти обаче стигнаха финала, а екипът на Хюндай Моторспорт N стана водещ в серията WRC2 при производители. В WRC3 боливиецът Марко Булакия спечели категорията в своя Ситроен С3 R5, след като пое водачеството от Хелър.

ЕДИНСТВЕНО ФАБИЯ R5 ИМА ПРИВИЛЕГИЯ ДА ЗАТВАРЯ ШЕСТИЦАТА

2020 SWE Pontus 000ПОБЕДИТЕЛЯТ в общата категория R5 и в суб-класа WRC2 Понтус Тидеман (на снимката), записа и впечатляващото 6-о място в общото класиране на Гуанахуато Рали Мексико в събота вечерта. С това си постижение шведът, който на практика след успехите си в домашното състезание „висеше“ за Мексико, стана четвъртият пилот, извел автомобил от категорията R5 на това престижно място, заобиколен от пет WRCars пред него и оставил зад себе си една такава машина.

Първият, който постигна такова забележително класиране на R5, след въвеждането на тази категория от ФИА през 2014 г., бе пастрокът на Понтус - Хенинг Солберг, класирал се на тази позиция в Турция през 2018 г.

Това беше повторено през миналата година, пак в мексиканското рали от Бенито Гуера, а след това, пак в този сезон, това направи Кале Рованпера, завършвайки 6-и във Водафон Рали Португалия.

Справката показва, че всеки път, когато пилотите от R5 затварят шестицата на генералното класиране, това е привилегия на чешките Шкода Фабия R5.

20020 MEX Tidemand Delgado

снимка за rallyxpress: делгадо/мартин холмс рали
ОБИЧАЙНО ДОКАЗАНИ КАЧЕСТВА… Понтус Тидеман прави десен завой по време на най-тежкия от скоростните етапи на Гуанахуато Рали Мексико.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев