• ...UNFORTUNATELY GUYS, AFTER THE BREAK RALLYXPRESS IS ON THE FIELD. AS USUAL...

  • ...ЕФЕКТЪТ НА ДОМИНОТО ПРОДЪЛЖАВА: КАКТО СЕ И ОЧАКВАШЕ ТВЪРДИЦА-ЕЛЕНА -ОТЛОЖЕНО, В ПАНАГЮРИЩЕ ВИСЯТ 90 НА СТО...

     

  • ...ТЪРНОВСКИЯТ ЕТЪР РЕЙСИНГ ТИМ ГОТОВ С ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ СПИСЪК НА ЗАЯВЕНИТЕ ПИЛОТИ ЗА УИКЕНДА НАД ЛЯСКОВЕЦ...

Монте отваря сезона с №611 в WRC-историята

Сряда, 22 Януари 2020 | от Мартин Холмс, Англия
  • обновена
Монте отваря сезона с №611 в WRC-историята

НОМЕРА ТАНАК НЕ Е ПРЕЦЕДЕНТ:
2013 В УЕЛС, КОЛОНАТА Е БЕЗ №1

ОТ ПРЕДИ 7 ГОДИНИ, макар и не 100 на 100 същия ка този с Танак тази година, е прецедентът, когато колоната няма №1. За последно това е по време на Уелс Рали Великобритания през 2013 г., годината, в която действащият световен шампион Себастиан Льоб обяви полу-пенсионирането си! Тогава начело е Мико Хирвонен, чийто Ситроен e с №2 (на снимката долу). ФИА обяви, че самия Танак е отказал традиционния номер, но от федерацията сочат, че редът за стартиране в първия ден на събитието се основава на логиката за водачеството на предходния световен шампионат и неговия победител.

2013 GB Horvonen 2

И ТАЗИ ГОДИНА сезонът на световния рали шампионат се отваря както обикновено с ралито в Монте Карло, протичащо в познат формат.

Това ще бъде 611-ото състезание, броено за световните серии на WRC, откакто шампионатът започна своето летоброене през 1973 г.

Сервизната зона отново ще бъде в Гап, но стартът е в четвъртък вечерта в Монако, преди колоната да се върне обратно в Гап за две нощни скоростни отсечки.

Етапите в петък и събота ще се провеждат близо до „пропастите“ във Френските Алпи, а неделните изпитания отново ще бъдат в района на средиземноморските склонове на Алпите, които са северно от Монако.
 
Различно тази година ще бъде участието на официалните екипи.

Вече има само три официални екипа на WRC (Хюндай, Тойота и М-Спорт), но повечето промени са промените в нивата на WRC2.

В случая става дума за първи път за участието на работен екип от Хюндай (в съвместно партньорство между Марко Мартин и Отт Танак), а също и M-Спорт и Ситроен (представен от PH Спорт).

Сега обаче ще липсва чешкото присъствие в WRC с активността на миналогодишните победители в WRC2 Про от Шкода Моторспорт.

2020 MON Test Tanak 001

снимка: официален сайт на хюндай рейсинг
НАЙ-ДОБРАТА КОМБИНАЦИЯ… Шампионска „ай-двайсетка“ за световния шампион Отт Танак.
Миналата година разделението между Про и Ама в отборите на WR2 беше променено: WRC2 Про дивизията вече се нарича WRC2, а аматьорският ѝ вариант - Дивизия WRC3. Старата категория WRC3 Джуниър вече е с названието Джуниър WRC.

Политиката на FIA за преномериране на структурата на класовете, базирана на мощността на двигателя на машините е в пълна сила, като автомобилите R5, сега са наречени RC2, а предишните автомобили R2 стават RC4, докато R1 колите вече са с индикация RC5.

2020 MON Seb Ogoer 001

снимка: официален сайт на хюндай рейсинг
ТРИ СЕЗОНА – ТРИ ОТБОРА И ТРИ БЕГАЧКИ… Шесткратният световен шампион Себастиян Ожие се готви за началото на шейкдауна в първото си рали за Тойота Газоо Рейсинг.
 
Повече от три седмици след като записите за заявките за Монте приключиха, ФИА най-накрая одобри публикуването на списъка с „опитен вариант“, който включва 11 световни рали автомобила.

Този списък включва и литовеца Дейвидас Йоцийус, но регистрацията от Армандо Перейра е оттеглена.

Пет са записите на WRC2, тринадесет в WRC3 (не-шампионски автомобили „R5“) и само един спортен автомобил R-GT (Абарт 124 Рали на Люк Капразе). Общата бройка е добра -88 автомобила, сравнена с 84 за миналата година и „едва“ 67 за 2018 г.

2020 MON Abart 124 Sport

снимка: официален сайт на пол капрезе
САМОТНА В КЛАСА, НО ВПЕЧАТЛЯВАЩО НАШАРЕНА… Така изглежда Абарт-ът, с който французинът Люк Капразе ще кара за купата R-GT.

Има и достатъчно изненади в списъка. За тях сайтът с новините в българския автомобилен спорт вече писа, но да ги припомним: Ситроен Рейсинг не са номинирали колата на Мадс Остберг (тя е представена от PH Спорт), както и че през годината Танак няма да се движи с № 1, каквато е традицията за шампионите, запазена за лидерите в сериите.

Вместо това действащият първенец ще се регистрира за всяко състезание под № 8, номерът, с който той спечели през миналата година.
 
Степента, в която нагласите на екипа на водачите са се променили от миналата година, е изключителна.

От десетте най-добри пилоти в Монте Карло само трима са със същите отбори като миналата година, а в случаите с Танак и Ожие те са с третия си различен отбор от три години.

:: Виж ТУК предстартовия
тест на световния шампион с
новия за него Хюндай i20 WRC

Много незавършени програми за пилоти тепърва трябва да бъдат изяснявани, но от осемте водачи, които по едно време се очакваше да се откажат от WRC, има сериозни очаквания, че тази година петима ще се появят в някои от квалификациите за световните серии, но един от тях - Крис Мийки, вече обяви оттеглянето си от WRC.

:: СЕБ ОЖИЕ СТАРТИРА СЕЗОНА С ПЪРВО ВРЕМЕ В ШЕЙКДАУНА

ШЕСТКРАНИЯТ световен шампион в сериите WRC Себастиян Ожие започна участието в рали Монте Карло с новия си отбор Тойота Газоо Рейсинг, записвайки най-добро време от първия за годината шейкдаун. Французинът направи това още с първото излизане на 3.36-кирометровото трасе край Гап. Ожие спря хронометрите на 1:57.1 мин, постижение, което не бе подобрено от нито един друг пилот – впрочем както и самия французин - не успя да подобри до края на тестовия ден.

Ожие, който е родом от Гап, добре познава трасето на Рут де ла Гард и факта, че след едно преминаване фракцията става допълнителен проблем и за пилотите и времената рязко падат. Французинът е пилотът, който за последно печели шекдауна в Гап през 2017 г., а от 2012 г. насам той не допуска друг да победи в Старата госпожа, печелейки откриващото сезона състезание 5 пъти с Фолксваген, два пъти с Форд и през миналата година – със Ситроен.

:: Виж ТУК клипа на WRC+
за първия за 2020 тест от
световните серии, който бе
разпространен в Ю-туб

Монте отваря сезона с №611 в WRC-историята

снимка: sport.de
ТОВА ЗАЯВКА ЗА ДЕВЕТАТА ПОБЕДА ЛИ Е… Себастиян Ожие приветства зрителите край трасето на шейкдауна за рали Монте Карло, след като още с първото от трите преминаванията той се разписа за 1:57.1 мин.


Ето времената на първите 10 пилоти от преминаванията на 3.36-километровото трасе на предстартовия тест за рали Монте Карло:

2020 MON Shakedown Res 001

В ЗАВОДСКИТЕ ОТБОРИТЕ ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА ШАМПИОНАТА 2020

2020 001 2 Hyundai 002» Хюндай Шел Мобис WRT. Много силен екип от три автомобила с един новодошлия световен шампион - Отт Танак, в партньорство със седемкратния победител в Монте Себастиен Льоб и Тиери Нювил. Пристигането на Отт Танак е „биг стори“ за Хюндай Моторспорт и предизвика спор, тъй като естонецът обяви, че не желае да следва политиката на FIA за провеждане през цялата година със състезателен №1 и доволен от миналогодишната „осмица“! Видимите промени, които вече бяха забелязани в екипа на Хюндай i20 Купе WRC, включват изпускателната тръба, която сега се появява в центъра на задната част на автомобила, а не от дясната задна страна, също така преобразуван заден дифузиор и много по-плосък дизайн на въздухозаборника на покрива. Танак ще кара шаси 21 (колата на Сордо от Каталуня, Мартин Кангур е „съгледвачът“ на Танак), за Нювил е определено шаси 22 (колата на Льоб в Испания, съгледвач – Бруно Тири), а за Льоб е определено новото шаси в екипа – 23 (съгледвач – Патрик Магу). За първи път екипът официално участва в серията WRC2 с 22-годишния Николай Грязин и 23-годишния Оле Кристиан Вейби, планирайки поне 8 събития под името Хюндай Моторспорт N. Тези автомобили ще работят извън Естония под новия екип на РедГрей, управлявани съвместно от Отт Танак и Марко Мартин. Техническите промени на „ер-петицата“ на Хюндай включват нови бутала и ризи, които дават повишена мощност и въртящ момент, нови огледала на вратата и охладителни канали от скоростната кутия и спирачките.
 
2020 003 1 Ford 001» M-Спорт Форд WRT. Три автомобила, отговарящи на точките за WRC, за Есапека Лапи (шаси 11, каран от Евънс във Великобритания през 2019, съгледвач – Мико Хейкила), Теему Сунинен (шаси 9, неговия автомобил Сардиния 2019, съгледвач Юсо Пикалисто) и Гъс Грийнсмит (шаси 4, автомобила на Сунинен от Уелс 2019, съгледвач Антони Лестаж). Всички автомобили са изцяло ремонтирани след миналия сезон и са със същата спецификация като 2019. По същество колите са 100 на 100 идентични. Очаква се ъпгрейд на двигателя през второто тримесечие на сезона. В търговски план има увеличена поддръжка от Кастрол, но няма други промени. Литовският пилот Дейвидас Йоациус (на снимката долу) също е влязъл от M-Спорт, но не отговаря на изискванията за WRC точки и кара шаси 8 автомобила на Испания Сунинен от Испания 2019, (негов съгледвач ще е Модестас Якас). И четирите автомобила имат нови цветови стил. Съществените промени в управлението включват Бернардо Фернандес, който ще е състезателен инженер на Лапи. Лапи и Сунинен си поделиха тридневни тестове през първата седмица на януари, Грийнсмит направи един ден на изпитания по същото това време. M-Спорт също са заявени и в WRC2 за Адриен Форму (шаси 3, кола на Ян Соланс от Испания 2019) и Рис Йетс (шаси 30, ново) и „Педро“ (шаси 12, неговата кола Испания 2019 в WRC3). Всички тези автомобили са версия Форд Фиеста R5 Mk II.

2020 Deividas jocius 0
 
2020 Citroen 004 PH Sport» PH Спорт. Ситроен Рейсинг приключиха програмата си в световните серии в края на 2019 г. и техните коли вече са обявени за продажба. Марката обаче ще бъдат представени в WRC2 от един C3 с регистрация за Мадс Остберг под името PH Спорт (с икономически предимства в сравнение с участие под името на производителя). Колата е R5, карана от Ян Клар във Рали дьо Вар през миналата година (шаси 49, със спецификация от 2019 г). Също е регистриран и въведат втори R5 в WRC3 за Йохан Росел. Мортен Остберг, бащата на пилота, е съгледвач за Мадс. 

2020 001 1  Toyota 001» Toyota Газоо Рейсинг WRT. Тойота имат три нови водачи тази година. Елфин Евънс, идващ от M-Спорт, седемкратният победител в Монте Себастиен Ожие, преминал от Ситроен, когато френската компания прекрати своите ангажименти в WRC, а Кале Рованпера, действащият шампион WRC2 Про (на снимката долу), ще кара WRCar за първи път в кръг от световните серии. Той ще е третият редовен играч в отбора. Единственият непроменен е стажантът на Тойота в Такамото Катсута, който сега става редовен член на екипа, но не може да спечели точки в надпреварата на производители от Монте Карло. Бившият в отбора Крис Мийки планира да се оттегли изцяло от активното състезание, а на Латвала се предлага свободно място със своя независим екип, стартиращ в Швеция. Технически автомобилите са подобни на миналата година, но се казва, че са „отслабнали“ и станали по-мощни.

2020 MON Rovanpera Test

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев