• ...ОТ ДНЕС ВЪЗСТАНОВЯВАТ ТРЕНИРОВКИТЕ И ТЕСТОВЕТЕ НА ДРАКОН, ВИЖТЕ ПРИ КАКВИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ЩЕ СТАВА ТОВА...

     

  • ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

И Сафари мина в другия сезон, стартът е отменен

Петък, 15 Май 2020 | Найроби, RallyXpress
И Сафари мина в другия сезон, стартът е отменен

УСПЕХ ЗА ОТБОРИТЕ, ФИНИТЕ
СЪЩО В НАПРЕГНАТО ЧАКАНЕ

КАКТО можеше да се предполага, отпадането на Сафари за юли е повече резултат от негласната съпротива на тимовете, че няма да пътуват до Найроби. Достатъчно е справката с пораженията от вируса в Кения, за да се разбере, че е натежало нежеланието и нецелесъобразността за строителство на „бутикови“ африкански варианти на заводските автомобили. Обаче от друга страна „случаят Сафари“ поставя под голям въпрос Несте Рали, защото дали ще бъдат облекчени мерките и ще бъдат ли отворени границите, ще реши правителството на… 6 юли – точно 60 дни  преди старта в Юваскийла. Всъщност отказа на Кения дойде точно 60 дни преди предвидената стартова дата.

КОРОНАВИСУРЪТ удари второ от състезанията в световния шампионат на рали за 2020 г., след като и Кения Рали Сафари бе отменено и изпратено в чакалнята за следващия сезон. Точно както обявиха неговите организатори, точно на 15 май, 61 дни преди обявените стартови дати 16/19 юли, решението бе обявено.

Информацията за отказа дойде от най-авторитетния сайт в бензиновите спортове – autosport.com (виж ТУК).

Накратко – случи се онова, което беше и най-логичното: никой не хранеше каквито и да е надежди, че африканското състезание, за разлика от Поругалия, ще удържи на крайно усложнената здравна и обърканата именно от вируса чисто спортна ситуация.

Кенийският старт е второто от трите отпаднали ралита в календара за тази година, след като първо по други причини Чили направи своя отказ, а след това, заради пандемичната обстановка в Португалия отказаха състезанието.

Кения Рали Сафари трябваше да направи ретур в WRC след пауза от 18 години, като с този проект най-сериозните ангажименти бяха поети от страна на ФИА.

А заедно с катализатора COVID-19 беше ясно, че шансът този старт да се проведе по програма и с участието на тимовете от WRC e сведен до 20 на сто.

Когато през юли 2018 г., стана известно, че е подписано споразумението между Париж и Нароби, за Сафари, вече се знаеше, че това не е нищо друго освен политиканстване от структурите в йерархията на ФИА. Африканският моторспорт е пълен с членове с право на глас във ФИА и с подкрепата на кенийската надпревара им се даваше ясен знак, че те са признавани от сегашното ръководство на алианса. (виж ТУК анализът на Мартин Холмс).

2020 SAF Canncelation
колаж: rallyxpress

Кое Окудо, главният секретар в кабинета по спорт, наследство и култура в Кения заявява:

„Отлагането на събитието до 2021 г. не беше просто решение за вземане, но ние сме запознати с настоящите глобални предизвикателства и уверяваме, че ралито на Сафари ще отбележи значителна част от историята на страната ни, както беше предвидено за следващите три години.“

„Организационните екипи продължават да работят усилено, за да сме сигурни, че ще доставим събитие от световна класа.“

И Сафари мина в другия сезон, стартът е отменен

колаж: rallyxpress


В изявление на организатора, направено по-рано днес, бе обявено, че събитието вече е отложен до 2021 г., като точната дата ще бъде обявена по-късно.

До това решение се е стигнало след обща дискусия на правителството, ФИА и промотора на световните серии, като са взети предвид влиянието на ситуацията с COVID-19 върху „глобалните икономики, трансграничните пътувания и масовите социални ангажименти“.

Covid Kenia

:: СПРАВКА СЪС САЙТА НА СЗО: Трите съседни държави: Танзания, Кения и Сомалия общо имат потвърдени 2574 потвърдени случая, излекувани са 503 души, а почиталите са общо 119. Само в Кения цифрите са 781/284/45.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев