• ...ОТ ДНЕС ВЪЗСТАНОВЯВАТ ТРЕНИРОВКИТЕ И ТЕСТОВЕТЕ НА ДРАКОН, ВИЖТЕ ПРИ КАКВИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ЩЕ СТАВА ТОВА...

     

  • ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

За последно в Европа, за последно смесено

Четвъртък, 24 Октомври 2019 | Мартин Холмс, Салоу, Испания
За последно в Европа, за последно смесено

ШЕЙКДАУНЪТ: ПЪРВИТЕ
ПЕТ ВМЕСТЕНИ САМО
В РАМКИТЕ НА ПЕТ ДЕСЕТИ

2019 ESP Logo Off
БЕЛГИЙСКИЯТ екипаж на Хюндай МС Тиери Нювил/Никола Гилсул (Хюндай i20 WRC) записаха най-добро време в шейкдауна на Каталуня-Коста Даурада, записвайки 1:34.9 мин в най-добрата си сесия на трасето в Емприус. Следващите четири екипажа – Латвала/Антила (Тойота Ярис WRC), Мийки/Маршъл (Тойота Ярис WRC), Сордо/Дел Барио (Хюндай i20 WRC) и Танак/Ярвеойя (Тойота Ярис WRC) са побрани в десети – съответно на 0.1 сек, Мийки и Сордо – на 0.31 Танак – на 0.5 сек. Саката/Барит (Тойота Ярис WRC) са първия тандем, който е отделен от лидерите днес на над една секунда – 1.5.

ПРЕДПОСЛЕДНОТО състезание от световния шампионат за 2019 г. – испанското Каталуня-Коста Даурада реално започна днес с последния шейкдаун на последния старт в Европа. Това състезание обаче съдържа и още едно „последно“ в своята програма.

Сегашното събитие и неговия формат са съсредоточени върху чакълести повърхности през петъчния ден и асфалтирана настилка за събота и неделя, с централа и сервизния парк, разположени в Порт Авентура в Салоу, недалеч до Тарагона.

Това обаче ще е последното рали от световните серии, когато се планира състезание, в което се използват смесени повърхностно събитие да бъде включено в календара на WRC в обозримо бъдеще.
 
Шейкдаунът е на 2 км в Емприус, еднакво разделен между чакълесто-асфалтови повърхности, които са представителни условия за това, с което екипажите ще се сблъскат в петък и на последния градски етап в Салоу в събота вечерта.

Особеността сега е, че в последните дни имаше проливни валежи, които няма начин да не променят чувствително характеристиките на настилките.

За днес вечерта в Барселона не се предвижда откриващ специален етап, а това означава, че трасетата на ралито следват твърде отблизо тези, които бяха през 2018 г.

%снимка1%
Етапи 2 и 5 Хорта-Бот има отворен участък от 0,7 км, който е нов, а етапи 15 и 17 Ла Мусара (това е и пауърстейджът) е използван за последен път през 2014 г., като сега се изпълнява в обратна посока.

Количеството на гумите е малко дебалансирано: 14 са разрешени за чакълестата секция и само 16 за асфалта. Има 4 точки за монтаж на асфалт, което означава, че не са възможни нови резервни части. Времето и последващите пътни условия за асфалтовите дни ще играят голяма роля в резултата.

Всички екипи имат метеорологични екипажи на етапите, както и автомобили със съгледвачи по маршрута, които ще преминават през асфалтовите етапи в събота и неделя с аванс от около 90 минути преди колоната. Дългосрочната прогноза за времето предвиждаше сухи и топли условия, но от два дни промените са крайно чести, а времето непостоянно.
 
Регистрациите включваше 64 екипажа, 10 от регистрираните екипи на производители: по две от Ситроен и М-Спорт; три коли на Тойота и Хюндай

Добавете и една нерегистрирана в сериите заявка – тази на Такамото Катсута, който ще направи втората си изява в Ярис WRC.

Младият японец обаче е регистриран от името на Томи Макинен Рейсинг

28 записа в листата на участниците са от автомобили в категорията R5 (12 Шкода Фабия, 2 от които са вариант Ево), четири са участниците в WRC2 Про (две Шкода плюс по една Фиеста и Ситроен).

19 са участията в „аматьорската“ класа WRC2, където титлата все още предстои да бъде определена с участия от шестимата най-резултатни и това са шест различни националности.

2019 ESP Loube FB

снимка: лична фейсбук страница на Лубе
ЛИДЕРЪТ НА ПОСЛЕДНАТА ПРАВА… Пиер-Луи Лубе е начело в класирането на WRC2, но още петима не губят надеждата си, че  могат да спечелят едната от „малките“ титли за 2019 г.

Тези в класирането, които все още имат шанс за титлата, са водени с Пиер-Луи Лубе (Фр) 81 т., Бенито Гуера (Браз) 60, Кайетан Кайетанович (Пол) и Николай Грязин (Рус) – по 73, Марко Булаия (Бол) 60 и Фабио Андолфи (Ит) – 56 т.

Всички те, освен един от претендентите -Кайетаночив, който е зад волана на Фолксваген, карат Фабия.

След заседанието на Световния съвет за моторни спортове в началото на месеца и с намерението да се опрости структурата на рали-пирамидата във ФИА бяха публикувани промени, свързани с класа WRC2 за 2020 г., наскоро коронясаният шампион WRC2 Про за 2019 г. Кале Рованпера (подобно на Кенет Ериксон от световния шампион от група А през 1986 г.) вероятно ще стане единственият водач, който си осигури точно тази титла.

Защото през 2020 г. от заглавието към WRC2 ще изчезне „про“ и вече като обозначен клас за производители и частни отбори, докато WRC3 ще се завърне като определен за независими състезатели в RC2.
 
:: Сегашните вълнения за независимост в каталунския регион (виж ТУК) взеха връх през последните дни, това е може би най-горещата тема за разговор преди събитието. Подобно грандиозно събитие като рали Каталуня-Коста Даурада, може да бъде цел на протестиращите, а източването на ресурси на полицията и службите за спешна помощ може сериозно да повлияе на провеждането на този кръг и може да има съмнения относно това, че митингът ще продължи.

2019 ESP Katalunia crash

снимка: интернет
ЖЕСТОКИТЕ И ТЕЖКИ СБЛЪСЪЦИ в Барселона могат да намалят ресурсите на полицаи и служители на спешната помощ по време на испанското състезание.

КАК СЕ ПОДГОТВИХА ОТБОРИТЕ ЗА ИСПАНСКОТО РАЛИ

2019 001 Toyota 002» ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ WRC. Предизвикателството пред Тойота остава да „хване“ Хюндай в серията на производителите. Принцип на екипа Томи Макинен „работим според плана, заложен отдавна“. Испанското рали е добре известна със смесената си повърхност. Това е и най-голямото предизвикателство за екипите. Само 75 мин са предоставени за преобразуване на колата от макадам в настройка за асфалт след петъчните етапи. Смесената повърхност също е голямо предизвикателство за пилотите, тъй като трябва бързо да адаптират своя стил на от чакъл за асфалт. „Британския кръг беше успешен, тъй като успяхме да намалим разликата с Хюндай в при производителите“, казва Макинен. Тойота водеше в ралито през цялото време. Танак доминира през целия уикенд, Мийки също беше последователен и донесе ценни точки за отбора. Макинен: „Това беше наистина страхотен резултат. Страхотна работа през целия уикенд, при това под голям натиск. Бих казал, че нямаше никакви грешки ... плюс също, че имаме това ново задно крило, което не ни позволява да летим повече и все пак той [Отт] се представяше много добре.“ Всеки екипаж имаше поне един тестов ден в Испания след Уелс. Латвала сега е с шаси 12, Мийки - 11 и Танак - 13 (колата, с която спечели Германия) Танак: „Ние знаем, че може би е малко сложно в първия ден [в Испания], тъй като ще отваряме пътя. Винаги зависи от времето. Миналата година видяхме, че е лесно да завали дъжд и това може да промени играта. От страна на представянето, вярвам, че сме добри и можем да вземем битка.

:: План за Австралия: обичайни трима пилоти.

2019 002 Hyunda 003» ХЮНДАЙ ШЕЛ МОБИС WRT. Себастиен Льоб и Дани Сордо се завръщат в състава на отбора, носейки както своя опит на асфалта, така и местни знания, за да увеличат шансовете на екипа да увеличи преднината си в серията на производителите. Льоб е спечели всеки един от последните си 9 участия в испанския кръг на WRC. Именно късната смяна за избор на гуми на Льоб в неделя сутринта му спечели ралито със  Ситроен миналата година. За Сордо това е 18-ата изява в домашното събитие, колкото има и  Карлос Сайнц. Нювил за Испания: „Скоростта там се увеличена за през последните няколко години. Ние сме добре подготвени за Испания, определено това е предизвикателно събитие. Всичко ще е наред, ако остане сухо. Дано вземем повече от 12 т. от Отт, за да запазим надеждите си живи.“ Екипите ще имат уникалният 75-минутен сервиз в края на първите шест етапа в петък, за да трансформират автомобилите. Екипът тества в района на Тарагона седмицата след британското рали. Льоб и Сордо деляха един ден на чакълено трасе, плюс всеки от екипажите имаше по един ден на асфалтово трасе.

:: Планове за Австралия: регистрация на Нювил, Сордо и Микелсен.

2019 004 Citroen 000» СИТРОЕН ТОТАЛ WRT. Това е марката, победител в испанския WRC кръг - 11 пъти с 4 различни модела на WRC, включително последните две издания с актуалния C3 WRC. Регистрирани са обичайните двата тандема - Себастиен Ожие и Есапека Лапи. След уелското рали: „Наложи се да правим подобрения - някои стъпки за чакълената настилка и продължаваме усилено да правим някои други нови промени. Специални предизвикателства на Испания: смесените повърхности. Първият ден върху чакъл е с много почистване. Ако е сухо, във втория и третия ден асфалтовите етапи изглеждат като пистови състезания. Трябва да сте бързи и на двете повърхности и бързо да се адаптирате от едната към другата настилка. Четири дни в Каталуня - един върху асфалтови трасета за Лапи, два - за Ожие и още ден за развитие, правени от Ерик Камили. Технически промени за Испания? Продължаване в  подобряване на геометрия, настройки на амортисьорите. Ожие ще кара машината на Лапи, ползвана в Естония Рали, а Лапи - колата си от Турция. Мисли от Ожие след Уелс (подгласник в Испания през 2017 и 2018): „Беше очевидно, че бяхме далеч от темповете в Германия. Тук е много важно, това е единственият ни шанс да участваме в този двубой - имаме нужда от всяко подобрение по отношение на темпото. Нуждаем се от всичко, за да поддържаме тази битка жива.

:: Планове за Австралия: Мадс Остберг се присъединява към Ожие и Лапи във финала, без да е регистриран за точките на производителите.  

2019 003 Ford 000» М-СПОРТ ФОРД WRT. Резултатът в Уелс не беше онова, което искаха в отбора, но всички са насърчени от представянето на Елфин. Той си осигури седем етапни победи и ако не беше повредата от пробиване и окачване в петък, той щеше да претендент за победата. Сунинен показа добър темп в петък. Тидеман вече има опит на четири напълно различни повърхности - Монте Карло, Швеция, Турция и Уелс. М-Спорт влиза само в два автомобила в Испания – Евънс и Сунинен, като и двамата карат машините си от британския кръг в шампионата. Те направиха тридневни тестове на асфалтирани пътища западно от Барселона. В WRC2 Про Грийнсмит ще е със автомобила от Уелс, а в WRC2 Педро - колата, която е била предназначена за Жил в Уелс.

:: Планове за Австралия: заявки за Евънс и Сунинен.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев