• ...ДВА ЕКИПАЖА НА МС-АКАДЕМИЯ ТВЪРДИЦА С ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ ПРЕДИ СТАРТА НА МОНБАТ РАЛИ СЛИВЕН...

  • ...ПЛАМЕН КАМБУРОВ ЗАПИСВА ТРЕТА ПОРЕДНА ПОБЕДА В ДВА ШАМПИОНАТА - ПЪРВИ Е В ПЛАНИНСКО БЪЛГАРКА...

     

  • ...ТОЧНО СПОРЕД ОЧАКВАНИЯТА: НАЙ-БЪРЗИ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ СА ТЕЛИЙСКИ, КАМБУРОВ И ЦАРСКИ...

     

Евънс първи прави дубъл в сериите 2020

Понеделник, 21 Септември 2020 | Мармарис, Вало Колев, RallyXpress
Евънс първи прави дубъл в сериите 2020

КЛАСИРАНЕТО СЛЕД ТУРЦИЯ

2020 WRC Stand After TUR

31-ГОДИШНИЯТ Елфин Евънс триумфира през жегата и праха на Турция, достигайки до поредната победа на WRC. Уелсецът стана първият пилот тази година, дублирал победа в пресованите от корид-пандемията сезон на световните серии тази година.

Смятам, че ако трябва да градирам качествата на Евънс, то способността му да бъде търпелив и да изчаква своя най-добър момент, натежават срещу чисто спортните му качества на първокласен пилот от световния шампионат.

Защото това не беше просто победа в кръг от шампионата, а успех в едно убийствено тежко рали, каквото е надбягването през турския макадам.

Несъмнено Евънс-младши имаше и огромна доза късмет, който возеше в своята кола, след като и Отт Танак (виж катастрофата му ТУК), и Себастиен Ожие се прекратиха участието си, докато Тиери Нювил загуби вероятна победа на теста-убиеца Четибели 2 в неделя, недалеч от пауърстейджа.

Евънс допълни актива си точките от 4.ото място  в пауър-а, което допълнително подсилва самочувствието на уелсецът като водач на класирането преди края на шампионата.

Евънс първи прави дубъл в сериите 2020

снимка: валентин колев/rallyxpress
ФОРТУНА СМЕНА МЪРФИ… Дали наистина отношението на съдбата към Елфин Евънс се е променило? Ако съдим по резултатите от Турция, предпоставка за които бе късметлийските километри на пилота – променено е!


Което пък означава, че това Евънс става причина за един от петте случая в цялата кариера на французина, в които 6-кратният световен шампион, е принуден да отстъпи лидерското място в шампионата.

Тиери Нювил обаче завърши втори, на 35,2 сек. зад Евънс, като легендата Себастиен Льоб зае последното свободно място на подиума.

Тук упорито се говори, че най-вероятно турското рали, може да бъде последното му участие в световния рали шампионат.

Излизането на Евънс начело му дава предимство от 18 т. пред Ожие в шампионата, като Танак и Кале Рованпера си делят третата позиция с по 70 т., изоставайки с 27 от Евънс.

2020 TUR RadevMetkovi VK

снимка: валентин колев/rallyxpress
КОМПЕТЕНТНА БГ-ПУБЛИКА… (отляво надясно) Сливенският пилот Светлан Радев, в компанията на Едиз Метков и неговия баща Турал Метков, един от бързите шампиони в националното първенство през 90-те години. Метков-младши има какво да научи от двама пилоти, които и знаят спорта, и го разбират като профита.

Победата на Евънс беше третата в кариерата му и втора за тазгодишния му екип. Но тя също така бележи един поврат в общуването на Фортуна с пилота, който до момента прекалено често се е срещал с Мистър Мърфи, за да види съкрушените си надежди след драматични промени в предния ден.  

След Турция Нювил върна още пет точки назад. Междувременно Тойота успя да разшири предимството си пред Хюндай в шампионата на производителите до 9 т., печелейки 4 повече от корейските пилоти в Турция (виж карето вдясно).

„Беше тежък уикенд, ние се борихме там през по-голямата част от уикенда. Това едва ли е най-сладката победа, като добре знаеш, че си бил по-консервативен.

„Но това е част от природата на тази играта, това е и нейната същност. Резултатът, от всяка гледна точка към точките (общ брой, момент на спечелване, съотношение – бел. ред.) е страхотен, така че съм изключително щастлив“ – обяви Евънс.

2020 TUR Ogier VK 004

снимка: валентин колев/rallyxpress
ЗА МОМЕНТА - ДАЛЕЧ ОТ ПРОБЛЕМА… Себастиян Ожие спечели три теста в първия и втория ден, преди да се сблъска с изчезващата мощност на Ярис-а, което го прати встрани от трасетата.
 

РЕЗУЛТАТИТЕ В МРЕЖАТА

2020 WRC Results
РЕЗУЛТАТИТЕ в скоростните отсечки и лидерството след всеки един от дванадесетте теста, както и крайното класиране от Рали Турция може да видите тук ТУК


„Първият етап тази сутрин беше наистина труден, както и очаквахме“ - заяви унилият заради отпадането си Себ Ожие - второто преминаване [на Четибели].

„Не знам какво точно се случи, но започнахме да губим мощност и за съжаление не можахме да стигнем много по-далеч. Нищо не можах да направя по този въпрос и единственото нещо, което ни остава, е да се надяваме на онова, което ни предстои. Понякога е така в автомобилния спорт и трябва да приемем, че късметът не е бил с нас…“

За Нювил втората позиция в крайното класиране максимума, който той взе от пауърстейджа, бяха оскъдно утешение, тъй като белгиецът добре знае, че реално трябва има победа, за да засили значително надеждите си за шампионата.

2020 TUR Pontus Tidem VK

снимка: валентин колев/rallyxpress
ЗАГУБЕНА БИТКА С ПОЛЯКЪТ… Понтус Тидеман се готви за последния скоростен етап, в който той спечели срещу Кайетан Кайетанович, но така и не успя да компенсира разликата от 24 сек., за да го прескочи с едно място.

НАШИЯТ ЧОВЕК НА ОСТРОВА: НА ТРИ СЪБИТИЯ ПРЕД ТРИ МОНИТОРА

Todor Hristov 011ИЗОБЩО НЕ СИ мислете, че да си „на терен“, в центъра на голямо състезание, е винаги най-тежкото за занаята. Защото през този уикенд „нашия човек на Острова“ – д-р Тодор Христов (на снимката), се препоти не по-малко отколкото ако беше в Мармарис. Причината е, че на Тодор се наложи едновременно да следи три шампионата: световните серии в Турция, защото е заклет фен на ралитата, да гледа какво се случва на Льо Ман, но и също в британския шампионат на туристическите автомобили.

Не е лесно да делиш вниманието си върху три монитора едновременно, но пък удоволствието да видиш, че уикенда е изцяло доминиран от японската марка, наистина няма стойност!

Todor Hristov

колаж: rallyxpress
ПОСТНАТО НА СЕКУНДАТА в социалната мрежа – написаното от „доторе“, след като и на трите терена, Тойота печели първите места.

Още в събота вечерта, Христов прати „фейсограма“ до сайта с новините в българския автомобилен спорт, залагайки 10 паунда, че уикенда ще завърши с трипъл за Тойота.

Разбира се, че никой не се върза на предложения залог. Причините са две: Христов познава спорта, а отделно – в последно време моторните мускулите на Тойота стават застрашително големи.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев