• ...МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ И ГЕОРГИ ГАДЖЕВ СПЕЧЕЛИХА ВЪВ ВИДИНДСКИЯ СПРИНТ И ВТОРАТА ПЛАНИРАНА ТИТЛА ЗА СЕЗОН 20-20...

     

  • ...САМО ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ ЕМИЛ ДЕНЕВ-ПРОКУРОРА БЕ ПРИНУДЕН ДА СМЕНИ ДВАМА НАВИГАТОРИ, ВТОРИЯТ Е ПЪЛЕН ДЕБЮТАНТ...

     

  • ...24 ЕКИПАЖА СА РЕГИСТРИРАНИ ЗА ВИДИНСКИЯ СПРИНТ В НЕДЕЛЯ, ДОМАКИНИТЕ С ИЗРАВНЕН ЛИЧЕН РЕКОРД ЗА ЧУЖДЕНЦИ НА СТАРТА...

     

Евънс: До края всичко може да се случи…

Сряда, 21 Октомври 2020 | от Тодор Христов, Англия
Евънс: До края всичко може да се случи…

67 СЕКУНДИ ОТ ЕЗДАТА
НА УЕЛСЕЦА В ИТАЛИЯ

НА ВИДЕТО, взето от личната фейсбук страница на пилота – ТУК, може да видите онова, което самия пилот е отбелязал като най-запомнящо се за него от италианското рали.

EVANS

ДАЛИ В НАЧАЛОТО на сезона някой се осмелявал да си представи, че първо в рамките на половин година (разбира се заради пандемията – бел. ред.), а след това в 9 последователни седмици 31-годишният Елфин Евънс (на снимката) ще е лидер в шампионата на пилотите два кръга преди края на ужасния сезон?

В момента той води на съотборника си в Тойота Газоо Рейсинг Себастиян Ожие, а това е един от общо 22 случая за 84 старта от 2013 г. насам, в който французинът не контролира класирането в шампионата.

Той е на мнение, че най-доброто представяне на Италия Сардиния е било точно това, което той е очаквал да се получи.

Причината да не е нещо повече от това - трудността да бъде „чистачът“ по пътищата върху макадамова настилка при първия ден от състезание.

В Алхеро уелсецът завърши 4-и в ралито, което се очакваше да бъде предпоследен кръг от шампионата на пилотите за 2020 г. Той запази лидерството в класирането, независимо, че преднината, която имаше пред съотборника си Себастиян Ожие се съкрати на 14 т.

Въпреки че в продължение на 9 седмици той е водачът на класирането, за Евънс финалът на средиземноморския остров до голяма степен е разочароващ.


Евънс: До края всичко може да се случи…

снимка: лична фейсбук страница на пилота
ВЪЗМОЖНО НАЙ-ДОБРАТА ПОЗИЦИЯ... Четвърта позиция - такова е реалистичното представане, което Ерфин Евънс отчита от Италия.


„Не получих толкова точки на пауърстейджа, колкото бих искал, но като цяло поне осигурихме резултата и завършихме уикенда с добър актив от точки“, обяснява пилота на Тойота Газоо Рейсинг.

„Разбира се, винаги искате повече от едно четвърто място, но ние знаехме, че идването тук и воденето на колоната по трасето ще бъде трудно и почти излязохме от борбата за подиума до края на първия ден. В крайна сметка мисля, че четвъртата позиция беше реалното, което успяхме да постигнем.“

„Тръгнахме си от уикенда възможно най-добре. Бяхме извадени от борбата в петък, а с нашата позиция нямаше и смисъл да поемаме големи рискове, за да се опитаме да бъдем по-бързи и –напълно вероятно - пак да стигнем до същата позиция на финала.“

Елфин определя италианския старт като „…не най-силното ни представяне, но беше солиден уикенд предвид обстоятелствата“.

Сега той е фокусиран към Белгия и то по далече по-уверен начин на мислене. Защото - за разлика от Сардиния, където задължението за почистване на пътища струват време - това няма да важи първия ден на рали Ипър.

Пилотът смята, че ще има предимство, защото практиката на „рязане“ на завоите, съчетана с прогнозираното лошо време, ще направи състезателната линия хлъзгава за тези, които следват уелсеца.

„При асфалт, първото каране обикновено трябва да бъде предимство и ние се надяваме, че случаят ще бъде такъв“, призна Елфин.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев