• ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

  • ...КОРОНАВИРУСЪТ ВЗЕ ПЪРВАТА СИ ЖЕРТВА ОТ СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ ПО РАЛИ - АРЖЕНТИНА Е ОТКАЗАНО...

Ден на контрасти, на върха-трио в 6.4 сек.!

Събота, 25 Януари 2020 | от Алекс Бено, Франция
Ден на контрасти, на върха-трио в 6.4 сек.!

СЕБАСТИЯН ОЖИЕ Е ГОЛЕМИЯТ
ЛЮБИМЕЦ НА БУКМЕЙКЪРИТЕ?

НАПЪЛНО разбираемо е, защо Себ Ожие (на снимката долу) е любимецът на букмейкърите и в най-реномираните къщи за залози той е определят с най-ниския коефициент за победа в Монте Карло. Ами 6-кратният световен шампион не е побеждавал в Старата госпожа единствено с автомобил, който… не е карал. Квотите за французина се движат от 21/20, 26/19 до 11/8. В същото време при Нювил те са 3/1, 3/3 и 100/30. Изненадващото е, че сегашният водач в класирането Елфин Евънс има 10/1, 12/12 и 6/3.
2020 MON Ogoer 244

ТОЧНО ТОВА рали Монте Карло, състезанието, което в автомобилния спорт винаги е сравнявано с музиката на класиците – Албиони, Моцарт, и Бетовен! Но също толкова непредсказумо, колкото и рулетката на казиното в Монако, стикерите на чието спонсорство са по автомобилите за поредна година.

Съботата се оказа денят на абсолютните контрасти: сняг и черен лед, ниски температури в първия тур, слънце и мокри километри във втория.

Вторият пълен ден от Монте завърши с победа за, Елфин Евънс (Тойота Ярис WRC, на снимката горе) – 2.28:35.1, който поведе колоната в самия край на съботния тур, следван на 4.9 сек от Себастиян Ожие (Тойота Ярис WRC) и трети – Тиери Нювил (Хюндай i20 WRC), който изостава от водача на 6.4 сек. от Евънс.

„Никакви реални грешки не съм правил – каза на финала бившият световен шампион Ожие, чието изоставане от съекипника му на първите 2 времеви контроли беше съответно 1.1 и 1.4 сек, които французинът така и не успя да ликвидира до финала на Селоне.

Последния скоростен тест за деня бе спечелен от Нювил -12:12.0 мин, Евънс завърши 4.6 сек по-късно, а внезапно намаленото темпо на езда постави Ожие трети, на 4.9 сек от Евънс.

2020 MON Ogier FB 001

снимка: личен сайт на себастиян ожие
АГРЕСИВЕН… До средата на последния етап топ-пилотът на Тойота Себ Ожие показваше типичният стил на езда.

„За да съм честен, не смятам, че съм направил каквато и да е грешка… не знам откъде дойде това забавяне“, допълни Себ Ожие.

„Днес беше добро бягане и усетих, че мога да имам равно темпо, както и да увеличавам скорост на повечето места. В първата „примка“ днес (първия тур –бел. ред.) се опитахме се да не унищожим шпилките [стъндовете на зимните гуми] и това определено донесе подобрение [на времената], тъй като екипажите за опознаване вече бяха минали“, обяви уелсецът.


Освен тур на контрастите, днешната дистанция бяха и 75 км на невиждано противопоставяне вътре в тройката Себастиян Ожие (Тойота Ярис WRC), партньорът му в Газоо Рейсинг Елфин Евънс и вицешампионът за 2019 г. Тиери Нювил (Хюндай i20 WRC) е като истински апотеоз на Монте Карло.

Ако това противостоене би се запазило, не ми се мисли как точно ще се развива шампионатът нататък!

::
Резултатите от
първите два дни
може да видите на
сайта на WRC ТУК

2020 MON Newile MS 003

снимка: официален сайт на рали монте карло
ИЗЧАКВАТЕЛНА ПОЗИЦИЯ… Тири Нювил е един от най-бързите пилоти във финалните етапи, а и разликата, която го дели и от Ожие, и от Евънс спокойно може да бъде заличена.

А какво е било напрежението и каква е била битката на самия връх и в триото, а и в двата екипа, може да си представите, като погледнете класирането и това, че преди 12-ата отсечка и последна за деня – Селоне (20.82 км) Ожие и Евънс…делят първото място с еднакво време – 2.16:18.5 мин., а Нювил („О, боже – каква нула!“, възкликна той на финала) е на 11 сек. зад двамата лидери.

Каква изключителна, каква невероятна битка! Не мога да си спомня кога (а и дали изобщо е имало такъв случай през последните 15 години в Монте?), в която два екипажа от един тим делят лидерството!

И колкото се развива фантастичната битка горе, зад гърба на Нювил „времевият трап“ с неговия съотборник Себастиян Льоб се увеличава с ракетно темпо.

2020 MON SmowMuddi WRC

снимка: от екрана на wrc+
НАГОРЕ ВЪРХУ ЛЕД, НАДОЛУ – ВЪРХУ МОКЪР АСФАРТ… Драматична промяна в състоянието на трасетата! Първият тур на съботния ден бе студено, а в изкачването на първите два етапа – сухо, в средната част – пасажи леден и сняг и отново – сух асфалт. Във втората врътка и снегът и ледът изчезнаха, така че използваните при първата половина на деня гуми със стъндове бяха заменени с супер-меки мишленки. 

В НЕДЕЛЯ: ЧЕТИРИ ТЕСТА
ПО КРАЙМОСКИТЕ ПЪТИЩА

2020 Col se Brase PS

ВЪВ ФИНАЛА на първото рали от световните серии са предвидени четири скоростни теста (63.98 км) по стръмните пътищата на Средиземноморските Алпи. В този ден не е предвидено сервизно обслужване. Екипажите ще преминат през Пиер-Кава (СЕ 13/15 - 18.41 км) и Кол де Брос (СЕ 14/16 - 13.58 км, на снимката), чиито серпантини са предвидени и като първия за годината пауърстейдж.


След първото преминаване Селоне, времевата дистанцията на Нювил и Льоб бе… точно 100 сек. След още 16 км, тези от дублирането на Ла Батие-Ньов (СЕ11 – бел. ред.), този трап с увеличи на 116.9 секунди.

Особеното вниманието продължава да е поставено повече върху начина на каране на Кале Рованпера (Тойота Ярис) при първото му участие с WRCar и не е така обвързано със свръх-очаквано класиране.

Все пак нека да отбележа: в дванадесетте теста от петък вечер финското момче е 6-и в генералното и нито веднъж не е падал под 7-атапозиция, като дори на Сент Клемент II бе първият зад гърба на основните играчи.

Битката между Ерик Камили (Ситроен С3 R5, WRC3) и каращият същата от НР Спорт кола Мадс Остберг (WRC2) е общ спор между за 8-ото място в генералното класиране, отколкото за победата при аматьорите или професионалистите.

Камили изпреварва Остберг с позиция и 14.4 сек, но е далеч пред втория в WRC3 – Николас Сиамо (също със Ситроен С3 R5), за когото шансовете да наваксва близо минута утре изглеждат минимални.

Същото се отнася и за профи-групата, в която неучаствали в Монте от 2016 г. Остберг води на Оле-Кристиян Вейби (Хюндай NG i20) с повече от 90 сек.

2020 MON Kale Rovanp MS 003

снимка: motorsport
В ЦЕНТЪРА НА ВНИМАНИЕТО… Кале Рованпера справедливо влезе във фокуса на медиите заради силната си езда при дебюта за Тойота Газоо Рейсинг. 

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев