• ...ДВА ЕКИПАЖА НА МС-АКАДЕМИЯ ТВЪРДИЦА С ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ ПРЕДИ СТАРТА НА МОНБАТ РАЛИ СЛИВЕН...

  • ...ПЛАМЕН КАМБУРОВ ЗАПИСВА ТРЕТА ПОРЕДНА ПОБЕДА В ДВА ШАМПИОНАТА - ПЪРВИ Е В ПЛАНИНСКО БЪЛГАРКА...

     

  • ...ТОЧНО СПОРЕД ОЧАКВАНИЯТА: НАЙ-БЪРЗИ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ СА ТЕЛИЙСКИ, КАМБУРОВ И ЦАРСКИ...

     

В италианското рали: трудно по презумпция

Четвъртък, 08 Октомври 2020 | София, RallyXpress
  • обновена
В италианското рали: трудно по презумпция

ТАНАК И ЕВЪНС: ЗВЕРСКА
БИТКА ОЩЕ С ШЕЙКДАУНА

ОЧЕВИДНО е, че спорът на действащия световен шампион и сегашния лидер в класирането ще е интригата в Италия. Тяхната битка започна от шейкдауна, в който двамата завършиха с равни времена – 2:13.6 мин. Трети е бившият световен шампион Ожие, останал на 0.8 сек зад двамата, четвърти – Сордо – на 1.1 сек. Следват – Лубе (Хюндай i20 WRC)  - на 1.3, Нювил – на 1.6, Лапи – на 1.7, Грийнсмит – на 1.8, Катсута – на 2.5 и Сунинен – на 2.5 сек. Шейкдауна не завърши Кале Рованпера, катастрофирал на един десен завой (виж ТУК на линка на Ралиссимо).

2020 ITA Kale Crash

СЛАВА БОГУ, в този изпълнен с несигурност сезон, световният шампионат на рали успя да стигне до шестия си кръг – Рали Италия Сардиния. Макар никой и да не го казваше, гласно, всеки е имал своите съмнения, че пандемията може пак да пренапише календара.

Или в по-неприятен вариант да го промени така, че да подреже възможностите за състезанията. Но отборите от  WRC са на италианския остров Сардиния за шестия кръг от сезон 2020 като стартът е особено важен най-вече за Тойота Газоо WRT, за защита и разширяване на лидерството си както в шампионата на пилотите, така и на производителите.
 
От 64-те екипажа, заявени в рали Сардиния тази година, вероятно най-голям интерес ще имат бившият шампион на WRC Петър Солберг и Андреас Микелсен. Те ще бъдат в Ситроен C3 WRC, брендирани изцяло с краските на Пирели, за които се казва, че най-вероятно ще тестват новите гуми Скорпион KX WRC.

Това ще са гумите, които ще се използват през следващия сезон от италианския гумен производител като официален доставчик за световните серии.

Новият пилотен пилот на Пирели, Микелсен, всъщност ще участва в шейкдауна в Олмедо днес преди събитието, докато Солберг ще бъде първият на пътя на пауърстейджа в неделя, а където Микелсен ще чете записките за темпото на езда.

Очаква се така да се види едно страхотно завръщане в колите на WRC за бившия световен шампион Солберг, след като в продължение на 10 сезона той не бе на сцената.

Другото забележително за фамилията е, че
неговият син – Оливър, също ще е в колоната, пилотиращ Шкода Фабия R5 Ево.

19-годишният пилот е привлечен от Млада Болеслав от началото на сезона, но планираната от него програма WRC-3 е нарушена от пандемията на коронавируса.

Беше му предложено да кара Шкода в Естония, но поради гранични проблеми екипът не можеше да достави колата. Така че Оливър избра Фолксваген Поло R5, която е собственост на екипа на семейството му.

2020 Pirelli test 001 FB 00

снимка: интернет
ТАТИ ВОДИ КОЛОНАТА… С брендирания изцяло в цветовете на Пирели Ситроен С3 WRC, Солберг-баща ще води колоната на италианското рали в пауърстейджа.

„Ще е наистина хубаво да се върна в Шкода - казва Солберг-младши. - Невероятно е да се мисли, какво се е случило в света, откакто последно карах колата в Швеция. Ако бяха казали, че това ще е последният път за близо 8 месеца, че ще се състезавам във Фабия-та. – нямаше да повярвам! Направих някои тестове, които да поддържат кондицията ми. Имам добър опит. Но Сардиния е ново събитие и наистина
сериозно предизвикателство“.

В италианското рали: трудно по презумпция

снимка: лична страница на оливър солберг в истаграм
ПАЛЦИТЕ ГОРЕ, ЕКИПЪТ ГОТОВ ЗА ШЕЙКДАУН… Тази снимка Оливър Солберг помести на своята страница в Истаграм, показвайки колко е доволен от завръщането си с Шкода и готовността на екипа за италианския шейкдаун.


Гледайки към пилотите на Хюндай Моторспорт – най-добрият автомобил за 2019 г., спечелил при производителите, състезателите са на мнение, че  при по-ниските скорости i20 WRC няма старото сцепление и изостава. Това беше нещо, по което екипът работи по време на тестовете миналата седмица преди събитието в Сардиния.

Въпреки че Хюндай записа първите две места в Естония, част от проблемите за този казус се проявиха по време на Рали Турция.

2020 TUR Neuvole HYU 002

снимка: официален сайт на хюндай моторспорт
ПРОБЛЕМИ В ТУРЦИЯ, ФИКСИРАНЕ ЗА ИТАЛИЯ… В отбора на Андреа Адамо смятат, че са отстранили онези недостатъци, които са се проявили по време на турското рали.

От отбора обаче казват, че са открили проблема и знаят как да го фиксират, но и да подобрят нещата. Отбелязва се, че сега цялата концентрация на тима е върху старта на италианския остров.

Общо за Сардиния са регистрирани 12 автомобила от категорията WRCar, с екипажи, включително звездата на Тойота и настоящият лидер в сериите Елфин Евънс,  шесткратният шампион Себ Ожие и младият финландец Кале Рованпера.

2020 TUR Evans FB 007

снимка: лична фейсбук страница на елфин евънс
ВСИЧКИ ПОГЛЕДИ ПРИКОВАНИ КЪМ ЛИДЕРА… Уелсецът е начело на класирането при пилотите, а това означава, че сегашната звезда на Тойота Газоо WRC ще бъде във фокуса на всички

Hyundai ще бъде представен от Тиери Нювил, от действащия световен шампион Отт Танак и миналогодишния победител тук Дани Сордо.

Също с три автомобила и трима пилоти – Есапека Лапи,  Гъс Грийнсмит и Теему Сунинен, ще бъде представен М-Спорт.

Но към екипите на Томи Макинен, Андреа Адамо и Ричард Милнър се прибавят още по един автомобил Ярис WRC, Хюндай i20 и Форд Фиеста – тези на Такамото Катсута и Пиер-Луи Лубе, както и връщащият се след години на отсъствие в сериите чех Мартин Прокоп.

Шестима са водещите пилоти в WRC2 – Мадс Остберг (Ситроен C3 R5), Понтус Тидеман и Ейвинд Бринилдсен (двамата с Шкода Фабия R5), Адриан Форму (Форд Фиеста R5 R5 Mk II), а корейският вариант на R5 е в ръцете на Николай Грязин и Ерик Вейби

Повече от дузина са тези, които ще се състезават в категорията WRC3, но звездите сред тях са Марко Булакия (Ситроен C3 R5), Яри Хутонен (Хюндай i20 R5), Кайетан Кайетанович и Оливър Солберг – двамата с Шкода Фабия R5 Ево.

2020 TUR Suninen M Sp 001

снимка: официален сайт на м-спорт
ЛИДЕР НА ТРИОТО… както и в турското рали, за шефа на М-Спорт Ричард Милнър основният играч ще бъде Есапека Лаппи.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев