• ...UNFORTUNATELY GUYS, AFTER THE BREAK RALLYXPRESS IS ON THE FIELD. AS USUAL...

  • ...ЕФЕКТЪТ НА ДОМИНОТО ПРОДЪЛЖАВА: КАКТО СЕ И ОЧАКВАШЕ ТВЪРДИЦА-ЕЛЕНА -ОТЛОЖЕНО, В ПАНАГЮРИЩЕ ВИСЯТ 90 НА СТО...

     

  • ...ТЪРНОВСКИЯТ ЕТЪР РЕЙСИНГ ТИМ ГОТОВ С ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ СПИСЪК НА ЗАЯВЕНИТЕ ПИЛОТИ ЗА УИКЕНДА НАД ЛЯСКОВЕЦ...

Ако искате напредък, мързелът няма място

Неделя, 05 Юли 2020 | Мартин Холмс†, Лондон, 2019
Ако искате напредък, мързелът няма място

МАРТИН ХОЛМС ЗА РАЛИ
ЛАТВИЯ ПРЕЗ 2019 ГОДИНА

2020 Ursula Prthrige
ЗДРАВЕЙТЕ, колеги. Ето един текст от Мартин, който той написа за Урмо Аава през миналата годна и сега е много подходящ около обявяването на естонското състезание като част от WRC.“ Това написа в мейла си до стотиците абонати на уникалния ни колега Мартин Холмс неговата секретарка Урсула Партридж (на снимката от сайта RallyMagazinе).

В продължение на пет години (2003 - 2007) Урмо Аава беше редовен и успешен пилот в Световния рали шампионат на ФИА.

През 2008 г. той се радва на обширна програма в WRC със Ситроен C4 WRC, всичко това в момент, когато ралита се развиват като успешен спорт в родната му Естония.

Сега неговите спортни дейности са в нова посока - промотор на Рали Естония.

На 41 години и един месец след тазгодишното рали Естония, на което се състезаваха и четирите регистрирани отбора на WRC, Аава пътува на север над Финския залив и за нас това беше шанс да научим повече за събитието, на което WRC промоторът на световните серии обявява като WRC промоционален рали.

Широко неизвестно е основният мотив на събитието, знаейки, че организаторите на WRC търсят за разширяване на своята работа извън Европа.

Доколко Аава разглежда естонското рали в контекста на евентуален кандидат за световно първенство или амбицията е като самостоятелно събитие, което е извън шампионско?

- Мисля, че се фокусираме единствено върху това, за да направим наистина добро събитие. Нашата мечта със сигурност е един ден в Естония да имаме старт за световен рали шампионат, но политическите причини затрудняват това, така че не се фокусираме на местата, където не можем да имаме влияние.

Онова, което можем да направим, е да направим това наистина страхотно събитие и да го развием в посоките, в които вярваме.

Ако искате напредък, мързелът няма място

снимка: мартин холмс
ДОКАТО РАЗГОВАРЯТ… Урмо Аава позира на Мартин Холмс пред един от боксовете на ралито


- Една от специалните характеристики на вашето събитие, разбира се, е, че в действителност това е тестов състезание. Имахте всички екипи на WRC и подозирам, че много от причините, заради които те бяха тук, не бяха повече във фактът, че сравняваха това събитие с Несте Рали.

- Това е сложен въпрос, но сте прав, че можете да смятате Финландия за най-трудния кръг с макадам в света заради своите високи скорости, особено след последните по-бавни макадамови състезания в WRC. Екипите трябва да направят специална подготовка и в момента Рали Естония е най-добрият вариант за това.

- Притеснявате ли се от факта, че имате репутация на толкова бърз рали?

- Всъщност тази година имахме само един етап, (етап 14), който беше малко прекалено бърз, със средна скорост над 140 км/ч. Но наистина, ако гледате основните етапи, особено в събота, състезанието наистина е подобно на Финландия. Работим над това да направим нашите етапи по-технически, включително изграждането на нови пътища.

2019 EST Aaba MH Pics

снимка: архив на мартин холмс
НА ЖИВО ПО WRC+… Значението и заслуженото място на Рали Латвия през 2019 г. като кандидатско състезание с големи възможности бе доказано с преките излъчвания от тв-канала на световните серии.

Имаме добра комуникация с местната власт, а също и с нашето правителство в Естония, така че да можем да модифицираме пътищата, разбира се, по разумен начин, като изграждаме нови части. Трябва да направим това. Конкуренцията на всички нива на WRC е толкова силна, че ако искате да постигнете напредък, няма начин да сте мързеливи!

- Очаквате ли да тръгнете в някакви други нови посоки?

- Това, което не обсъждахме толкова много по време на тазгодишния рали Естония, бяха нашите идеи за решенията в областта на информационните технологии, които може би бихме могли да разработим за една или две години.

2019 FB Liepaya Rally

снимка: интернет
СИЛАТА НА IT-ЛАТВИЯ… В специалният канал на Ю-Туб, всеки един от етапите на състезанието се излъчваше на живо.

Много просто бихме искали да бъде първото рали в света, което проследява всички в организацията на живо. В момента имаме организация от 1800 души. Искаме да знаем, че длъжностните лица и маршалите са на правилното място и изпълняват задълженията си.

Наблюдавахме много събития по целия свят и виждаме, че хората, които трябва да дежурят на своите места, всъщност се занимават с нещо друго. Това е проблем за безопасността.

Например искаме те да могат веднага да насочат зрителите към по-безопасни места. Това е големият проект, в който инвестираме много средства и Естония е добре позната като IT страна. Така че мисля, че това е нашата сила.

Можем да направим много промени в нашата инфраструктура и можем да направим големи иновации чрез IT. Работим стъпка по стъпка.

- Другата характеристика на събитието трябва да е факторът Танак.

- Разбира се, винаги е невъзможно да се организира страхотно събитие без местен герой. Отт (Танак) и Мартин (Ярвеойя) са зад нашето състезание. Когато започнахме да организираме събитието през 2017 г., обсъждахме подобни идеи с Отт и Мартин и казахме, че не искаме да правим това събитие без тях. Така че те ни подкрепяха и сме много благодарни за тяхната подкрепа. В Естония ралитата са национален спорт сега, те са №1.

3 2020 WRC Calendar

ПРЕДВАРИТЕЛНО В СПИСЪКА… Във финалния вариант на световния шампионат за 2020 г., след множество „да-не“, Лиепая Рали се оказа част от сериите под №4, първото състезание, рестартиращо короно-окастреният сезон.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев