• ...МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ И ГЕОРГИ ГАДЖЕВ СПЕЧЕЛИХА ВЪВ ВИДИНДСКИЯ СПРИНТ И ВТОРАТА ПЛАНИРАНА ТИТЛА ЗА СЕЗОН 20-20...

     

  • ...САМО ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ ЕМИЛ ДЕНЕВ-ПРОКУРОРА БЕ ПРИНУДЕН ДА СМЕНИ ДВАМА НАВИГАТОРИ, ВТОРИЯТ Е ПЪЛЕН ДЕБЮТАНТ...

     

  • ...24 ЕКИПАЖА СА РЕГИСТРИРАНИ ЗА ВИДИНСКИЯ СПРИНТ В НЕДЕЛЯ, ДОМАКИНИТЕ С ИЗРАВНЕН ЛИЧЕН РЕКОРД ЗА ЧУЖДЕНЦИ НА СТАРТА...

     

Ханинен взима Арктик, Солберг-мл. е трети

Неделя, 17 Януари 2021 | Рованиеми, RallyXpress
Ханинен взима Арктик, Солберг-мл. е трети

ИСТИНСКИ РЕАЛНИЯТ тест на предстоящия втори кръг от започващите този четвъртък в Монако световни серии по рали – Арктик Лапландия (24/28 февруари), бе спечелен безапелационно от финландския екипаж Юхо Ханинен (на снимката) и неговият навигатор Мико Тейсконен (Тойота Ярис WRC), спечелили 6 от седемте специални етапа (общо 260 снежни километра) и завършили с авантаж от 2:29 мин. пред Теемо Асунмаа/Марку Салминен (Шкода Фабия Рали 2 Ево). Трети е екипажът на Оливър Солберг/Аарон Йохнстон (Хюндай i20 R5).

Спасителният кръг, който финландците хвърлиха на световните серии, след отказа на Швеция, бе колкото напрегнато, толкова и важно за всички рали, като се има предвид, че на АКК (финландската автомобилна федерация – бел. ред.) реално и остават някакви си 37 дни, преди да приемат колоната на WRC за първи път отвъд Полярния пояс.

Арктик Рали бе важна контрола за Солберг-мл., за когото първото участие с R5 на Хюндай Моторспорт донесе победа в една от скоростните отсечки (единственият, който отмъкна етапна победа на Ханинен), като разликата на финала от вторият в общото подреждане е направо нищожна – 0.9 сек след Асунмаа.

Ханинен взима Арктик, Солберг-мл. е трети

снимка: лична страница на юхо ханинен
ДОВОЛНИ С ПОБЕДАТА, ДОВОЛНИ СЪС СОТО ЗЕРО… Юхо Ханинен и Мико Тейсконен позират с наградите си на финала на 56-ото Арктик Лапландия Рали


Солберг започна с класирания в първата седморка на надпреварата, за да успее да изскочи на третата позиция след 10-ия специален етап – 31-километровият Ристилампи.

В същото време, вторият пилот на Хюндай Моторспорт – Оле Кристиан Вейби, след като се движеше в челната шестица, рязко пропадна до 20-о място заради повреда в дроселите на неговия i20 R5.

За новия доставчик на гумите за WRC – Парили, първото от двете финландски ралита също бе особено важна проверка, в която италианците търсеха да направят реалните проби на своите Сото-Зеро за старта на сериите в края на идния месец.

2021 ARC Asummaa 002

снимка: официална страница на акк
ТАКОВА ИСТИНСКИ СНЕЖНО РАЛИ… спечелиха победата Теемо Асунмаа и Марку Салминен (Шкода Фабия Рали 2 Ево), каквото в края на февруари предстои на префасонирания календар на WRC.

„Беше добро състезание! Много благодаря на Мика, момчетата от отбора и отбора на Поранен. И съвсем различно да си лидер на отбора, когато има победа, закачена „на пояса“. Мина доста добре, видяхме много неща, когато има нова гума. Сега обаче наистина сме много по-мъдри за предстоящия световен рали шампионат. Беше много добре да успея тук“ - коментира в своята лична страница Ханинен.

Арктик Лапландия Рали е първия от шестте кръга на първенството на Суоми, което Асунмаа/ Салминен започват като лидери.

При навалица от 130 екипажа, няма нищо чудно, че в гората от „сините финландски“ и няколкото „жълти шведски кръста“, трудно се забелязваха флаговете на тримата чужденци, успели да видят финала: руснакът Дмитрий Феаофанов (Мицубиши Лансър Ево 10) – 37-и и двамата литовци – братята Мартинас и Кажус Самсонас (съответно Форд Фиеста R5 и БМВ М3 Е36) – 69-и и 70-и.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев