• ...ОТ СТАРТА НА РАЛИСПРИНТ ПЕЩЕРА, ФЕДЕРАЦИЯ И ОРГАНИЗАТОРИ ЗАПОЧВАТ ДА ПОЛЗВАТ ЧЕШКАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ И СИГУРНОСТ ONI...

     

  • ...НОВИНАТА ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ ТИМ НА ДРАКОНА: ТИТЛАТА В ПЛАНИНСКИТЕ ИЗКАЧВАНИЯ ВЕЧЕ Е ОВАКАНТЕНА...

     

  • ...С НОВИ 45 ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ НА КЛАСИЧЕСКОТО ВЪРБИЦА, ЕКИПЪТ НА МЕГАПОРТ РЕЙСИГ ЗАВЪРШИ ПОДГОТОВКАТА ЗА СЕЗОНА...

Шведската Сотозеро J1 с първи тест в Арктик

Петък, 26 Февруари 2021 | Рованиеми, RallyXpress
  • обновена
Шведската Сотозеро J1 с първи тест в Арктик

ТАНАК ВЗИМА ПЪРВИЯ
ШЕЙКДАУН ДО ПОЛЮСА

СВЕТОВНИЯТ шампион за 2019 г. Отт Танак (на снимката) се разписа като първия пилот, спечелил предстартовия тест за първото арктическо рали на Финландия в WRC. Естонецът бе най-бързият пилот от стартиралите на 5.69-километровото трасе край Венниваара (пълните резултати виж ТУК) 53 пилоти, записвайки време от 2:35.4 мин в последната от трите си сесии. 0.7 сек разделиха него и партньорът му в Хюндай МС Тиери Нювил, третото място с по 2:39.9 чин си поделиха Такамото Катсута (Ярис WRC, втори тур) и Пиер-Луи Лубе (i20 WRC, трета сесия). Половин секунда авантаж в последното, 5-о излизане (логично - най-много от топ-пилотите), определи 6-ата позиция за Оливър Солберг (Хюндай i20 WRC) срещу записалият още при първия си тур 2:40.5 мин Кале Рованпера (Ярис WRC).
2021 MON Tanak Test 001

ОБСТОЙНАТА информация, предоставена от италианците подсказва, че макар Арктик Рали Финландия да е лишено от обичайната игра с гумите, представянето на Пирели зад Полярния кръг ще е интригуващо и се очаква с нетърпение и от хората в Милано, и от самите екипажи.

Към половината дузина дебюти в това състезание, трябва да се добави и този на Пирели Сотозеро J1, специалната гума за сняг, разработена от Пирели.

Тази губа обаче е била правена на базата на всички показатели и информации, събрани и използвани в конструирането на Сотозеро J1 от шведското рали през последните няколко сезона.

Сега тестът за качествата на новата продукция, вместо край Карлщадт, ще бъде преместен с едни около 1000 км на север и ще се „проведе“ на Полярния кръг и дали италианците ще дадат на пилотите идеалните условия с шведския си продукт?

Какво ще е поведението на гумата, ако температурите паднат под -30 и кой от пилотите колко бърдо ще привикне към поведението на непознатите и неползвани до момента J1, а има и още куп любопитни питанки около Пирели.

За състезанието италианците са стоварили общо 1500 гуми, всяка с ширина 205 мм и с набити в нея 384 волфрамови щипа от „шпайковете“ (7мм над стъпката на гумата), които отборите ще ползват от днес до неделния след обед.

Шведската Сотозеро J1 с първи тест в Арктик

снимки: архив на rallyxpress
ПРОБИВИ В МОНАКО И НЕЯСНО ПОВЕДЕНИЕ… Поне половин дузина пилоти по време на рали Монте Карло получиха спукване на гумите, а отделно всички изказваха опасенията си, как и след колко време ще привикнат към поведението на Пирели-тата.


НЯМА ДА ИМА ИЗБОР НА ГУМИ,
ВАЖНОТО СТАВА ПОЛЗВАНЕТО

2021 Sotozwroo
ЗА РАДЛИКА от Монте Карло, сега в Лапландия, избор на гуми като такъв, за който пилотите е особено важен и са зависими от него, няма да има. От старта до финала те ще „слагат“ единствено Сотозеро J1, но все пак ще трябва да обмислят внимателно как да ги използват през цикъл от етапи и особено за отсечките, които са с дължина 20 и повече километра.


Едната особеност на стъндовете е, че те се поставят в процеса на производство, а не както е била обичайната до момента практика, да се монтират на гумата допълнително.

Това е новата технология, ползвана единствено от Пирели и, както се твърди в прес-информацията им, трябва да осигури по-дълго задържане на шиповете.

:: Теренцио Тестони,
мениджър на Пирели за рали спорта е категоричен:

„7-милиметровата шпилка осигурява най-добрия компромис между сцеплението в лед и дълбокия сняг по време на първото бягане по етапите и задържането й за второто пробягване на дистанцията.

"Екипите са тествали общо 15 дни с новите гуми, използвайки около 250 и ние сме доволни от представянето и нивата на задържане на шипове, наблюдавани до момента.“

Както е на хартия, всеки един от топ-пилотите с WRCar има право на 20 гуми, плюс други 4, които са използвани в днешния шейкдаун край Ваниваара. 

2021 ARC Terenzio Testoni p

снимка: официален сайт на пирели
ЗАСЕГА УСМИХНАТ… След направените от заводските екипажи тестове, Теренцио Тестони (крайният вляво) изглежда доволен от показаното от Сотозеро J1.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев