• ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

  • ...КОРОНАВИРУСЪТ ВЗЕ ПЪРВАТА СИ ЖЕРТВА ОТ СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ ПО РАЛИ - АРЖЕНТИНА Е ОТКАЗАНО...

Хърватия с оферта за кръг от сериите WRC

Понеделник, 02 Март 2020 | София, RallyXpress
Хърватия с оферта за кръг от сериите WRC

НОМЕР ЧЕТИРИ НА БАЛКАНИТЕ?

Logo WRC 007
АКО ХЪРВАТИЯ получи добра оценка в „контролата“, а след това попадне и в календара на ФИА за световните серии, това ще е 4-ата страна от Балканите, получавала домакинството на престижния шампионат. С най-дълъг стаж в досегашната история е гръцкото Акрополис, следвано от действащото в момента турско рали и еднократното домакинство в Боровец на България.

ОЩЕ В СРЕДАТА на септември миналата година, благодарение на колегата Бруно Пехар, сайтът с новините за българския автомобилен спорт бе наясно, че Хърватия е направила оферта, нейно рали да бъде кръг от световните серии по рали ФИА.

„До началото на март ще има повече информация, да не бързаме…“, каза тогава Пехар.

Но ето че времето дойде и сега вече се знае, че едно от състезанията тази година ще бъде организирано като кандидатско, с опцията да е в календара за 2021 г.

В момента преговори за такова домакин са в напреднала фаза, особено, след като единият от  генералните директори на промотора в WRC Оливър Сиесла вече посети Загреб.


Там той е водил разговори за присъединяването на хърватската столица към календара на WRC, за което съобщава хърватския всекидневник 24 сата.

Ако опипването на почвата във ФИА от Хърватия датира още от 2013-2014 г., то реалният опит е втори по ред страната да попадне в световния календар.

Хърватия с оферта за кръг от сериите WRC

колаж: rallyxpress
ВЪПРОСИТЕЛНА В ЗАГЛАВИЕТО - ВРЕМЕННО… (водещото заглавие на 24 сата) На това се надяват в Загреб, след което този препинателен знак ще бъде заместен от удивителна. Засега текат преговорите за мястото в листата на събитията за 2021.


Първият беше направен през миналата година и във времето е маркиран далече преди късния септември, когато ФИА, след дълго забавяне и продължителни разтакавания, най-накрая публикува списъкът със състезанията за 2020.

Според президента на местната федерация за автомобили и картинг (HAKS) Даворин Щетнер (на снимката горе), ако Хърватия може да премине кандидатското състезание през октомври с пищните есенни цветове край Загреб, тогава няма никакво съмнение, че страната те ще спечелят правото да бъде домакин на WRC за следващите години.

„Най-накрая ще се опитаме да отворим официално вратите на WRC за Хърватия и Загреб. Правителството, градът Загреб и неговите институции също ни подкрепят в това, което е показателно колко важно е това начинание. Сега трябва да направим всичко възможно, за да завършим този тест до края на годината“, заявява Щетнер.

Президентът Шетнер подчертава, че Загреб и Загребски окръг имат страхотни трасета и достатъчно места за организиране на такъв спектакъл.

Разбира се, подобен проект би подобрил и туризма в страната и в него ще участват някои от най-големите имена в световния рали, след като WRC годишно се следи от над 700 млн. души, като събитието се излъчва в 159 страни по света.

Официалните данни на WRC от Водафон Рали Португалия 2019 г. показват, че през тази година 910 000 зрители са гледали на живо състезанията на WRC, като 50% са чужденци.

Прекият ефект върху португалската икономика би бил около €70 млн., като в същото време косвените плюсове възлизат на €61.7 млн. В Португалия, само от състезанието от WRC, прави повече от 1.5 млн. нощувки годишно.

:: Първото от състезанията
в календара на HAKS е още в
края на сегашната седмица,
когато стартира 9-ото
издание на Рали Кумровец.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев