• ...ДВА ЕКИПАЖА НА МС-АКАДЕМИЯ ТВЪРДИЦА С ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ ПРЕДИ СТАРТА НА МОНБАТ РАЛИ СЛИВЕН...

  • ...ПЛАМЕН КАМБУРОВ ЗАПИСВА ТРЕТА ПОРЕДНА ПОБЕДА В ДВА ШАМПИОНАТА - ПЪРВИ Е В ПЛАНИНСКО БЪЛГАРКА...

     

  • ...ТОЧНО СПОРЕД ОЧАКВАНИЯТА: НАЙ-БЪРЗИ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ СА ТЕЛИЙСКИ, КАМБУРОВ И ЦАРСКИ...

     

Финландия остава без компанията Несте Ойл

Понеделник, 26 Октомври 2020 | Хелзинки, RallyXpress
Финландия остава без компанията Несте Ойл

ГОЛЕМИЯТ ПЪТ НА „ТОМИ ГЪН“
ЗАПОЧВА ИМЕННО С НЕСТЕ ОЙЛ

1994 FIN Tommi Makk 000
ДЪЛГАТА и успешна кариера на „Томи Гън“ реално започна с победата на финландеца у дома. През 1994 г., след като записва няколко старта за Нисан, Макинен (на снимката) получава шанса в Несте 1000 Езера Рали да кара за Форд и с модела Ескорт Косуърт RS пилотът печели първото рали, което е под егидата на Несте Ойл. Това е и първата победа на Летящия финландец в световните серии.

ТОЧНО В ГОДИНАТА, когато трябва да отбележи своя 70 старт, финландското рали в календара на световните серии остана без своя основен партньор – петролната компания Несте Ойл.

Това става след 26-годишна съвместна работа, за която се смята, че е най-дългата в историята на ралитата от световния шампионат.

Дори това партньорство винаги се е смятало за пример на взаимния успех и е било сочено като еталон на изцяло изгодни отношения в рали спорта. Несте Ойл Рали Финландия е бил и огромния стимул за останалите организатори, за да намерят точно такъв сподвижник в спорта.

„Ние дължим дългогодишното си сътрудничество с организатора на ралито AKK, ФИА и организатора на световното първенство голямо уважение - каза маркетинговият директор на компанията Несте Сирпа Туоми.

„През последното десетилетие имаше промени в бизнеса [на Несте] и нашата амбиция е да станем глобален лидер в областта на възобновяемите и енергийни решения. Ние също имаме намерение да обновим нашата стратегия за марка в подкрепа на тази цел, както и да пренасочим операциите на Несте в нашите целеви области.“

Финландия остава без компанията Несте Ойл

снимка: интернет
ПЪРВА В СЕРИЯТА ОТ 31 ПОБЕДИ… 1994 г. Сепо Харяне и Томи Макинен пръскат шампанското на финала на Несте Рали 1000 Езера, в което финландецът записва първата си голям успех в световните серии.


 
Така това изявление на Туоми бележи краят на една ера, която ще бъде маркирана с чувството на удовлетворение, но също и с голяма доза носталгия.

Маркус Хакинен. изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на организатора на рали AKK Спорт добавя:

„Заедно увеличихме стойността и значението на рали Финландия, както и подобрихме статута на изключително спортно събитие. Трябва да благодарим на Несте за всичко, продължавайки да развиваме „бижуто на финландския автомобилен спорт“.
 
За следващата година Рали Финландия е планирано за дните между 29 юли и 1 август 2021 г., когато ще бъде отбелязана 70-годишнината на надпреварата, известна преди като 1000 езера.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев