• ...ОТ ДНЕС ВЪЗСТАНОВЯВАТ ТРЕНИРОВКИТЕ И ТЕСТОВЕТЕ НА ДРАКОН, ВИЖТЕ ПРИ КАКВИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ЩЕ СТАВА ТОВА...

     

  • ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

ФИА влиза в ролята на тимовия изравнител

Петък, 24 Април 2020 | Париж, RallyXpress
ФИА влиза в ролята на тимовия изравнител

БУДАР ИСКА ОТ ФЕДЕРАЦИЯТА
ПО-МАЛКО ДНИ ЗА ТЕСТОВИТЕ

2019 Pier Boudar 011
ШЕФЪТ НА Ситроен Спорт Пиер Будар (на снимката) е поискал от автомобилната федерация да намали с почти две седмици регламентираните от правилата дни за тестове на отборите от WRC. Будар иска те да станат 42, вместо досегашните 55. Мотивът на французинът е, че с такова намаляване на дните за тестове големите отбори ще имат интерес от включването на своите пилоти (извън класирането) и променени автомобили в националните първенства или в регионалните шампионати. Ефектът според Будар ще е двоен. От една страна ще се увеличи интересът на публиката, от друга – добрата възможност тестът да бъде направен в реална обстановка.

МЕЖДУНАРОДНАТА автомобилна федерация (ФИА), с решение на одобрено от Световния съвет, временно стопира тестовете на отборите от световния шампионат.

Базата за вземане на подобна мярка е чл. 68 от  регулациите за WRC през този сезон, се сочи м съобщението направено на официални портал на световната автомобилна власт и е предвидено като временна мярка.

Забраната за спирането на тестовете е продиктувано както от продължаващата пандемия, така и като гаранция, че равенството между отборите ще бъде запазено.

Засега мярката е предвидена да действа до 31 май, като уточнението, което правят от ФИА е: „ … или докато департаментът на федерацията по рали може да потвърди, че местните [национални] мерки потвърждават еднаква възможност за всички регистрирани екипи на производителите да правят тестове…“

Тази забрана в най-голяма степен засяга базираният в Пуупола, Финландия Тойота Газоо Рейсинг, започнал в началото на февруари строителството на новия си модел Тойота GR Ярис WRC. Това трябва да бъде наследникът на световният шампион за 2019 Ярис.

След изпитанията във Финландия и в Мексико, преди началото на Гуанахуато Рали, Тойота GR, планират и трета сесия в началото на месеца, която обаче заради пандемията е отменена.

ФИА влиза в ролята на тимовия изравнител

снимка: хосе-луис аркос/мексико
ЗА ВТОРИ ПЪТ НА ТЕРЕНА… Новият GR Ярис беше изпробван в Мексико, но до третия сериозен тест – във Финландия в началото на април, така и не се стигна.


Според три различни портала, Тойота Газоо Рейсинг е направил опит в неофициална среща с департамента на ФИА за рали, да се търси компромисно решение, на което обаче директорът на Ив Матон е възразил недвусмислено.

20 21 new vs old arrow

снимка: wrcwings
ДВЕ ОТ РАЗЛИЧИЯТА МЕЖДУ 020 И 021… Двата колажа от специализирания сайт показват какви две от основните разлики (поглед отпред и поглед отзад) между актуалната Тойота Ярис WRC и Тойота GR Ярис WRC, на която тимът ще разчита за следващото световно първенство.

„Искаме ясен поглед в интерес на всички [отбори] в шампионата, че никой няма да има авантаж пред останалите в този кризисен период.“

Така че забраната за тестовете засяга Тойота не само в техният европейски регион, а също и се отнася до строителството и развитието на автомобилите на Газоо Рейсинг в Япония.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев