• ...ОТ СТАРТА НА РАЛИСПРИНТ ПЕЩЕРА, ФЕДЕРАЦИЯ И ОРГАНИЗАТОРИ ЗАПОЧВАТ ДА ПОЛЗВАТ ЧЕШКАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ И СИГУРНОСТ ONI...

     

  • ...НОВИНАТА ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ ТИМ НА ДРАКОНА: ТИТЛАТА В ПЛАНИНСКИТЕ ИЗКАЧВАНИЯ ВЕЧЕ Е ОВАКАНТЕНА...

     

  • ...С НОВИ 45 ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ НА КЛАСИЧЕСКОТО ВЪРБИЦА, ЕКИПЪТ НА МЕГАПОРТ РЕЙСИГ ЗАВЪРШИ ПОДГОТОВКАТА ЗА СЕЗОНА...

Евънс готов за върха на подиума в Арктик

Понеделник, 22 Февруари 2021 | от Тодор Христов/Англия
Евънс готов за върха на подиума в Арктик

ВИЖТЕ НАБЪРЗО КАК УЕЛСЕЦЪТ
ВИДЯ ТРАСЕТАТА В АРКТИКА РАЛИ

В КЛИПЪТ, качен от Тойота Газоо Рейсинг (ТУК), можете в рамките на кратките 117 сек. да видите част от теста на Елфин Евънс, с който екипажът влиза в Арктик Рали Финландия.
2021 Evans

ТРЯБВА да си спомняте, кой пилот и кой отбор спечелиха последното Швеция Рали от световните серии. Да, точно така – Елфин Евънс (на снимката), вицешампионът в световните серии за миналата година.

Отделно, само уелсецът и неговият френски партньор в Тойота Газоо Рейсинг Тим се разписаха с по две победи в миналото първенство.

Така че сега, наравно с името на Ожие, Евънс трябва да е в списъка на претендентите за първото място в първото зимно финландско рали от световния шампионат на ФИА.

Евънс има пълното право да претендира за такова място, независимо неговият състезателен авторитет помръкна, след крайно неприятния за него финал на първенството в ACI Монца Рали 2020.

Това състезание остави лош спомен дотолкова, че хвърляше сянка над силната езда и представянето на Елфин в Монте през януари

И Швеция, и Монца, както и сега Финландия, са състезания върху сняг, а Евънс има достатъчно аргументи, че има възможности да смята, че е готов за върха на подиума в неделя след обед.

Евънс готов за върха на подиума в Арктик

снимка: владислав маршал/eWRC
ПЪРВАТА ОТ ДВЕ ЗА СЕЗОН 2020... Швеция 2020 г. Макар и в условия, далеч от тези на типично зимно рали, Елфин Евънс спечели първата от двете си победи в миналия шампионат.


Някой да се съмнява, че Елфин иска първото място, зададе въпрос водещият на регионалната спортна програма за Долгелау Тракс енд Стейджис?

След което цитира пилота:

„Това, което имахме миналата година като настройки, работи доста добре и търсим подобно усещане за колата и този път [за Арктик Рали]. Условията в Швеция не бяха перфектни, но там имах добро усещане с колата и скоростта.

„Сега условията ще бъдат различни, ще имаме много сняг и наистина перфектни зимни пътища. По отношение на началната позиция, това, което видяхме в предишните заснежени ралита, бихме могли да очакваме е, да се наложи „почистване“, така че може да е недостатък да започнем по-напред в колоната. Но ще видим...“
Заслужава да се отбележи, че дори и в най-добрите години в Швеция, снежната покривка на скоростните етапи там е била далеч от тази, която очаква колоната в последните три дни от тази седмица.

При положение, че падне много нов и свеж сняг от днес до петък сутринта, може да стане така, че в челото на колоната екипажите да са със задачата на снегопочистващи коли, подготвяйки траектории, в които следващите ги машини биха се възползвали много успешно от „шпайкове“ на своите гуми.

ЗАСЛУЖИЛИЯТ „ФОРДАДЖИЯ“ БЕРТЕЛИ ОТБЕЛЯЗВА ДВЕ КРЪГЛИ ЦИФРИ

 2021 Lorenz Bertelli 000ЗА 32-ГОДИШНИЯТ Лоренцо Бертели (на снимката), Арктик Рали Финландия този уикенд ще има особено значение. В него роденият в гр. Империя пилот ще отбележи две кръгли цифри от своята кариера – 10 години от старта си в първото рали от WRC – Сардиния-Италия, и до момента общо 80 състезания в световните серии. Кариерата на Лоренцо в шампионата на ФИА не е особено забележителна. Той няма победа или подиум в сериите, не е спечелил дори и една етапна победа в тези 80 старта и е записал едва 9 т. за световния шампионат.

Бертели обаче има едно качество, което в централата на Довънби Парк ценят особено високо – лоянността на пилота към отбора и марката.

През всичките тези 10 години (пет пъти кара в Швеция Рали), той неизменно залага на Форд, а дори и е идин от първите пилоти в Европа, които за състезания си залагат на току-що появилият се през 2013 г. нов модел на Фиеста, който е в новата за онова време категория R5.

Дори и в социалните мрежи, част от които е и Бертели, италианецът не споменава нищо за плановете си относно световните серии и за това, дали участието му във финландската надпвевара не е единствено един вид бенефис…


2021 FIN Bertelli Test

снимка: лична фейсбук страница на пилота
ОБРАТНО ЗАД ВОЛАНА, НО САМО ПРИ М-СПОРТ… С тестове за първия си старт от новото първенство, Лоренцо Бертели запази своята лоялност към Форд и в Арктик Рали Финландия ще е третият пилот, който ще кара Фиеста WRC за отбора от Довънби Хол.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев