• ...ЕФЕКТЪТ НА ДОМИНОТО ПРОДЪЛЖАВА: КАКТО СЕ И ОЧАКВАШЕ ТВЪРДИЦА-ЕЛЕНА -ОТЛОЖЕНО, В ПАНАГЮРИЩЕ ВИСЯТ 90 НА СТО...

     

  • ...ТЪРНОВСКИЯТ ЕТЪР РЕЙСИНГ ТИМ ГОТОВ С ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ СПИСЪК НА ЗАЯВЕНИТЕ ПИЛОТИ ЗА УИКЕНДА НАД ЛЯСКОВЕЦ...

  • ...ИЗВЪНРЕДНО! ШУМЕН АУТО СПОРТ С ЛИЧНА ПОКАНА ДО СТОЕВ ЗА УЧАСТИЕ В ПЛАНИНСКОТО ОТ ИМЕТО НА ШУМЕНЦИ...

Готвят важни промени в крилото на i20 WRC

Петък, 06 Март 2020 | София, RallyXpress
Готвят важни промени в крилото на i20 WRC

САЙТЪТ с новините в българския автомобилен спорт вече писа, че участието на Отт Танак и Дани Сордо извън класирането на португалското Рали Серас де Фафе е било посветено не само на последен тест върху макадам преди старта на Гуанахуато Рали Мексико, но и като част от промените в аеропакета на Хюндай i20 WRC. Очаква се, това което край Фафе е било изпитано от Сордо да бъде приложена идната седмица по време на първия за годината старт от световните серии върху чакълеста настилка. Първото от състезанията на далечна дистанция в календара стартира с 5.51-километровия шейкдаун следващия четвъртък.

Опирайки се на сравнения на снимки от това рали, както и на информация от трима задгранични колеги, тук ви предлагаме информацията за видимата част от промените в аеродинамиката.

Двама от тримата специализирани в световните ралита репортери обаче предполагат, че е възможно по-рано да са били изпробвани и други елементи. Така че няма 100-процентова гаранция дали новостите ще се появят още в Леон.

Тестовете на новата аеродинамика са били поверени едновременно и на двамата пилоти, като всеки от тях е тествал новия пакет, но само в единия от дините на Серас де Фафе, за което говори и хронологията на снимките.

Готвят важни промени в крилото на i20 WRC

колаж от снимката в официален сайт на хюндай моторспорт: rallyxpress
ПРОМЯНА ОТЗАД, ДОБАВКИ ОТПРЕД… След като еволюираха чувствително задното крило на Хюндай i20 WRC, Отт Танак кара колата с новия аеропакет, към които инженерите на отбора ашладисаха и по едно малко крило над калниците отпред, за да запазят добрия баланс на автомобила. Остава да видим дали те ще бъдат използвани още в Мексико, както това се очаква.


Най-видимото изменение е добавянето на модифицирано задно крило. То наподобява това, което е било монтирано на Ярис-а след Рали Турция миналата година. В същото време в дизайнът може да се открие и известно сходство с крилото на С3 WRC, каквото по думите на Алекс Бено е било тествано от Ожие във Франция, преди старта на Каталуня-Коста Даурада 2019.

Вариацията на i20 WRC включва по-тънки опори (по конструкция ,напомнящи тези на R5), две вертикални опори в двата края на крилото и две вертикални крайни „плочки“.

С новия дизайн на крилото се цели увеличаване на генерацията на по-ниски сили в задната част на машината.

За това говори фактът, че промяната не засяга единствено задното крило, но и предницата на купето, за което Хюндай е предвидил включил специална модификация. Нейната цел е да поддържа и даде цялостно добър аеробаланс на автомобила.

Става дума за добавянето на малко крило, разположено над предните калници, което малко от малко напомня за дизайна на подобно крило в Тойота Ярис WRC, но без въздухозаборника в калниците.

Според италианецът Сандро Бенели, целта на добавянето на такива крила е, за да се генерира по-висока сила на предната ос, като в същото време да се улесни въздушния поток към новите странични елементи на задното крило.

„Резултатът е по-голямо сцепление както на предните, така и на задните колела, като същевременно се запазва аеродинамичният  баланс на i20 WRC“, категоричен е Бенели.

2020 MEX Sordo old aero

снимка: официален сайт на хюндай моторспорт
ЗА СРАВНЕНИЕ НА ИНФОРМАЦИЯ И ТЕЛЕМЕТРИЯ… Дани Сордо кара своята бегачка, използвайки конвенционалния аеродинамичен пакет i20 WRC от началото на този сезон.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев