• ...ВТОРА ПОБЕДА ЗА ЗАРАЛИИТЕ ИВАНОВ/ЖЕЛЕВ, ЕКИПЪТ ОБИРА МАКСИМУМА ОТ СПРИНТА ВЪВ ВИДИН...

  • ...ДВАМА ОТПАДАТ ОТ СПИСЪКА ПРЕДИ ПРЕГЛЕДА ЗА СПРИНТА ВЪВ ВИДИН, 18 ЕКИПАЖА НА ЦЕРЕМОНИАЛНИЯ СТАРТ... 

  • ...В ЧЕТВЪРТОТО ИЗДАНИЕ НА РАЛИ СПРИНТ ВИДИН - ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ЕКИПАЖИ ОТКОЛКОТО ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА...

14-годишно българче начело в картинг еврошампионата Х30

Сряда, 02 Август 2017 | София, RallyXpress
14-годишно българче начело в картинг еврошампионата Х30

ОСТАВА САМО ИТАЛИЯ
И ПИСТАТА КАСТЕЛЕТО

2017 EURO X30 series
ТОЧКИТЕ В Х30 Юросерии се събират от пре-финала и финала в четирите състезания: Генк (23/26 март, Белгия), Салбри (18/21 май, Франция), Вакерсдорф (20/23 юли, Германия) и оставащото последно състезание – Кастелето (14/17 септември, Италия). От тях Гого Димитров не участва единствено в Белгия, където още е „по-чертата“ на необходимата възраст.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ БЪЛГАРСКИ пилот в картинга, макар и в евросериите на категорията Х30, печели финал в състезание през този сезон. Става дума за живеещото в Англия и състезаващ се в шампионата на Острова Мини Х30 12-годишно българче Георги Димитров. Хлапето записа името си като победител в германския кръг от четирите старта в Х30 за 2017 г. (класирането виж ТУК).

В момента Гого, който в евросериите се състезава с британски лиценз, е на 8-ото място.

„Но има една подробност, че се вземат трите най-добри от четирите резултата – казва Георги Димитров-баща, който от прохождането на малкия Гого е негов личен мениджър и механик (той е дори и масажиста, кой да разпусне стегнатото от ездата тялото на детето) – Така че, ако извадим точките на тези пред Георги, той реално е трети със 163 т., а първият и вторият са с по 171 т.“

Много е важно да се отбележи: първият ден, в който момчето излиза на Вакерсдорф, на 1250-метровото трасе доминират местните пилоти и онези, които имат опит от тази писта. Гого стъпва на нея за първи път в кариерата си.

14-годишно българче начело в картинг еврошампионата Х30

снимка: личен архив на георги димитров
ДАЛЕЧ, ДАЛЕЧ НАПРЕД… Джорджи се е откъснал пред своите съперници в германския финал.


„Въпреки това, благодарение на изключителната си агресивност, Гого изоставаше от топ-пилотът само на 0.5 сек!“, илюстрира положението Димитров-баща.

Хлапето обаче е колкото амбициозно, толкова и бързо, след като на следващият ден в двете свободни тренировки е в топ-8 на колоната, а в квалификациите завършва 6-и, като десетте картингисти са побрани в невероятната разлика от 0.15 сек!

2017 E30 Gogi

колаж: rallyxpress
ТАКА ИЗГЛЕЖДА разпределението на местата от първо до осмо преди финала на Х30 Юросерии на италианската Кастелето.

„Заслужава си да отбележа, че това си постижение направи, без пред него да има пилот, който да „го тегли със струята си“, допълва бащата.

В пре-финала финал Георги Димитров-мл. стартира от третата позиция, а малко след началото се изсипва порой, заради който е показан червен флаг.

Всички са вкарани в бокса, като единствено българчето е с мокри гуми отпреди това и за успеха огромна заслуга има „личният механик“, който успява да пренастрои карта за мокро само за 2.20 мин.

2017 GER X30 Duble Gerorges

снимка: личен архив на георги димитров
„ДВОЕН“ ГЕОРГИ ДИМИТРОВ… С Гого Димитров-младши и Георги Димитров-старши започва и завършва българският екип в Х30 Юросерии. Вторият Жоро е всичко за своя син и пилот – баща, мениджър, механик, масажист.

С повторното излизане на пистата, агресивен както обикновено, Димитров-мл. повежда от втория тур, успява да накара бързо „гумите му да заработят“ ефективно, за да спечели с огромно предимство.

Нещата се развиват повече от добре за българчето, което в сухото и направо горещо трасе във финала, печели победата и от Германия събира максимума от точките за Х30 Юросерии – 89 (34+55).

2017 GER X30 Final

снимка: личен архив на георги димитров
ОТ ЕКРАНА НА ВРЕМЕИЗМЕРВАНЕТО… Копие от резултатите на първите четирима състезатели във финала на Вакерсдорф, където Джорджи побеждава лидера в класирането на Х30 Юросерии Ангъс Молсдейл.

Германският успех на Георги Димитров е масирана компенсация за пре-финала и финала на френската писта Салбри, където от свой френски съотборник безцеремонно е изхвърлен в тревата край пистата.

„Можеше да има максимално точки, ако след излизането си на пистата и бързото „отърваване“ от калта по гумите не беше… „атакуван“ едновременно от три ниско летящи птици – допълва бащата на Гого. – имаше повреди по карта, шлемът – ожулен и… тринадесето място във Франция.“

2017 Georgi trophy 4

снимка: личен архив на георги димитров
КОЛЕКЦИЯ ОТ ВСЯКО ЕДНО ХЛАПЕ… Гого Димитров позира сред най-ценните от спортните си трофеи, които хлапето – засега – колекционира от състезанията в британския и европейския картинг-спорт.

От около два-три месеца Гого, като пилотът, който е начело в първенството на Острова в Мини Х30, е поставен под специално внимание от страна на италиански автомобилен скаут.

Заради българското хлапе той се вдига от Италия и пристига на пистата Ким Болтън, за да наблюдава лично ездата на българчето.

Иначе скаутът, който е шотландец – казва се Калъм Макгрегър и живее в Италия – се появи в края на състезанието и имахме неофициален разговор.“

Така класиралият се шести в края на миналата година в по-ниския клас български състезател се оказва едновременно в полезрението на трима топ-мениджъри от спорта.

2017 E30 Selfy

снимка: личен архив на георги димитров
СЛЕД ФИНАЛА - СЕЛФИ ЗА ВСИЧКИ… Стартиралите в поредния кръг от Британското първенство пилоти запазват като спомен от финала общата снимка. Гого Димитров е точно под белия ай-фон.

„Да, но ние виждаме в Джорджи нещо, което другите не могат да видят“, обяснява Макгрегър от екипа на Енедржи картс, известен с това, че менажира от ранна възраст деца, които след това насочва към най-високите етажи на световния автомобилен спорт.

Така че за талантливото българско хлапе, което е топ-пилотът на Фюжън Моторспорт и е селектиран лично от неговия боса Дан Хейзълууд, е и в късата листа на един от най-известните британски пистови състезатели Анди Приалу.

2017 Gogo Rivista Front pag

снимка: личен архив на георги димитров
НА ПЪРВА КОРИЦА… Успехите на българското дете са отбелязани дори и на първата страница на специализираното издание за картинг Ревиста.

За да стане сценарият още по-драматичен и интригуващ, Джорджи е оглеждан и от Калъм Макгрегър от Енедржи картс

Изобщо – ситуация като в спортен трилър. Гого е важен за Хейзълууд като основен състезател в отбора.

В същото време Приалу го смята за свой бъдещ фаворит, а сега идва и офертата от Енерджи.

И тъй като спортната кариерата на Гого е на преден план в семейството, Георги Димитров-баща е в доста затруднена ситуация. И то не само заради огромните промени – личен бизнес, домът в Лондон, училище - които биха настъпили. Засега Димитров-старши не ги и мисли, ако трябва да се предпочете слънчева Италия и Енерджи.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.