• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Шеметен старт в Порше Спорт Къп 2018 за Жоро Дончев

Вторник, 22 Май 2018 | София, прес-служба Георги Дончев
Шеметен старт в Порше Спорт Къп 2018 за Жоро Дончев

ПЪРВО ХОКЕНХАЙМ, А ПОСЛЕ
И ЛЕГЕНДАТА НОРДШЛАЙФЕ

2018 laP BATTEL
СЛЕДВАЩОТО изпитание за единствения българин в Порше Спорт Къп-Германия е на 16/17 юни на Ред Бул Ринг в Австрия, като преди това Дончев има планирани две „немски“ издания на Овърдрайв лап Батъл – на Хокенхайм и на легендарната Нюрбургринг Нордшлайфе.

СЪСТЕЗАТЕЛНИЯТ сезон 2018 в кампанията Порше Спорт Къп Ендурънс и Порше Супер Спорт Къп в Германия започна лудо за българския пилот Георги Дончев (на снимката). В рамките на по-малко от 24 часа екипът Шутц Motorsport (Овърдрайв рейсинг) мина през представяне на новия автомобил, лека катастрофа, 26 изпреварени съперника, проливен дъжд, почетно второ място, първо място и едно дисциплинарно наказание. В съботния следобед на немската писта Хокенхайм активният сезон за Дончев в немската кампания започна с... удар в стената.

В квалификациите за място в първата серия на Порше Супер Спорт Къп, на метри от излизането от бокса на старта за първата обиколка, българският пилот „заби“ чисто новото си Порше 991 GT3 Cup право в предпазната стена заради разлив на антифриз от съперник.

Но, както се казва: късмет - имало да става, колкото по-рано, толкова по-добре!

„На практика новата кола е същата като старата, но с малко по-силен мотор, доста по-силен е, отколкото „на хартия“ и с това [Порше], определено съм по-бърз, отколкото бях преди. Нямам представа - или е заради килограмите, които свалих, или просто колите са по-равностойни.“

Шеметен старт в Порше Спорт Къп 2018 за Жоро Дончев

снимка: официален сайт на порше спорт къп- германия
СЛЕД СТРАХОВИТОТО ШОУ… Почетно стъпало за „българското Порше“ – Давид Ян и Георги Дончев (първите отляво надясно) имат право да са доволни и от класирането, и от изнесения спектакъл за публиката.


Ударът не причини сериозни щети по автомобила, но заради ремонтните работи отборът не можа да се включи в квалификациите и Георги започна състезанието от 42-а позиция.

Въпреки 7-минутния престой на кола за сигурност на пистата, Дончев завърши първия старт на 16-о място в общото класиране и на 23 сек. зад първия (12-о място от 27 коли в клас 5f).

За втория старт от серията слънчевото време над Централна Германия сякаш по команда се смени с проливен дъжд, който затрудни максимално пилотите. Стратегията на екипа беше да се избягват рисковете преди последващите стартове от ендурънс формата, но въпреки това Дончев успя да изпревари още 4 коли и финишира на фаталното 13-о място (9-и в класа).

2018 GER Donchev New Car 00

снимка: официален сайт на порше спорт къп- германия
НОВ ДИЗАЙ, НО С ВЕЧНИЯ НОМЕР 168…  В началото на сезона скинът на българското Порше е съсредоточено черен. До края на годината обаче автомобила на Дончев, и този на цялата група в Шутц Моторспорт (Овърдрайв рейсинг) цветовата гама ще бъде еднаква.

В сериите за издръжливост „българското Порше“ успя да запише безпроблемни квалификации, стартира от 3-а позиция (непосредствено зад водача) и до последната обиколка води битка за първото място.

В крайна сметка Дончев финишира втори (и в общото класиране, и в класа), с което спечели и първи трофей за сезона в Порше Спорт Къп Ендурънс, както и възможността да се бори за „златна купа“ във втория старт.

Там ситуацията беше почти същата – битка от първата до последната обиколка, в която съотборникът на Дончев за този сезон Давид Ян завърши на първо място, но след края на състезанието изпревари колата за сигурност.

2018 GER HOK Dajd 001

снимка: официален сайт на порше спорт къп- германия
И ТОГАВА ВНЕЗАПНО НЕБЕТО СЕ ПРОДЪНИ… Над Хокенхайм така започва да вали, че единствено стоповете два ориентир за това къде точно има автомобил на пистата.

Грешката на Ян доведе до наказание от 30 сек., което го прати от заслуженото първо място на третото стъпало на едва трето стълбичката.

„Пожелах си да запазим инерцията – получи се буквално. След второто ми място на DMV GTC преди месец, сега отново две втори места и тук, силно се надявам скоро да можем да се качим и на най-високото стъпало на подиума“, сподели Георги Дончев след награждаването на Хокенхайм.

При първия спринт, в рамките на 20мин Дончев затваря 26 коли, като от тях 17 са напълно равностойни на неговия  911GT3.

„А в първия ендюрънс – на секунда зад победителя и на 30 сек. пред третия! Невероятна битка и направо убийствена разлика! Мога да кажа спокойно, че нямам по-силно каране до този момент. Направихме шоу, от което публиката направо беше подивяла от удоволствие!“, завършва Дончев.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев