• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Шампионите започват защита на титлите, двамина отсъстват

Сряда, 11 Април 2018 | София, RallyXpress
Шампионите започват защита на титлите, двамина отсъстват

ПРОГРАМАТА ЗА ПЪРВИЯ КРЪГ

:: Събота, 14 април 2018 г.:  Административен преглед  от 7:30 до 11:30 ч. и Технически преглед: от 8:00 до 11:30 ч. в района на сервизния парк – ул. Раковски, автобусен обръщач на парк Кьошковете по следния график: 8:00 до 9:10 ч. автомобили от класове RC5 и HC5; 9:10 до 10:00 ч. - RC4 и HC4; 10:00 до 10:45 ч. - RC3 и HC3; 10:45 до 11:30 ч. - RC1,RC2,HC1 и HC2;     12:00 ч.: Спира се движението по трасето до 18:00 ч.;     12:15 ч. - Откриване на Мемориала и брифинг с пилотите – пред паметника на Валерий Великов, до входа на парк Кьошкове; 13:30 ч. - начало на тренировките – първия от трите манша.
:: Неделя, 15 април 2018 г.: 9:30 ч. - Спира се движението по трасето до 16:00 ч.; 10:30 ч. -             Старт на първия от трите състезателни манша.
След финала на – закрит парк за автомобилите и награждаване на победителите в района на старта- пред сградата на Шуменско пиво и пресконференция с победителите в информационен център на Шуменско плато.

САМО ДВАМА ОТ седмината първенци в шампионата на планински изкачвания за 2017 г. отсъстват от списъка със заявките, а една от тези титли вече е овакантена.

За Йордан Тодоров (Ситроен Саксо), лидерът на софийския АСК Джордан Рейсинг Тим, 2018 г. е биенале, което за шампиона на НС4 означава, че той е част от академичната експедиция на проф. Христо Пимпирев в Антарктика.

Какво става и как се движат евентуално конкурентите му, Джордана ще следи през мрежата.

Така през 2016 г. Джордана пропусна първия старт, а след това и планинското край Горна Оряховица и реално предаде титлата на бившия си партньор по тим Александър Димитров-Пъчката въпреки съотношението на победите 2:4.

Ако за Джордана „извинителната“ бележка ще е от БАН, то не е ясно защо го няма вторият от двамата шампиони - пилотът на сливенския Булсим Павлин Русев (Ситроен Саксо, RC5).

Също така е ясно, че Тодоров няма да летува сред ледовете, както може да се надяваме и за това, че Русев просто ще има едно неизвинено отсъствие до края на шампионата.

Шампионите започват защита на титлите, двамина отсъстват

снимки: драгомир петров/apix и фейсбук
В ШУМЕН ПРЕЗ 2017-А И НА ДОЛНАТА СТРАНА НА ЗЕМНОТО КЪЛБО СЕГА… Йордан Тодоров спечели Шумен през 2017 г., но сега пропуска Мемориала, което го връща към сезон 2016 г. Дали Пъчката ще повтори шампионата и титлата отпреди две години?


Ако титлите в тези две категории са под условие, то напълно сигурно е, че едно звание вече е вакантно –това в НС3, където трикратният шампион от 2015 г. насам габровски тартор освобождава, преминавайки със своя Силвър ER-10 в Е1 и поставяйки на прицел вече титлата в генералното класиране.

2017 SHU Kosio Haos AI 007

снимка за rallyxpress: александър иванов
ПЕДАНТ КАКТО ВИНАГИ, КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА МЕГАНА… Косьо Йорданов монтира с хирургическа точност плаката със състезателния номер, доказвайки че прякора му „д-р Хаос“ не е единствено заради приликите му английския актьор Хю Лори.

От Шумен миналата пролет някъде в Плевен поради семейни причини оседна основният съперник на Стоев – Ивелин Чапанов, така че сега НС3 е с нов лидер и кандидат за титлата, амбициозният д-р Хаос.

Койот следи ФБ професионално веднага ще ви каже, че Хаус хвърли страшно много работа по колите си и най-малко това е част от „допинга“ за пилота и стимул за бързия Рено Меган.

2018 SHU Flaer 001

ФРАЕРЪТ на мемориал Валери Великов, направен повече от професионално от шуменския уеб-мастър Даниел Христов-Рафала.

Иначе съществени изменения в разположението на силите не се отбелязват, ако разбира се, изключим, че шампионът на шампионите Юли Телийски вече е топ-категорията НС1, независимо, че моторът остава (с подобнения, естествено) същият като през 2017 г.

2017 SHU Docho Zvyt DP 005

снимка: драгомир петров/apix
ЛЪСНАТА КАТО ЗА АВТОСАЛОН… Преди старта на Мемориал Валери Великов, мениджърът и шеф на техническия екип на шампиона Юли Телийски е приключил с чистенето на шампионската „деветка“, за да започне втората шампионска кампания на пилота – този път към първото място в генералното класиране за 2017 г.

При положение, че Мартин Сурилов се готви за своя 7-и пореден манш в Мемориал Валери Великов, то няма как да пропуснем един уникален факт в планинското първенство на България – за новия пилот на русенския Дианел Рейсинг Павел Шенков (екс-Вромос) и неговата ВАЗ 2105 предстои манш №37.

Тук поясненията са задължителни: всички 36 манша (18 тренировъчни и толкова състезателни) от миналото първенство бяха спечелени от Шенков.

Очевадно е, че в Дианел точно са разчели възможностите му, за да го привлекат в екипа за 2018 г.

2017 SHU Shenkov DP 005

снимка: драгомир петров/apix
ОТКРИВАНЕ НА СМЕТКАТА ОТ ПОБЕДИ… Още в първия тренировъчен манш на миналогодишния Мемориал Валери Великов, русенецът Павел Шенков взе победата, за да добави още 35 първи места в останалите квалификационни и състезателни стартирания.

ПОМИСЛИЛИ И ЗА ПУБЛИКАТА

2017 SHU Bus 003
В събота и неделя за улеснение на зрителите  Шумен пътнически автотранспорт ООД е осигурил автобус за зрители по трасето от старта до финала преди първия манш и между първия и втория манш. Така е вече трета година, с което домакините правят достъпа до различни точки на трасето далече по-лесен за зрителите.


Вече беше отбелязано на два пъти, че Мемориал Валери Великов пише нова страница в историята на скоростния шампионат със заявки от 75 пилота.

Сега трябва задължително да се добави, че рекордни регистрации правят и пилотите в пет от деветте категории – 13 състезателя (!) в НС3, 11 автомобила в НС5, 10 в RC5, по 9 в RC3 и НС4.

Човек да се зачуди, където по дяволите бяха всички тези автомобили в състезанията през последните три-четири сезона?

Нека да охладим страстите на емоционалните ентусиасти от фейсбук-а: те вече съзират (интересно точно поради каква логична причина?) „промяна“, „възраждане“, „светлина в тунела“ – все възторжени думички, които ще бъдат валидни едва в края на годината… може би.

Иначе за момента си остават единствено достижение на шуменци, които не свалят равнището в организацията на Мемориал Валери Великов вече четвърта поредна година.

Ето и най-важните времена от миналогодишното издание на Мемориал Валери Великов:

2018 001 SHU 1 year befor

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев