• РУСЕНСКОТО ПИСТОВО СЪСТЕЗАНИЕ: НЕВИЖДАН БРОЙ НА РЕГИСТРАЦИИ - 60 АВТОМОБИЛА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДУНАВСКИЯ УИКЕНД...

  • ...ВЪРХОВНИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД С ОПРЕДЕЛЕНИЕ ПО КАЗУСА С ЛИЦЕНЗИЯТА НА БФАС: ЗАПОВЕДТА НА МИНИСТЪР КРАЛЕВ ОСТАВА В СИЛА...

     

  • ...ШЕСТИМА ПИЛОТИ - ТУРЧИН, РУМЪНЕЦ И ЧЕТИРИМА ОТ ДОМАКИНИТЕ НЕ МИНАВАТ ПРЕЗ АДМИНИСТРАТИВНАТА ПРОВЕРКА...

     

Хепи-енд! Твърдица е спасено, недоразуменията са изчистени

Четвъртък, 11 Април 2019 | Твърдица, RallyXpress
Хепи-енд! Твърдица е спасено, недоразуменията са изчистени

ПРОДЪЛЖИЛИТЕ около месец и половина медийни престрелки между организаторът на рали Твърдица АСК Евроком Рали Тим и общината в града, приключиха днес около обед с истински хепи-енд: състезанието е спасено, всички недоразумения са отстранени и изгладени и стартът на 15-ото издание ще бъде точно според заявката на организатора и календара на БФАС – 19/21 юли. Така се слага точка и на притесненията на пилотите и на главоболията за властта, че най-младото от състезанията в дисциплината може да има бяла страница в историята си.

:: Единствената промяна, която настъпва след финализирането на казуса е, че отпада международния статус на Твърдица като кандидатско рали за европейския рали трофей през идната година.

Крайното решение е резултат на активни разговори и дискусии между страните от вчера вечер насам, както и след личното посредничество и присъствие  на новоизбраният, но още невписан в съда председател на федерацията Калоян Станчев.

Хепи-енд! Твърдица е спасено, недоразуменията са изчистени

снимка: rallyxpress
ВЪПРЕКИ ВСИЧКО – С’ИТЕ ЗАЕДНО… (отляво надясно) Градоначалникът Атанас Атанасов, двигателят на ралито Георги Гвоздейков, председателят на АСК Евроком Рали Тим Злати Златев и председателят на БФАС Калоян Станчев са събрали десниците си в едно, за да докажат, че всички недоразумения са в миналото и отново са обединени около старта на рали Твърдица.


Станчев специално е пътувал за сесията на ОС в Твърдица, за да намери изглади недоразуменията и да намери компромисната точки в интересите и за двете страни.

Както писа сайта с новините в българския автомобилен спорт, проследявайки набъбващият проблем от края на миналия месец до момента, след организираната среща на организаторите от Евроком РТ и столичните медии, кметът на Община Твърдица Атанас Атанасов обяви, че своето заявление той ще направи по време на планираната за днес сутринта сесия на Общинския съвет.

2019 TVA Stanchev

снимка: rallyxpress
ПОМИРЯВАЩИЯТ АРБИТЪР…  Чакащият вписване в СГС президент на БФАС Калоян Станчев излага аргументите в полза на рали Твърдица, които трябва да обединят, а на де разделят домакини и организатори в града.

Според информация на RallyXpress обаче до предполагаема ескалация на проблема по време на работата на общинските съветници – за всеобщо успокоение – така и не се е стигнало.

Ето какво заявиха по повод приключилата сага с рали Твърдица градоначалникът и организаторът на състезанието.

2019 TVA Gvozdeikov

снимка: rallyxpress
„НАИСТИНА ДОБРЕ, ЧЕ НАМЕРИХМЕ РЕШЕНИЕТО… Двигателят на 15-годишната история на твърдишкото рали Георги Гвоздейков слуша изказванията за състезанието по време на сесията на Общинския съвет в града.

:: Атанас Атанасов, кмет на Твърдица: „През годините винаги сме стояли зад ралито и сме го подкрепяли безрезервно така, както правим това и през тази година. Дали да има или да няма рали никога не е стояло на дневен ред като въпрос. За кратко имаше единствено въпрос около организатора на състезанието. Но след проведените срещи, с изключителното съдействие на г-н Станчев, председателят на автомобилната федерация, двете страни изгладиха отношенията си, казахме си грешките и постигнахме пълно съгласие – ралито ще се проведе, както обикновено с неговите традиционни организатори. Най-важното е, че сме обединени в името да запазим надпреварата, да запазим авторитета на гада като един много добър домакин на събитие, което има голямо значение не само за хората от региона, но и е състезание от общонационално значение!“

:: Злати Златев, председател на АСК Евроком Рали Тим и организатор на рали Твърдица: „Добър завършек на проблема… Знаеше се още от снощи, че Калоян Станчев ще пристигне за сесията [на общинския съвет], който по времена сесията искаше да разбере как се е стигнало до тези недоразумения… Но кметът – г-н Атанасов заяви, че приема своята част от вината за това недоразбиране и последвалото напрежение, както и същото от страната на организатора (АСК Евроком Рали Тим –бел. ред.)… Но ще има рали, като организаторът ще си остане досегашният. Отказан е международния статут на Твърдица, за което уведомихме както националната федерация, така и ФИА – чрез г-н Камен Михайлов, който отговоря за международните връзките за спорта в СБА. Изгладени са всичките недоразумения и неясноти… Хубаво стана, че се случиха нещата по този начин, в който благоразумието и здравия разум се проявиха.“

„…НЕ ГИ МИСЛЕТЕ! ТАМ [В ТВЪРДИЦА] ЩЕ СЕ ОПРЯВЯТ! НИЕ ДА ГО МИСЛИМ…“

В МИНАЛИЯ уикенд „случая Твърдица“ нямаше как да не бъде широко дискутиран и между състезателите в Мемориал Валери Великов, и между домакини и шефове на състезания от страната, изнесли се в Шумен за началото на автомобилната година. Темата бе обсъждана, естествено, и сред представителите на медиите, за които пък въпросът се фокусираше главно върху вариантите, как ще се отразява шампионата.

Че драмата около Твърдица вълнуваше и медиите се доказва най-добре от шефа на фотографската агенция APIX Драгомир Петров, чийто траспарант (на снимката долу) и бяла тениска - специално изработени за Мемориал Валери Великов, подсказваха не само недоволството от неяснотата, но също и безрезервната подкрепа на спортното събитие.

2019 SHU Tvardiza Vot

(дочут по случайност разговор между двама от организаторите на състезание в страната): „…Еврокомците не ги мислете! Там [в Твърдица] ще се оправят! Ние да му мислим какво и как да го правим с кметството…“

Връщайки се назад в годините, цялата история на твърдишкия старт показва, че градоначалник-община-организатор цели четиринадесет години и при двама различни кметове (Катя Дойчева – 6 години и Атанас Атанасов – 8), надпреварата винаги е била резултат от общи усилия и най-вече разбирането, че ралито е на всички в Твърдица. Събитие, за което няма алтернатива или за момент - дори най-малкото обществено недоволство.

Така казаното от колегите на Злати Златев от южната част на автомобилна България, се оказват – особено днес – 100 на 100 вярно. Не във всеки град може да случиш на такива кметове…

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев