• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Управата на БФАС временно спира правата на Сашо Ковачев

Петък, 15 Декември 2017 | София, RallyXpress
Управата на БФАС временно спира правата на Сашо Ковачев

МОБИЛНИЯТ ТЕЛЕФОН
ДАВА САМО СВОБОДНО

2016 OSAB Kovachev 004
САЙТЪТ с новините в българския автомобилен спорт направи поредица от опити, за да се свърже с Александър Ковачев (на снимката) и да му даде възможността да изложи своята гледна точка както по посочените факти, така и мнението си за създадения казус. Но в продължение на близо 24 часа, г-н Ковачев не пожела нито да отговори на позвъняванията, нито на изпратения SMS.

ОТ ДВА ДНИ, ПО PЕШЕНИЕ на управата на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) правата на заместника на председателят Владимир Илиев Александър Ковачев са спрени до изслушването му от Управителния съвет на сдружението. Това става ясно от Протокол 10 на последното по дата събиране на съвета от 12 декември, вторник.

Също временното, заедно със снемане на правата му като заместник, Ковачев остава без права като длъжностно лице и като представител на националната спортна власт във ФИА.

Решението е било взето с 4 гласа „за”, 2  против и 0  въздържал се.

Протоколът от това решение виж ТУК.

В протоколът не се сочи датата, на която предстои изслушването на Александър Ковачев.

Решението на УС е било взето на второ поредно, изпълнено с драматизъм, събиране на управата, след като предишното заседание на управата, (виж протокол 9 ТУК) сайт на федерацията е започнало на 27 октомври 2017, продължено на 7 ноември 2017 и е завършило 22 дни по-късно.

Управата на БФАС временно спира правата на Сашо Ковачев

ФАКСИМИЛЕ от протокол №10 на УС на БФАС с решението за временното спиране на правата на Александър Ковачев.

Председателя на федерацията г-н Владимир Илиев е напуснал заседанието, мотивирайки това с нежеланието да участва в по-нататъшните заседания на УС на БФАС и смятайки, че в момента „се провежда наказателна акция срещу член на УС на БФАС по лични мотиви, предварително подготвена и режисирана“.

МОТИВИТЕ ЗА РЕШЕНИЕТО В ПРОТОКОЛ №10

Ето и какви допълнителни пояснения дадоха трима от четиримата членове на управата за мотивите, които са взели предвид при решението си временно да спрат правата на заместник-председателят на федерацията Александър Ковачев:

Izo Syoilov 010:: Христо Стоилов: „Преди няколко седмици – в края на октомври - от Съюза на българските автомобилисти (реално ФИА е предоставила правата на СБА да е притежателят на спортната власт в страната – бел. ред.) се получи писмо, че изцяло контролът на международната кореспонденция мина под контрола на носителя на спортната власт, като член на ФИА. Това писмо бе прочетено пред УС, с което БФАС се уведомява, че тази кореспонденция преминава изключително през СБА.

След това се получи и второ писмо, в което съюза уведомяваше федерацията, че кореспонденцията продължава да се води директно към ФИА. Това беше един вид напомняне. На 29 ноември се финалириза този въпрос по време на управителен съвет, на който се поставиха предложения за номиниране на шестима кандидати на наши представители, членове към комисиите на ФИА.

На 12 декември управата, в една от една от точките от дневния ред, разгледа въпроса докъде е стигнало движението на тази процедура. На това заседание се разбра, че кандидатурите за тези комисии са били направени и изпратени - без да са утвърдени на УС - още преди 29 ноември.

На базата на тези факти решихме да проверим как стои този въпрос и защо е заобиколен УС, както и други факти, които трябва да бъдат изложени при бъдещето изслушване на г-н Ковачев. До изясняване на фактическата обстановка взехме решение тези решения.

2016 OSAB Stanchev 001:: Калоян Станчев: „Мотивите за решението на УС са, че г-н Стоилов показа документи за една кореспонденция със СБА, в които се изразява ясно несъответствие в решенията, които е взел преди това Управителния съвет и с писмата, получени от ФИА. Или – говорим за една скрита кореспонденция, която г-н Стоилов, с доказателствен материал, обвинява г-н Ковачев. Той е стрил от нас (от УС – бел. ред.) едно писмо за въпросните номинации. С това заседание на управителния съвет, което беше на 29 ноември, реално ние постфактум сме узаконили – да кажем движения – които г-н Ковачев е направил в предишно време. Самоволно – без знание, без решение, без становище или санкция на управителен съвет.

Той просто е решил това самосиндикално. По мое настояване в телефонен разговор с г-н Ковачев, а и по мое мнение – възможно най-скоро време. Позволих си да коментирам това нещо и с г-н Илиев, че това нещо трябва да приключи по най-бързия начин.

Според мен – дори още в понеделник, доколкото останалите колеги са на линия. На това заседание трябва да бъде поканен и г-н Камен Михайлов. Все пак кореспонденцията и основните мотиви – моите персонални мотиви за да гласувам за това решение – беше продиктувано от това, че има кореспонденция по въпроса със СБА.

Говорим за институция като СБА, която представлява Камен Михайлов, която нямаме право да неглижираме. Аз си вадя изводи, че това не се приема добре и от самия автомобилен съюз в качеството си на носител на правата за спорта, делегирани му от ФИА. И дори отношението на председателят на СБА – г-н Емил Пачев демонстрира явно, и то с право, едно друго отношение към федерацията ни.

2017 GOR Draganov 001:: Стефан Драганов: „Единственото, което мога да кажа е, че в двете години, в които сме управителен съвет, много пъти се е случвало да гласуваме нещо, което вече е станало факт. Имаме решения (на УС – бел. ред.), които сме взимали, а пък той, г-н Ковачев, е свършил нещо, което ние просто му го препотвърждаваме. Примерно да кара да вземаме решение за нещо, което той вече го е направил. Той [Сашо Ковачев] трябва на това изслушване да се защити. Защото и аз искам да му задам няколко въпроса за неща, които в работата ни в двегодишния мандат на работа до тук съм забелязал.

И ще питам защо се е налагало да ни запознава с решения, които той вече изпълнява. Едно от нещата, за които разбрахме постфактум е, че в Грант програмата на ФИА, за която кандидатстваме, имаме средства за самоучастие, за което ние ги нямаме заложени и одобрени в бюджет 2017 г. от Общото събрание.

Аз лично съм виждал, че има спестяване на информация от него към УС. И ние сме задавали въпроси и не сме получавали адекватни отговори, което е следствие на липсата на прозрачност… За което сме апелирали много пъти…

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев