• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Станчев: Критична ситуацията! Налагат се незабавни промени

Сряда, 04 Юли 2018 | София, БТА
  • обновена
Станчев: Критична ситуацията! Налагат се незабавни промени

ПЪЛНИЯТ ВИДЕОЗАПИС
НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА
НА КАЛОЯН СТАНЧЕВ

ПЪЛНИЯТ видеозапис на пресконференцията на Калоян Станчев, дадена днес в Национален пресклуб България, може да видите ТУК

Протестни жалби към избора на нов състав на Управителния съвет (УС) към Българска федерация по автомобилни спортове (БФАС), пазени в тайна клаузи от договори и скрита кореспонденция с Международната автомобилна федерация (ФИА) водят до разпад не само в ръководния орган на родния спорт, но и до неговото неглижиране от обществото и Министерството на младежта и спорта (ММС).

Това мнение изказаха представители на УС и избраният за председател на БФАС Калоян
Станчев.

Според участниците в пресконференцията, проведена в БТА, проблемите пред федерацията са много и „ситуацията е критична“. Те
твърдят, че подателите на жалби имат „личен финансов интерес“ положението в БФАС да не се променя и федерацията да продължава да бъде
ръководена от Владимир Илиев.

Станчев и членовете на УС - Христо
Стоилов, Георги Янакиев, Веселин Кабаджов и Тодор Желев, призоваха за незабавно оттегляне на жалбите, защото БФАС може да изгуби родните пилоти за сметка на чуждестранни федерации.

„Има неща, които трябва да се кажат и свършат.
Федерацията трябва да бъде сдружение, обединяващо хора с еднакви интереси, а именно да развива спорта в България и младите да има къде да се състезават и обучават. А ако 1 процент от тях имат качествата и късмета - да станат пилоти. Но това не се случва, защото федерацията обслужва шуробаджанащината.“

„Автомобилният спорт е в криза в световен
мащаб, а нашата федерация не гледа към бъдещето. Никой не говори за полигони и нова материална база, а за поръчки“, бяха първите думи на Станчев.

„Съветваха ме да не организирам тази пресконференция и да изчакам, за да намерим стиковане, но такова и до ден днешен няма.
Започнаха се нелегитимни начинания и ние не можем да ги приемем.


„Ситуацията е критична. Над 70 от 97 клуба гласуваха за промяна, но тя така и не се случва. Не казвам, че ние сме най-добрите, но гарантирам, че всички в екипа са специалисти в своята област", продължи той.

„Първата криза беше на 10-и юни миналата година. В началото беше добре, имаше идеи, обсъждане и конструктивен спор. В един
момент част от хората в УС обаче започнаха да заобикалят правилата. Съюзът на българските автомобилисти (СБА) направи два пъти забележка, но въпросният господин започна да прескача законите.

Станчев: Критична ситуацията! Налагат се незабавни промени

снимка за rallyxpress: асен илиев
ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕД МЕДИИТЕ… Новият председател на БФАС – Калоян Станчев (в центъра) и легитимно избраният УС на федерацията дават своята първа пресконференция в Национален пресклуб БТА.


ОТ БРАИЛА ИЛИ ОТ МОСКВА:
ДВЕТЕ ВЪЗМОЖНИ ОПЦИИ

СЛЕД ТОЛКОВА много общи събрания, прения, жалби и контра-предложения, след всичките юридически капани, поставян последователно пред Владимир Илиев (2104 г.), а сега пред Калоян Станчев (за неговите са от модела „вълчи“), сайтът с новините в българския автомобилен пресметна, че БФАС спокойно може да има и два свои „задгранични УС“. Исторически опциите са две (има достатъчно хора и за двете локации) – единият „хъшовски УС“ (Браила), а другият – Интернационален (Москва). Дето се вика – въпросът е единствено на договорка между кандидатите. Нали така?


„Г-н Илиев обеща до края на 2017-а г. да има ново общо събрание, но това не се случи. След подписка на клубовете насрочихме Отчетно-изборно събрание за април, преди което
обаче бяха вписани нови четирима членове, приети от съда, а ние не можем да оспорваме. След събранието се появиха шест идентични жалби, написани в една адвокатска кантора, което според мен няма аналог в друга федерация.

„Това е бавене на време и оставяне на федерацията на самотек. Жалбите са
от господата Ковачев, Влъчков, Маринов, Даскалов, Чанев и Златков. 70 клуба ти казват „чао“, но резултат от това няма", добави той.

Станчев обясни, че БФАС е сключила договор с държавния тотализатор, но в този и други контракти има клаузи, които не са достъпни за всички членове на УС. Освен това, той и неговите колеги смятат, че парите се използват за купуване на гласове за бъдещо
гласуване:

„Влязоха пари, за да правим материална база, но не - те се изразходват без санкция и лично от господин Илиев. Даваха се на организатори на състезания и това намирисва на купуване на гласове. Това продължава и сега“.

2018 BTA Tiho AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
КАТЕГОРИЧЕН ЗА РИТУАЛНО АУТОДАФЕ… Шампионът на България в ралитата за 2017 г. Тихомир Стратиев заяви, че не е изгорил своя състезателен лиценз единствено, защото е дал кредит на доверие на новото ръководство. „Но ще го изгоря и ще отида са се състезавам в Европа, където се чувстваш спортист, ако остане товаъководство…

„Пръчката в колелото беше предложение за кандидатстване за програма на ФИА, за която трябва да получим пари. Разбрахме, че
договорът вече е бил подписан и той е за апаратура за около 150 хиляди лв., която обаче обслужва само една дисциплина. Няма обществена поръчка, нищо. Въпросният господин разполага с тази апаратура, препродава ни я и отново си работи с нея“, допълни Станчев.

Накрая той призова: "Все още не сме предприели
юридически стъпки, но ще преразгледаме това решение. След два месеца безчинстване, ако екипът ни реши, може да предприемем мерки. Когато си спортсмен, трябва да преглътнеш загубата и да оттеглиш жалбите. Разчитам, че след тази пресконференция това ще се случи. Можем да правим протести или дори нова федерация, но ние уважаваме историята и карирания флаг“.

ДВА ДОКУМЕНТА НА СЪДА, ЗАМЕТЕНИ ПОД… КИЛИМА

НА ДНЕШНАТА пресконференция на управата на автомобилната федерация и с обстойно експозе на новоизбраният президент Калоян Станчев, неговият екип разпространи ксероксни копия на два юридически документа, датите на които будят особен интерес.

Единият е решението на СГС от 5 април 2018 г., с което решение е вписан управителен съвет от 11 човека, по искане на Радослав Козлеков на 8. 7. 2015 г.

Вторият документ е издаденото на 16. 4. 2018 г. от СГС Удостоверение за актуално състояние на БФАС, като и в двата документа фигурират имената и ЕГН-тата на 11 члена на управата. (Виж факсимилетата по-долу)

За тези от единадесеторката, които реално не са били вписани в УС на БФАС, избрани на общото събрание, което утвърждава Владимир Илиев за президент на автомобилното сдружение, нито един не е получил покана за събранието на 21 април в зала София на БЧК.

За тези двата документа обаче общото събрание не беше уведомено при началото на работата си в 11:07 на 21 април.

RESHENIE 2018045 SGSad

ФАКСИМИЛЕТАТА от двата съдебни акта за БФАС

Логичното е, ако Владимир Илиев бе направил това уведомление преди или в самото начало на събранието, то да не се проведе и да заприлича на сбирката с потрошените 5 часа и стотиците километри на членовете на митинга със събранието от 10.6. 2017 г.

ВЪПРОСИ ЗА РАЗСЪЖДАНИЕ.

:: Дали Владимир Илиев наистина не е знаел за съдържанието на тези два документа и ако не е знаел, кой точно е пропуснал да го информира и потърсена ли е подобна отговорност на допусналия гафа?

:: Дали Владимир Илиев и част от управата са били наясно с документите далече преди общото събрание и, предвиждайки изхода от него (освобождаването на стария и избиране на нов УС) умишлено да са премълчали тези факти, използвайки ги допълнително за обжалване на резултатите от събранието и избора на председател и управителен съвет.Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев