• ...ШЕСТИМА ПИЛОТИ - ТУРЧИН, РУМЪНЕЦ И ЧЕТИРИМА ОТ ДОМАКИНИТЕ НЕ МИНАВАТ ПРЕЗ АДМИНИСТРАТИВНАТА ПРОВЕРКА...

     

  • ...ЗАЯВКИТЕ ЗА ЮБИЛЕЯ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ МИНАХА 40,  28 ПИЛОТИ РЕГИСТРИРАНИ ЗА НАЦИОНАЛНОТО ПЪРВЕНСТВО...

  • ...ЗА КВАЛИФИКАЦИИТЕ НА ПЛАНИНСКО ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ: ИЛИ 45 АВТОМОБИЛА, ИЛИ 48 С ЧАКАНИТЕ ТРИМА МАКЕНОДСКИ ПИЛОТИ...

В петък вечер почва голямото возене в българското рали

Понеделник, 08 Октомври 2018 |
  •  
В петък вечер почва голямото возене в българското рали

ЗО АВТОМОБИЛА МИНАВАТ
ПРЕЗ ДВЕТЕ „КОНТРОЛИ“

2018 BUL Logo OFF
САМО ЕДИН ОТПАДНАЛ пилот (без обявен навигатор) изчезна от предварителния списък на рали България – Недялко Сивов (Мегапорт Рейсинг, Пежо 208 R2). Впрочем отказа от втората заявка на търновския клуб бе предвидима около 19:06 снощи, когато Фабия-та на екипа се оказа напълно готова за България и от резервния вариант на Сивов стана безсмислен. Пълният списък на заявените може да видите в текста горе, а временното генерално класиране и подреждането в групите и класовете – ТУК.

С ПРЕЛИВАЩ ОТ САНТИМЕНТИ към бляскавата си слава от 80-те и 90-те години, третият от подновените морски стартове на рали България започва в петък първо на пирса на Порт Варна (16:30), а два и половина часа след това и с фактическия старт възстановената след повече от две декади скоростна отсечка Албена.

За разлика от онова, което все още се помни, сега двата тура на курортните алеи ще са на фарове и най-малкото с това ще потвърдят, че нищо вече не е както преди и само спомените са еднакви.

Със старта на финала на националното първенство във Варна обаче от Север на Юг започва най-дългата и скъпа возия между най-големите черноморски курорти – от Албена почти до Слънчев бряг.

Но обстоятелствата около тотално закъсняло България се сложиха така, че реално БФАС имаше най-много един полезен ход.

От днешната пресконференция с директора на състезанието – перфектният оф-роуд експерт Александър Ковачев, се разбра, че точно преди три месеца управата на БФАС е разглеждала ни повече, ни по-малко от 10 различни варианта за трасетата край Варна.

:: Аудио-записа от днешната
среща с медиите чуйте ТУК


Но даденостите на трасетата, които са край морето са такива по думите на Ал Ковачев, че там може да се направят добри кадри отвсякъде (море, въздух, от планината), но не и да се намерят пътища, които дават възможност за скоростни етапи.

Прескоченият значително тримесечен срок около подготовката на България постави в партер (включително финансов) цялата автомобилна общност – от последния фен – до председателдващият Владимир Илиев.

Който не плаща на време, плаща двойно

Защото, за да се запази напуканото европейско лустро на България след забавянето и отказа състезанието да бъде точкувано като част от ERT, родната федерация трябваше да спази формата на организация, километрите и всичко по стандартите на Париж, надявайки се, че навръх 50-ата годишнина България все още ще е в листата на избраните. Но и да си плати всичко, което върви по сметката на ERT.

А приказките за кръг от европейското? Те могат да останат като действен спомен за всеки от онези специалисти и деятели, които обичат да сънуват с отворени очи.

Какво става тогава?

Федерацията ще трябва да плаща за организация като на европейско състезание, а България ще си е просто най-скъпия финал на национално първенство, който изобщо е правен.

Отделно, ако до момента екипажите с мъка обираха парите за бюджета от единия джоб, то за края на шампионата спокойно ще могат да направят „слонски уши“ с хастара на джобовете си.

Разходите ще са между 1.5 и 1.9 повече, отколкото всеки тим е платил в Шумен или Твърдица, за да попълни шампионския си актив. Резултатът от обработването само на задължителните разходи – гуми, гориво, преходи на сервизните автомобили - е впечатляващо стряскащ. Точните цифрите със сигурност ще станат готови, но по-късно.

В петък вечер почва голямото возене в българското рали

снимка за rallyxpress: асен илиев
ШЕФ, ЗАМЕСТНИК И ДИРЕКТОР… Владимир Илиев, президентът на БФАС и неговия заместник Александър Ковачев (той и за първи път директор на рали България) обясняват на медиите в клуба на пресата, че са имали десет варианта за трасето на България, но даденостите не позволявали повече от това, което вече е направено.


За сметка на това ще падне много обикаляне и много малко каране. В Албенския вариант на България преходите в състезанието е с някакви си 21.16 км (416.82) по-къси отколкото общите преходи на трите други национални състезания (!!!) - Рали Твърдица, на Монбат Рали Сливен и шуменското Стари столици.

Но всичко дотук е единствено

резултатът на игнорирането на всички срокове,

гаф, който историята на България не помни за всичките си издания.

Вероятно по-късно през годината управляващите сами ще посочат своя прочит върху причините ФИА да шамароса България. Но и също ще трябва да обяснят и защо - колкото и каквито да бяха опитите този факт да бъде омаловажен (слушай аудиото от пресконференцията днес) да се стигна до този резултат. Без да говорим, за това, какво би се случило, ако – не дай Боже - се разминем с европейската марка догодина.

2018 RallyBG Map

колаж: rallyxpress
КАРТАТА ПОКАЗВА ЯСНО… Много пътуване, малко каране! С червено са обозначени специалните етапи на ралито, със зелено тези общо 416 км. пътуване, които екипажи и фенове ще трябва да навъртят от събота до неделя надвечер.

Да е останало нещо добро? Да, две!

Екипажите поне ще разчитат на пълен максимален коефициент от 1.6, по който да умножават точките си в неделя вечер в Албена.

Остана и надеждата, че част от етапите, колкото и да е било сложно, са били ремонтирани (Ал. Ковачев, цитат: „Надявам се, че нещата ще станат добре. Ще бъде хубаво състезание.
На практика караме всички отсечки, които по някакъв начин са възможни и предоставят условия за рали.“).

Но и тази надежда устиска докато Боката (виж карето долу) не се върна със старата си Хонда от Дюлино, изпълнявайки поръката да заснеме ситуацията на пътя.

„Добре де, имали са 10 варианта, които не стават край Варна, както и да ги въртят – разсъждаваше днес на глас колегата Стефан Илиев. – Що тогава не са минали на най-стария – Албена-Шумен-Сливен?

Само някакви си 90 км преход до истинските отсечки… запазена скоростна в Албена… запазена Аладжа-та. И после кеф ти Пивовар, кеф ти Ардашес, кеф ти Българка и още което и да се сетите от трасетата край Шумен и Сливен.

А там не само ги има, ами отгоре на всичко и организаторите им знаят да правят ралита като хората.

2018 RallyBG Zaiavki

колаж: rallyxpress
СПИСЪКЪТ със заявките за 49-ото рали България.

С ПРОСТО ОКО: ВСЕ ОЩЕ ИМА ОСТАВАЛ АСФАЛТ ОКОЛО ДУПКИТЕ

ТАКЪВ БЕШЕ коментара на създателя на графиката на RallyXpress, сливенският уеб-мастър Любомир Дренски, след като видя не най-страховитата от снимките, направени от колегата-фоторепортер в Слънчев бряг Борислав Бориславов-Боката. Звънейки телефона на сайта, дори Боката, който не си пада много-много по „автомобилни кушии“ първо попита, дали колите ще са с „висока проходимост“.

Публикуваме снимките на онези от останали неасфалтирани 20 и кусур километри, като не коментираме усилията, които са били положени, за да се карат всички отсечки, които по някакъв начин са възможни и предоставят… условия за рали.

2018 DUL SS 007

2018 DUL SS 008

2018 DUL SS 010

2018 DUL SS 011
:: С червени кръгчета е посочена
една кутия с цигари, от която
може да се съди за дълбочината
на заснетите от Боката дупки.


Да допълним, че това нита са всичките, нито най-фрапиращите снимки измижду 40-те кадъра,
изпратени от Борислав Бориславов-Боката.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев