• ...ШУМЕНСКОТО ЮБИЛЕЙНО РАЛИ НА ФИНАНСОВ КРЪСТОПЪТ: ОРГАНИЗАЦИЯ И СВЪРШЕНА РАБОТА ГИ ИМА, ЛИПСВАТ САМО ПАРИТЕ...

  • ...М-СПОРТ ОСТАНА С АВТОМОБИЛ ПО-МАЛКО, ХЕЙДЪН ПАДЪН ПРАВИ КАТАСТРОФА В ПЪРВИЯ ТЕСТ ПРЕДИ ФИНЛАНДИЯ...

  • РУСЕНСКОТО ПИСТОВО СЪСТЕЗАНИЕ: НЕВИЖДАН БРОЙ НА РЕГИСТРАЦИИ - 60 АВТОМОБИЛА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДУНАВСКИЯ УИКЕНД...

Сливен вече не е поделен на две, появи се и Алпин Рейсинг

Петък, 01 Февруари 2019 | Сливен, RallyXpress
Сливен вече не е поделен на две, появи се и Алпин Рейсинг

НАПРАВЕН ПО ВСИЧКИТЕ
СТАНДАРТИ НА СПОРТА

2019 ASK Alpin Driv 244
АЛПИН Рейсинг тим е един от три-четирите десетки АСК в българския спорт, който тотално отрича действащият успешно по време на избори и отчети модел на т. нар. автомобилни клубове, в които един човек и един автомобил са всичко от пилот, през мениджър, президент на сдружение и – най-важното – до гласоподавател, когото се шефските кандидати правят всякакви опити да купят за изборната ди кауза. Макар в уставните документи на БФАС да няма легална формула за това, какво е АСК, то Алпин Рейсинг Тим е успял долови интуитивно и реално да го приложи в своето обединение.

ОТ 14 ЯНУАРИ най-автомобилният измежду всички български градове – Сливен, престава да е територия, поделяна между двата местни гиганта – АСК Скорпион и АСК Булсим.

На терена вече има и трети играч – Алпин Рейсинг тим, сдружение, което е вписано в търговския регистър в средата на миналия месец.

От този понеделник пък, точно в най-големия вихър около статута, легитимността и делото срещу избраната управа на БФАС, сливенчани са внесли в офиса на федерацията всички документите и таксите и в клуба се надяват в скоро време да получат и националното си удостоверение за новопоявилият се клуб.

„Целта ни е да привличаме млади състезатели и разбира се, да популяризираме спорта – обяснява Петър Бочков, който е и първият председател на сдружението. –Ние сме млади хора, имаме свежи идеи и смятаме да се развиваме в спорта.

Защо точно Алпин?

„Ами защото имаме авто-къща, която носи същото име, а тя се казва така, защото моя дядо – Петър Бочков, се е състезавал с Рено Алпин и за нас този автомобил има не само спортна, н и чисто сантиментална стойност и емоционално сме свързани с Алпин.“

Сливен вече не е поделен на две, появи се и Алпин Рейсинг

снимка за rallyxpress: личен архив на петър бочков-първи
ЕТО ЗАЩО АЛПИН Е НА ЗНАМЕТО… Сливен, 1972 г. Петър Бочков-Първи, дядото на пилота и председател новия сливенски автомобилен клуб, позира до своя първи състезателен автомобил. Сега 74-годишният пилот е купил един Алпин и упорито работи по неговото възстановяване.


В дългото изложение за целите на АСК Алпин Рейсин Тим се сочат най-малко 50 точки и намерения, които обаче Бочков-внук обобщава кратко така:

„Семестриално съм завършил специалността Авто-мото в НСА Васил Левски, тази година трябва да държа държавен изпит – обяснява абсолвентът от спортната академия. – Дано всичко да мине нормално, ще мога да упражнявам треньорската професията.“

Което пък означава, че на Бочков ще се наложи да мисли и за учебна част в клуба, след като в Сливен всеки трети автомобил е с ролбари, а всеки втори ученик е локален Ожие.

След като в момента една от кризите, които глозга автомобилния спорт е тази не само за квалифицирани, но и за квалитетни ко-пилоти, дали това влиза в дългосрочните намерения на АСК Алпин Рейсинг?

„Да, дори още отсега има две момчета, които искат да се занимават със спорта и отгоре на всичко – което е за учудване - не като пилоти!“, коментира Петър Бочков. – Разбира се, че такива намерения имаме и съм сигурен, че в Сливен това ще е много по-лесно за реализиране, откъдето и да е другаде в страната.“

2019 Alpin Racing Team

ФАКСИМИЛЕ от регистрацията на АСК Алпин Рейсинг Тим в Агенцията по вписванията

ПИЛОТИТЕ, АВТОМОБИЛИТЕ И ПРОГРАМАТА НА АСК АЛПИН РЕЙСИГ ТИМ

2017 GOR Petar Boch 244ТАКА, КАКТО председателят на новоизлюпения сливенски АСК Петър Бочков (на снимката) представя новото спортно обединение, в сезон 2018 г. в прицела на Алпин Рейсинг Тим ще бъде главно скоростния планинските изкачвания. „Преди всичко искаме да покрием състезанията от този шампионат“, прави уточнението Петър Бочков (Ситроен Саксо). Заедно с Христо Вълчев (Ситроен Саксо) и Иван Енев (Опел Кадет), тримата имат намерения и за участие в спринтовото първенство, а отделно Енев и Михаил Боев (Пежо 106) планират и стартове в класическите ралита.

Ако към този списък Христо Маринов и Йордан Маринов, които работят по работят по един Пежо 306 Макси, както и като добавим единственият гарантиран навигатор – заралията Димитър Гочев, се оформя седморката на Алпин Рейсинг Тим, за момента най-младият измежду автомобилните клубове в България.

„Христо и Иван ще си разпределят ролите като пилоти и навигатори в състезанията, в които и с които автомобили решат да стартират – казва Бочков. – При мен ко-пилотът е под въпрос засега. Но това като цяло е програмата ни за първата година от съществуването на отбора ни.“

2019 ASK Alpin Driv BIG

снимка за rallyxpress: личен архив на петър бочков-втори
ВСИЧКИ ЗАЕДНО… Сливен, лятото на 2018 г. Целият отбор на Алпин Рейсинг Тим и автомобилите им, построени пред халетата на Енев Рейсинг в деня, в който екипът започва да работи по идеята за новия клуб.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев