• ...ШУМЕНСКОТО ЮБИЛЕЙНО РАЛИ НА ФИНАНСОВ КРЪСТОПЪТ: ОРГАНИЗАЦИЯ И СВЪРШЕНА РАБОТА ГИ ИМА, ЛИПСВАТ САМО ПАРИТЕ...

  • ...М-СПОРТ ОСТАНА С АВТОМОБИЛ ПО-МАЛКО, ХЕЙДЪН ПАДЪН ПРАВИ КАТАСТРОФА В ПЪРВИЯ ТЕСТ ПРЕДИ ФИНЛАНДИЯ...

  • РУСЕНСКОТО ПИСТОВО СЪСТЕЗАНИЕ: НЕВИЖДАН БРОЙ НА РЕГИСТРАЦИИ - 60 АВТОМОБИЛА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДУНАВСКИЯ УИКЕНД...

Обучение за безопасно каране и дрифт шоу за GP на София

Вторник, 16 Юли 2019 | София, Пресклуб България
Обучение за безопасно каране и дрифт шоу за GP на София

На 17 И 18 АВГУСТ на пътен възел Стадион Георги  Аспарухов, след 10-годишно прекъсване ще се проведе „ Гран При София” 2019 – III  кръг от националния шампионат по автомобилизъм на Затворен маршрут, каза днес на специална пресконференция в Пресклуб България Росен Даскалов (на снимката), управител на София Кар моторспорт. За момента се предполага, че заявка за участие ще подадат над 100 пилоти, а броят на зрителите  се очаква да бъде над 70 000. Състезанието е част от  кампанията  на София Кар Моторспорт, Българската федерация по картинг, Автомобилна Федерация на България, Института по пътна безопасност и Академия Мирафиори – „Да превърнем децата от бъдещи опасни в бъдещи безопасни шофьори!“

В кампанията са включени много интересни програми, които бяха представени на пресконференцията:

:: Мисия „0” (Mission 0) – програма на Института за пътна безопасност за предотвратяване на пътни наранявания със смел подход към пътната безопасност.  За да се случи това, „…е необходимо да предвиждаме непредвидимото, да възприемем необяснимото и да проектираме немислимото“, категоричен бе Руслан Баждеков, който заяви пред репортерите, че България е на първо място в Европа по брой на смъртни случаи  от катастрофи, докато всяка институция твърди, че е направила всичко необходимо и за катастрофите се обвиняват само шофьорите.

Една от интересните инициативи за по-добро обучение на младите шофьори е  Националният шампионат Безопасно шофиране за деца и подрастващи до 18 години, съревнование в състезателна среда по практическо управление на картинг и автомобил и теория върху Правилника за движение по пътищата. 

Всеки, който умее да управлява картинг и автомобил, ще може да участва в това интересно съревнование.

Обучение за безопасно каране и дрифт шоу за GP на София

снимка за rallyxpress: пресклуб българия
ПРЕД ПРЕСАТА – ОТКРИТО ЗА ПРОБЛЕМИТЕ С БЕЗОПАДНОТО ШОФИРАНЕ… (отляво надясно) Явор Алексов, Росен Даскалов и Руслан Баждеков доказват, че симбиозата на спорт и безопасно шофиране може да доведе до реални резултати.


Явор Алексов от Академия Мирафиори разкри подробности за проекта  „Овладей пътя“ .

С този проект се предлага на водачи на МПС да усъвършенстват уменията си зад волана с обучение по безопасно шофиране. В обстойна лекция  шофьорите ще се запознаят с основните правила за правилно позициониране в автомобила, поведение на пътя и физични закони, а в практическите упражнения ще бъдат поставени в изкуствено създадени рискови ситуации, които трябва да овладеят.

За автомобилните ентусиасти ще бъде проведено специално обучение по дрифт, което ще им даде възможността да опитат атрактивния спорт на обезопасено и подходящо място.

Като допълнителна атракция Мирафиори Тим ще проведе професионално дрифт шоу, с което да демонстрира висша форма на контрол над автомобила.

2019 Bezopasnos SFt

ФЛАЕРЪТ на предстоящото "две в едно" автообилно събитие - писта София 2019

ЗАДАВА ЛИ СЕ ВРЕМЕТО, КОГАТО СПОРТЪТ ДА БЪДЕ
„ПРИШИТ“ СЪС СХЕМАТА ЗА БЕЗОПАСНО ШОФИРАНЕ

ИМА НЕЩО ДОСТА показателно във факта, че свиканата днес от София Кар Мотор Спорт” пресконференция за Гран При на София 2019 обединяваше едновременно две теми – второто състезание от инициативата на русенския клуб за национален шампионат за безопасно шофиране (първият бе в Русе края на миналия месец) и предстоящото на 17 и 18 август възстановяване на софийското пистово състезание.

Обявена по начина, по който са степенувани събитията, нещата наподобяваха стария виц за циганчето с копчето, към което то поискало от шивача – ако е арабия – да зашие един… балтон.

Това обаче единствено на пръв поглед общо и то само в случай, че вземаме двете събития (без значение в степенуването), отделени от продължаващата повече от година многогласна и нестихваща гюролтия в автомобилния спорт у нас, обилно допълневана със съдебни дела, компроматни аргументи, жалби и фейсбук-тиради.

И Росен Даскалов, и Руслан Баждеков от Институтът по пътна безопасност  са категорични, че опитите да се повлияе на тези обществени процеси, използвайки националната образователна система, която категорично отказва въвеждането в програмата на ефективен учебен час.

2019 Bezopasnost

Какъв е изводът и на двамата, които очевидно са авторитетни експерти на свой „терен“: остава пътят през системата на транспорта (казано общо), през безопасността на движение, обучението и търсенето на чисто национални за страната ни начини, за да не бъде тя „безспорният №1“ в черния списък на автомобилните жертви.

Това откъм безопасното шофиране.

Даскалов обаче успя по време на втората писта от шампионата, с успех да проведе Гран при на Русе и несъмненият ефект се видя още там.

От друга страна за 17 август не стана много ясно от пресконференцията (Даскалов обеща обаче специална такава за автомобилното състезание писта София – бел. ред.), кое от двете „мероприятия“ е копчето и кое балтонът.

По вероятно е, че днешната пресконференция на София Кар Моторспорт подсказва за една бъдеща тенденция, обещаваща автомобилният спорт да се „пришие“ чрез схема към безопасното шофиране.

Надали може да има такъв ъпсурден наивник, който да си въобразява, че на някого в Европа му пука за българският автомобилен спорт?

Но виж, работите стават диаметрално различни и сериозни, когато се говори за тенденциите в сигурността по пътищата, за инициативи като Mission 0, за Национален шампионат по безопасно шофиране или за програмата на Мирафиори Академия като Овладей пътя.

Виж, всичко това, в Брюксел сериозно ги интересува.

2019 GP RU Bezo 001

снимка за rallyxpress: русе кар моторспорт
ЩАСТИЛИВИ ДЕЦА-ПОБЕДИТЕЛИ… Първата Русе GP в Национален шампионат  за Безопасно шофиране стартира и завърши успешно, а победителите със сигурност ще помнят дълго своето първо победно шампанско…

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев