• ...НЯМА ДА ИМА КУАТРО АВТОМОБИЛИ В СТАРТА НА ВТОРИЯ СПРИНТ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ШАМПИОНАТ КРАЙ ИХТИМАН ТОЗИ УИКЕНД...

  • ... ФИНАЛЪТ НА ПЪРВЕНСТВОТО НА ЗАТВОРЕН МАРШРУТ И ПИСТА В БУРГАС С ЕДИН ЛАКЪТ ЛИСТ ОТ ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ...

  • ...ПРОЩАВАНЕТО С АЛЬОША МАРКОВ - УТРЕ ОТ 11:00 Ч. В РИТУАЛНАТА ЗАЛА НА ЦЕНТРАЛНИЯ ГРОБИЩЕН ПАРК НА СОФИЯ...

Къде сливналии крият тайната си за успехите със спонсорите

Вторник, 25 Юни 2019 | от Страшо Димов, RallyXpress
Къде сливналии крият тайната си за успехите със спонсорите

ВИЛИ КАМЕНОВ: УСПЕХИТЕ
ОТ 2018 Г. НИ ПОЗВОЛИХА
ПАК ДА ПРИПОЗНАЕМ РАЛИТО

2019 Vili MonbatКОЛКО ВАЖНО е Монбат Рали Сливен за неговия главен спонсор? Най-добре това се разбира от думите на Вили Каменов (на снимката) - търговски директор Стартерни батерии в икономическа група Монбат: „Важен елемент от мисията на Монбат е именно в участие и допринасяне за развитието на региона. Радваме се, че имаме възможност за втора поредна година имаме възможност да подкрепим рали Сливен, което е ключово събитие и инициатива в календара на автомобилния спорт. Успехът от миналата година, общата ни страст към състезанията  бързите скорости ни убедиха да дадем името си за това спортно събитие. Смятам, че ни очаква много динамика, любов към високите скорости и силно желание за развитие. Именно тези три опорни точки ни позволиха да припознаем това събитие, вложим целия си опит и страст към автомобилите, за да сме на равнището на това състезание.“

АКО НАИСТИНА познавате българския автомобилен спорт и ралитата не са повод да излезете сред природата, то трябва да се сещате, че от всички състезания има само три, чието заглавие през годините е било декорирано първо от името на главния спомоществовател.

От София, през Пловдив до Сливен историята показва, че единствено сливналии са имали и запазили толкова сезони възможността, да имат зад гърба на събитието си голям спонсор, чието име идеално допълва сериозните качества на надпреварата в Сливенския балкан.

За два последователни шампионата пловдивското Хеброс (с Приста Ойл, 1997 и 1998) и в три последователни издания на Рали София (с представката Виктори), двата големи старта се опитаха да догонят сливналии.

По едни или други причини (виж карето долу) русенският маслен гигант се отказа от услугите на пловдивчани, а с приключването на столичните интереси в национални ралита си замина и Виктори.

Остана обаче Рали Сливен.

И преценено през фокуса на всичките тези 39 години, това изглежда по-скоро напълно логично, отколкото може да е изненадващо. Или е въпрос единствено на добър мениджмънт на организаторите?

Реално Сливен се пръкна в родния спорт не под името на града, а – напълно естествено – под най-разпознаваемото заглавие Сините камъни. Но изглежда двама от тогавашните му организатори (сега ветерани, които само гледат отстрани ралито) – Тодор Чанев и Васил Магунев, вярно са се усетили овреме, че с името на града ангажираността на местната власт им е вързана в кърпа и… моментално в календарите името е сменено на „Рали Сливен“.

Година или две по-късно към него се прибавя Динамо Рали Сливен.

Бившето голямо промишлено соц.-предприятие не само имаше свой автомобилен клуб, но и се записа първо в листата с имената на авторитетните спомоществователите.

Мнозина доста скептично погледнаха на факта, когато през 1992 г. тогавашният директор на ралито Тодор Чанев обяви на пресконференция в редакцията (пак на тогавашния!) в. Авто-Мото Свят, че Сливен стават кръг от еврошампионата.

Къде сливналии крият тайната си за успехите със спонсорите

снимка за rallyxpress: мегапорт рейсинг тим
ПЪРВИЯТ ЕКИПАЖ ПРЕЗ НОВАТА АРКА… Националните шампиони на България Мирослав Ангелов и Еди Сивов стартират в първото Монбат Рали Сливен


Признавам - самият аз бях най-скептично настроеният от вестникарите. Как така и Сливен в ERC?!!!? Еврошампионатът включваше три български старта: Златни пясъци-Албена-Сливен, Хеброс. Че и най-младото европейско - рали Вида!

Сливен обаче проби.

И то проби в шампионата така, че много дълго преди 40-ия юбилей на България вече се бе изградило във всяко едно отношение като рали, което е по-достойният вариант да бъде нашенския „връх на топа“ за континенталната надпревара.

2005.002.SOF.N.090

снимка: николай минчев/168 часа
ТО ТАНЦУВА САМО ТРИ ГОДИНИ… Колона от автомобили, от която ти се завива свят: Първото издание на Виктори Рали София, останало в историята на спорта със своите три издания.

На хората от Монбат нещата в партньорството с ралито явно са допаднали силно. Иначе как да си обясниш, че още на 5 декември 2018 г. мениджърът на състезанието Атанас Чанев побърза афиширано да се похвали във фейсбук, че продължават с Монбат и тази година.

След Динамо, в новото си начало, Сливен бе Сосер (10-годишна подкрепа от много силен локален спонсор Христо Сосеров – бел. ав.), за да се прибавят по-късно към името му още логата и фирмените цветове на Мабанол, а от миналата година – и това на икономическата група Монбат.

2003 SLI Ilia Zarski 003

снимка: за rallyxpress агенция a&a
СОСЕР ЗНАЧЕШЕ ПОВЕЧЕ РАЛИ СЛИВЕН… Спонсорираният от Приста Ойл екипаж Лазар Тевекелов и неговия пилот Илия Царски, отбелязват победата си под Сините камъни. Ралито е Сосер Сливен и е с 20 години (!) по-младо от предстоящия този уикенд старт.

Бих могъл, колкото и големи биха били усилията, да посоча две дузини аргументи като километри, брой на чуждите участия, българското присъствие, оценки на наблюдатели (включително с копия от докладите им), и др. Но не това е целта сега.

Защото сливенското рали е нагледното доказателство, че добре направеният и вярно предложен спортен продукт е бързо и лесно разпознаваем от добрия спортен мениджмънт на големите фирми.

1986 ALB Chubrikov RC Jimi

снимка: димитър бояджиев†
ГОДИНИТЕ, ПО КОИТО СИ ИМА ЗАЩО ДА ВЪЗДИШАШ… Албена, 1986 г. На секретаря на СБА Антон Антонов предстои да вдигне националния флаг на България, за да даде старта на Илия Чубриков и невиждания до момента Пежо 206 Т16, получен от българина преди броени дни от Франция и с личното съдействие на тогавашния шеф за клиентите в Пежо Спорт Жан Тот.

Разбира се снимките от „старите ленти“ показват, че по отношение на рекламата българското Златни остава недостижимо. Включително и с появилите се, макар и за кратко, с такива брандове като Кемъл и Ротманс, поне докато френския представител в комисията Жером Буфе, не се пребори за забраната на тютюневата реклама през 1997 г.

Но пък транспарантите на щаба в Албена сочеха поне пет чужди имена – Кастрол, Шампион, Гууд Иър, Ксерокс, ЕЛФ и два пъти повече родни фирми – Приста Ойл, Булстрад, ДЗИ, Булгаргаз, Виктори, Аеб Три, БГА Балкан, МобиТел, ПроМобиле, Булгартабак, Пловдив БТ.

2001 ALB Opening Zeremony 0

снимка: архив на rallyxpress
ПРЕБРОЙТЕ ФЛАГОВЕТЕ, ПРЕБРОЙТЕ РЕКЛАМИТЕ… Щабът на рали Златни в хотел Добруджа, 2001 г. Започва церемонията по стартиране на състезанието, а обстановката е такава, че единствено може да се каже: „Ах, помните ли, госпожо…“

Но дали е така наистина?

Точността обаче задължава  уточнението: по онези години БФАС и председателят ѝ Георги Янакиев имаха неимоверно висок авторитет, който комбиниран с деловите връзки осигуряваше част от бюджета – да го кажа обобщаващо - на Златни пясъци.

Да, разбира се - и времената, и икономическите дадености бяха различни, и кризата бе отвъд океана, и стартът в Албена бе единица мярка за спортен успех в континенталното първенство и истинският символ на всички бензинови спортове в България.

Естествено е, че интересът към рекламата в такова състезание е голям, независимо дали е осигурен и поради приятелските връзки…

Впрочем тук е мястото и за още едно сравнение, независимо от различията през онези и тези години: вижте броят на по-малките спонсори в Рали Сливен в годините, в които събитието няма своя голям и силен партньор.

2019 SLI Rally FB

колаж: rallyxpress
БЪРЗА ДА СЕ ПОХВАЛИ… Още след края на По света и у нас на 5 декември 2018 г., мениджърът на сливенското състезание Атанас Чанев побърза да се похвали, че и тази година Монбат е партньор на ралито.

Точно така: дори и в такива сезони, винаги са се намирали рекламодатели, които имат интерес да се представят в едно добре замислено и добре направено рали.

Защото, който вижда по-далеч от носа си, добре знае: автомобилните състезания са преди всичко действена реклама, допълнена от бензинов спорт. Сливналии знаят да правя второто, оставяйки рекламата на партньорите си. Трябва ли да се казва, че ако ралито е слабо, спонсорите винаги имат поне 100 начина да отсвирят мениджмънта?

Но щом събитието е силно, а продукта на рекламата добър, то тогава на шефа на състезанието се хвали във фейсбук.

И напълно оправдано, де! Сега еталонът за българските автомобилни ралита не е варненският старт, а Монбат Рали Сливен.

РУСЕНЦИ СА ИСТИНСКИЯТ ИДЕАЛ ЗА СПОРТЕН МЕНИДЖМЪНТ

Prisra Oil BarelВ ТОВА ЗАГЛАВИЕ няма нищо пресилено. То се налага от само себе си. И причината е, че обръщайки назад хронологията на автомобилните ралита у нас, лесно се открива една закономерност: най-силните изяви на българските екипажи, най-високите точки на автомобилните събития са свързани първо с русенските марки Приста Ойл, а сега вече и с Монбат. Никаква случайност! Само си направете сметка: всички 13 български състезатели, които Приста Ойл в различни моменти е имала като част от своя рали тим или са били спонсорирани персонално, са цвета на този спорт у нас, до един, в различни моменти, национални шампиони на България.

За да не е без аргументи, ще ги посочим поименно и подредени приблизително по времето на своите контракти с Приста Ойл: сливналията Иван Маринов, покойният Стоян Колев, Илия Царски, братята Ясен и Дилян Попови, Илиян Топлодолски, Румен Дунев, Крум Дончев, Радослав Козлеков, Георги Янакиев-мл., Борис Борисов, Данчо Данчев, Георги Танев.

Цяла една плеяда профита, по която по-старото поколение от фенове продължава да въздиша и до днес. Вие си направете сметката колко от най-титулуваните ни състезатели не са карали за „жълтите“. Да, малцина са! Със сигурност не заради друго, а заради вече подписани основни контракти по онова време на шампионатите.

Към успешното инвестиране в рали-спорта да добавим и факта, че именно Приста Ойл подписа първия договор с една софийска телевизия, за директното излъчване на Рали Хеброс през 1997 г.

1997 HEB Popovi

снимка: архив на rallyxpress
ОТ СТАРИТЕ КАДРИ: ШЕФЪТ С НАЙ-БЪРЗИТЕ БРАТЯ… Лидерът на Приста Ойл Пламен Бобоков е прегърнал първенците Ясен и Дилян Попови, един от екипажите, които русенската рафинерия менажираше през годините.

Но тогава някой от шефовете в БФАС направи неуспешен опит припечели, продавайки от името на федерацията тв-правата и на друга телевизия, вследствие на което нещата се здраво се размирисаха, а босът на Приста Ойл Пламен Бобоков бе бесен заради проваления от нечия лакомия проект.

Въпреки това Приста остана в спорта. Не само, но през следващите две години се ангажира с пловдивското рали чието име бе променено на Приста Ойл Рали Хеброс. Името на пловдивското рали дори официално бе променено и в годишния календар за европейското първенство на Международната автомобилна федерация (ФИА), където бе записано с името на русенската фирма.

Това бяха годините, в които русенци съвсем на сериозно и с напълно аргументирано основание търсеха мястото си в автомобилните ралита не само у нас, а и зад граница.

Всичко обещаваше добро бъдеще и за пловдивчани, и за родния маслен гигант.

Разочарованието обаче дойде от пловдивчани. Заради очевадни и елементарни гафове в организацията на Хеброс през 1999 г. наблюдателят на ФИА – финландецът Ерки Вуопала, прибра пет от десетте „звезди“ в коефициента на състезанието за европейското първенство, за да ги даде на чешкото Барум.

Чехите пък ги доразвиха в състезанието си така, както само там могат. В България Хеброс започна да запада, за да изчезне от картата на най-тачените състезания, а Приста Ойл – напълно логично предпочете спонсорирането на друга национална бензинова федерация – тази на Богдан Николов.

Там не продаваха един и същи тв-контракт два пъти, издънки с големите първенства нямаше как да станат, а освен това тогава от БФАС към БФМ единствено трябваше да се пресече улица Позитано…

2019 SLI Reclamata

снимки за rallyxpress: стефко колев/сливен
БЕНЗИНОВА АТМОСФЕРА… Както всяка година, за разлика от Варна, са монтирани транспаранти и билборд, информиращ за предстоящия старт на Монбат Рали Сливен. И как спонсорът да не иска да работи пак с теб? Дори в някои от автобусите по градските маршрути трябва да се излъчва и специален клип независимо, че в повечето от колите екраните стояха „черни“.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев