• ...НЯМА ДА ИМА КУАТРО АВТОМОБИЛИ В СТАРТА НА ВТОРИЯ СПРИНТ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ШАМПИОНАТ КРАЙ ИХТИМАН ТОЗИ УИКЕНД...

  • ... ФИНАЛЪТ НА ПЪРВЕНСТВОТО НА ЗАТВОРЕН МАРШРУТ И ПИСТА В БУРГАС С ЕДИН ЛАКЪТ ЛИСТ ОТ ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ...

  • ...ПРОЩАВАНЕТО С АЛЬОША МАРКОВ - УТРЕ ОТ 11:00 Ч. В РИТУАЛНАТА ЗАЛА НА ЦЕНТРАЛНИЯ ГРОБИЩЕН ПАРК НА СОФИЯ...

Колоната напусна още един от майсторите – Альоша Марков

Сряда, 25 Септември 2019 | София, RallyXpress
Колоната напусна още един от майсторите – Альоша Марков

САМО ДВА МЕСЕЦА преди да направи 66.5-години, тази нощ в съня си, почина един от големите майстори на спорта – Альоша Марков. Той беше спортист, рядко случващ се да събира в себе си и бързината на състезатели, и майсторството на перфектният механик. Отиде си тихо и скромно, така както лишена от излишна показност и помпозност беше цялата му спортна кариера и на трасетата, и в сервиза, с който работеше довчера. Реално от активния спорт се отдели преди повече от 12 години, разбирайки добре, че няма смисъл да поема всичките физически и психически натоварвания, единствено за да е на терена, без значение от резултатите.

Беше мълчалив, дотолкова скромен, че днес, за да намерим негови снимки бе пропиляно много време. Не заставаше дежурно и зъбато ухилен, ако наоколо се появеше фотоапарат или камера. Не блестеше нито с позиране, нито с банализирани кухи фрази.

Така и не удари бингото да кара расов автомобил, но пък онова, което знаеше да прави с ладичките, го правеше перфектно.

Той просто беше истински спортист, какъвто един автомобилен барон Пиер де Кубертен си е представял и със сигурност би аплодирал.

Альошата имаше и друго голямо качество – без дипломата на педагог, той имаше идеалното усещане как да предава знанията. И, също за разлика от много други, не ги криеше за младите „под тезгяха“, очаквайки те да станат калфи и да научат занаята само от гледане и „крадене“.

За него младото поколение не бяха просто чираци, а такива, които Марков можеше да зарази „фатално“ в името на автомобилния спорт и не непременно зад волана, както повечето си мечтаят.

Колоната напусна още един от майсторите – Альоша Марков

снимка за rallyxpress: архив на курти куртев
ВИНАГИ НА ЕДНА БРОНЯ ОТ КОНКУРЕНТИТЕ… Писта София, Альоша Марков (с №20) е втъкнал своята Самара, оставяйки между нея и съперниците си „по една боя“, изчаквайки удобният момент, за да атакува.


Ради Исаев, който кат механик вече има прояви и в WRC, категорично твърди:

„Няма да повтарям всичко онова за качествата му като човек. Започнах кариерата си при него, в гаража до ДАИ, за да разбера много скоро, че е от малкото разбиращи от автомобилите въобще. Не беше просто гаражист, разчитащ на рутината и опит в определени области, той просто познаваше автомобилите изцяло…“

Затова и до последно, мнозина от пилотите, които имат проблеми с техниката си, като правило първо са започвали с „…дай първо да видим какво ще ни посъветва Альошата!“

Сбогом, приятелю!
Добре знаеш, че много
ще липсваш на истинските
хора в автомобилния спорт!

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев