• ...ШУМЕНСКОТО ЮБИЛЕЙНО РАЛИ НА ФИНАНСОВ КРЪСТОПЪТ: ОРГАНИЗАЦИЯ И СВЪРШЕНА РАБОТА ГИ ИМА, ЛИПСВАТ САМО ПАРИТЕ...

  • ...М-СПОРТ ОСТАНА С АВТОМОБИЛ ПО-МАЛКО, ХЕЙДЪН ПАДЪН ПРАВИ КАТАСТРОФА В ПЪРВИЯ ТЕСТ ПРЕДИ ФИНЛАНДИЯ...

  • РУСЕНСКОТО ПИСТОВО СЪСТЕЗАНИЕ: НЕВИЖДАН БРОЙ НА РЕГИСТРАЦИИ - 60 АВТОМОБИЛА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДУНАВСКИЯ УИКЕНД...

За една минута да замълчим и да се сетим за бате Жоро…

Четвъртък, 29 Ноември 2018 | София, RallyXpress
За една минута да замълчим и да се сетим за бате Жоро…

ТОНЧО ПРЕДИ четири години, на 1 декември 2014 г., най-дългогодишният президент на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) Георги Янакиев загуби най-важната си битка. Той не успя да се пребори с коварната болест и два спорта – мотоциклетният и автомобилният, останаха без най-значимата и емблематична личност, която в продължение на близо 5 десетилетия бе в основата на големите български бензинови победи. Но още три години по-рано, специално автомобилния спорт, вече не беше същият, след като Жоро направи стъпка в страни от управлението, начело на което беше не пълни 32 години.

Днес е често случващо се нещо, когато работите на спорта не са наред, да чуеш, дори и от хора, които обичайно бяха опозиция на Янакиев, фразата „Е, ако беше той, това нямаше начин да се случи…“.

Но както казва  старата мъдрост, трябва да изгубиш нещо, за да можеш да разбереш какво всъщност си притежавал.

И сегашното отсъствие на Жоро, но и думите на повечето хора в автомобилната общност добре рисуват точно това. През всичките тези 32 години бате Жоро може и да не е бил еднакво добра майка в спорта, но пък е сигурно, че така и не стана мащеха за нито един пилот или клуб от страната.

За една минута да замълчим и да се сетим за бате Жоро…
Независимо от външно благия характер, Янакиев никога не сваляше кадифените ръкавици и не прекачваше линията на вродената му дипломатичност, като и за три и курс десетилетия опитите за „бунт на палубата“ са по-малко от пръстите на едната ръка.

И можеше, и знаеше, и го правеше – своеволия и аматьорщина бяха недопустими.

…Така че сега, за мината да замълчим, да си припомним тази колкото силна и противоречива персона, на която пряко се дължат българските дебютите в световното по мотокрос и шампионата на планетата в рали спорт, да почетем и толкова безпределно отдадена на бензиновите спортове и яхната каузата личност!

:: Панихидата ще се отслужи на 1 декември 2018 г. от 13 ч. в Православен гробищен парк „Свети Архангел Михаил“, кв. Бояна.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев