• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Жоро Гвоздейков: Това рали е край на кариерата ми в спорта

Вторник, 03 Юли 2018 | Твърдица, RallyXpress
Жоро Гвоздейков: Това рали е край на кариерата ми в спорта

ЩЕ ПОВЛЕЧЕ ЛИ ПИРОНА КРАК?

Typeriter K 001
СИГУРНО МНОЗИНА са си представяли, че последният, който ще вдигне бяло знаме в този спорт е именно Жоро Гвоздейков. Най-малкото заради вложената огромна енергия в амбициозните проекти Рали Твърдица, Хюндай Рейсинг Трофи и Моторспорт Академията в Твърдица, начинания, в които той силно е замесен. Криво да седим и право да съдим: и трите, дори и с излишната на моменти прекалена помпозност, са успешни. Така че дано „пенсионирането“ на Пирона (искрено да се надяваме – временно), не повлече крак. За съжаление на спорта, RallyXpress лесно може да направи точен списък от поне дузина негови колеги, които аха-аха да махнат с ръка. За тях, може би, ще е добре. Но ще е страшно за спорта.

СЛЕД 14 ГОДИНИ работа за рали Твърдица и за това състезание, единият от двамата негови фактически основатели – Георги Гвоздейков, слага точка на ангажиментите си към надпреварата, а с това и край на своята спортна кариера. Самият твъдицанин заяви това днес пред сайта с новините в българския автомобилен спорт.

„Работя по други проекти, по по-интересни неща, които си заслужават, които са ми много по-интересни“, каза обобщено Гвоздейков. Той категорично отрича, по какъвто и да е начин бъдещите му планове да са свързани със [автомобилния] спорт.

„За мене това беше трудно решение, което трябваше да взема, но е взето 100 на 100!“

Дълго време преди да направи това категорично изявление, фабриката за слухове вече беше донесла, че Пирона няма онази предишна мотивация за работа, както и това, че гледа към неща, които са извън ралитата.

„Спортът е в патова ситуация, не си заслужават усилията, за да се работи – коментира кратко Гвоздейков. – При такова положение нищо не оправдава инвестицията във време и усилия, които „харча“.

Разбира се, да не забравяме, че вложената експертиза за идеите и намеренията на му отиваха над трите проекта, за които е похарчил много: на изборите през 2014 г. той беше единственият кандидат за председател, чиято програма за управление на БФАС бе детайлно конкретизирана за период от 6 години.

Жоро Гвоздейков: Това рали е край на кариерата ми в спорта

снимка за rallyxpress: петко станчев
С ПОБЕДИТЕЛИТЕ… Една от малкото снимки, на които Пирона не гледа смръщено! С купата в ръка, той е усмихнат и доволен, застанал заедно с екипажа победител от надпреварата на Хюндай Рейсинг Трофи в Твърдица.


Както почти всички хора, замесени по една или друга линия в този спорт, Гвоздейков – той го подчертава сам и го сочи като най-важния мотив  – открива заплашително нарушения семеен баланс.

„Няма да говоря, че от семейния бюджет в предишни години съм покривал разходи по ралито“, уточнява Георги Гвоздейков.

Огромната демотивация обаче се усеща не само от думите му, а и преди всичко от факта, че състоянието [на спорта] като цяло: организационно, финансово, административно (вероятно дори и чисто идейно – бел. ред.) е в най-ниската си долна точка.

„Опитваш се да работиш, а ти се пречи!“, категоричен е той.

Каквито и да са били мотивите на Гвоздейков, за да вземе едно толкова крайно решение, отсъствието му в бъдеще, най-малко за екипа от Твърдица, моментално ще се усети.

Пирона е чепат характер още от времето, когато беше пилот. Този му характер, допингиран с лошото „хапче“ нещата винаги да стават бързо го карат, дори и в редките случаи когато се усмихва, пак да гледа смръщено.

2017 TVA Otkrivane PS

снимка за rallyxpress: петко станчев
ВСЕ ПО-ЦВЕТНО, ВСЕ ПО-ПИЩНО… След „зимния вариант“ на рали Твърдица, състезанието в подбалканското градче непрекъснато ставаше все по-добро.

Но каквото и да се говори за Гвоздейков, истината налага да се каже, че ако домашното му състезание винаги пред последните 7 години винаги е било „по конец“. И това няма как, а и не трябва да се отрича.

Без да се изтъква заслугите си, той припомня, че от 2005 г., всеки един елемент от рали Твърдица- от избора на трасетата до последния документ на надпреварата, са минали през неговите ръце.

„И никога, в нито едно от тези 14 състезания, не съм искал да бъда вписан сред официалните лица…“, подсказва той, по-скоро с носталгията, един малко известен на широката публика факт. 

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев