• ...НЯМА ДА ИМА КУАТРО АВТОМОБИЛИ В СТАРТА НА ВТОРИЯ СПРИНТ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ШАМПИОНАТ КРАЙ ИХТИМАН ТОЗИ УИКЕНД...

  • ... ФИНАЛЪТ НА ПЪРВЕНСТВОТО НА ЗАТВОРЕН МАРШРУТ И ПИСТА В БУРГАС С ЕДИН ЛАКЪТ ЛИСТ ОТ ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ...

  • ...ПРОЩАВАНЕТО С АЛЬОША МАРКОВ - УТРЕ ОТ 11:00 Ч. В РИТУАЛНАТА ЗАЛА НА ЦЕНТРАЛНИЯ ГРОБИЩЕН ПАРК НА СОФИЯ...

Година по-късно: Стратиева „у дома в Злин“ за старт №99

Четвъртък, 08 Август 2019 | София, RallyXpress
  • обновена
Година по-късно: Стратиева „у дома в Злин“ за старт №99

СТОТИЦАТА ЩЕ ЗАТВОРИ В
УНГАРСКИЯ ФИНАЛ НА ERC,
В 2020 ЗАПОЧВА С ВТОРАТА

НА СМЕТКАТА на българката са не само тези 98 старта (от идната неделя – 100 без един!), но и международни участия в 60 старта зад граница. „О, не, тези 99 състезания са участията ми само в ралитата – обяснява Катето Стратиева (на сничката!. – В най-активните ми години – между 2001 и 2015 в румънския шампионат имах по 16-18 ралита за година!“. Както и през 2018 г., дамата прави и две други сметки: „Стотното рали – на финала на еврошампионата в Унгария (8/10 октомври), а догодина започвам първото от втората стотица!“ Да се не начуди човек, към какво устройство е закачено това миньонче, че да черпи такава спортна енергия и емоционалност?

2018 CZlin Kate BIG

ДЕЛЯЩАТА ангажираността си в автомобилния спорт между мениджмънта на Астра Рейсинг и пилотското място в кок-пита Екатерина Стратиева (на снимката), стяга багажа за екипажа си, за да се върне в чешкото Барум Рали Злин, състезание, с което българката се чувства най-здраво сродена.

При това не само заради десетте поредни старта в моравското надбягване, но и защото от миналото лято Катето официално е почетен гражданин на Злин, за чиито крепостни врати има връчен ключа от градоначалника Адамек.

„Разбира се, ще взема и този ключ!“, заяви състезателката, която от година време се опитва да направи 100 старта в кариерата си.

През миналия сезон Стратиева смяташе, веднага след Злин да затвори поредицата с два български старта. Сайтът с новините в българския автомобилен спорт e склонен да предположи, че не здравословни причини, а желанието да стартира именно в Злин, накара сега най-титулуваната дама в БГ-ралитата отложи 99-ия си старт именно за чешкия кръг от еврошампионата.

„Чувствам се преизпълнена с енергия, заредена с много емоции, не както преди десетина дни – очаквайки състезанието, което е най-любимото от всички 59 други, в които съм карала зад граница“, обяви за RallyXpress мениджърката на Астра Рейсинг.  

„Ами да – Мицубиши-то, след това „це-двойката“, миналата година – Хюндай i20 Купе, а сега – Пежо 208 R2 – изброява своите машини Стратиева. – Вземаме го под наем от Влад Козма, на практика не познавам този автомобил изобщо.“

Да припомним, че миналото лято Стратиева/Аврамов се пуснаха в Злин с автомобил от твърдишката МСА, след като направиха само един-единствен, при това много кратък тест край Баня.

Година по-късно: Стратиева „у дома в Злин“ за старт №99

снимка: личен архив на екатерина стратиева
ЗА ПРИЯТЕЛИТЕ И НАЙ-БЛИЗКИТЕ… Снощи, около екипажа Екатерина Стратиева и Жоро Аврамов се събраха приятели, почитатели и хора от медиите, за да чуят от първа ръка, какви са плановете на Астра Рейсинг за стартовете №99 и 100, попълващи портфолиото на най-изявената наша дама в автомобилния спорт.


Извън чисто емоционалните вълнения, може да се каже, че за Катето и нейният навигатор Жоро Аврамов, това е рутинно участие в Барум Рали Злин. Това би било вярно, но само дотолкова, доколкото е без факта, че за чешката експедиция тандемът на Астра Рейсинг няма да бъде с четвърти нов и напълно различен автомобил през последните пет години.

„Така ще е и сега – обяснява Катето. – пътуваме – най-вероятно в събота за Клуж, където ще брендваме колата (естествено по оригиналния проект на дипломираната дизайнерка – бел. ред.), ще направим и кратък тест и… заминаваме за Чехия.“

2018 ERC ZLI Stratieva 006

снимка: личен архив на екатерина стратиева
ПАК В ЗЛИН, ПАК С НОВ АВТОМОБИЛИ… Стратиева/Аврамов описват един от завоите в нощния градски етап по улиците на Злин. Това са първите километри с непознатия до този момент Хюндай i20 Купе. Следващият уикенд двамата ще направят същото, но вече с Пежо 208 R2.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев