• ...АПИ ОТКАЗВА ШИПКА-ДАМАСЦЕНА ДВА ПЪТИ, ПЪРВИЯТ - ОЩЕ НА 5 ЮЛИ, ДЕНЯТ, В КОЙТО БФАС ИЗДАВА ЛИЦЕНЗ НА СЪСТЕЗАНИЕТО...

  • ...ЮЛИ ТЕЛИЙСКИ ПОВТАРЯ УСПЕХА СИ КРАЙ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ОТ МИНАЛОТО ЛЯТО, СВИ РАЗЛИКАТА С ЛИДЕРА НА 9 ТОЧКИ...

     

  • ...ЕДИН ЕКИПАЖ ГАРАНТИРАНО ОТПАДА, ОРГАНИЗАТОРИТЕ ОЩЕ ЧАКАТ ДВА ОТ СЛИВЕН, НО ЩЕ ГИ ДОПУСНАТ СРЕЩУ СОЛЕНА ГЛОБА...

     

В неделя трима пилоти стават първите шампиони за 2017 г.

Петък, 21 Юли 2017 | Казанлък, RallyXpress
В неделя трима пилоти стават първите шампиони за 2017 г.

ТИМА ОТ ДЕСЕТИМАТА първенци в планинското първенство за тази година ще станат известни най-късно в неделя след обед. Така че традицията първите шампиони да бъдат именно от тази надпревара сега ще бъде спазена стопроцентов, както това стана и миналата година пак на Шипка-Дамасцена. Иронично, но двама от тях – Стефан Стоев (АРА Моторспорт, НС3) и Павлин Русев (Булсим, RC5) ще приключат предсрочно със сезона си точно по начина, по който приключиха миналата си година – на трасето на Шипка-Дамасцена и един старт преди фактическият край на първенството в Кюстендил в края на следващия месец.

И пилота на габровския клуб, и сливенския състезател са с най-голям актив до момента – по 4 победи и максималните 100 т., докато дай-близо намиращите се до тях съперници – Косю Йорданов (ЕФКО Рейсинг Тим, НС3) и съответно делящите втората позиция преди този уикенд в RC5 – Георги Кузев (Рангелов Моторспорт) и Петър Христозов (Стара Загора) са много назад.

В неделя трима пилоти стават първите шампиони за 2017 г.

снимка: драгомир петров/apix
СУХИ ТРЕНИРОВКИ НА СТАРТА И МОЩНО НАГОРЕ… Стефан Стоев тренира старт от място (вляво), което през сезона му даде сериозно предимство още от първото състезание в Мемориала Валери Великов (вдясно).


Разликите и в двата класа са толкова фрапантни, че нито за Шипка-Дамасцена, нито пък за Осогово трябва да се правят каквито и да е сметки и да се разиграват възможни или невъзможни варианти.

През този сезон Стефан Стоев се превърна буквално в „убиец на първите места“, попълвайки миналогодишната си колекция от 5 победи с нови четири първи места.

Напълно логичен развой на нещата, като се има предвид, че към бързината пилота се прибави и сериозно подготвени и добре поддържан автомобил.

2016 DAM Stoev Team

снимка: rallyxpress
ЕДНА ГОДИНА ПО-РАНО НА ШИПКА… Фен-клубът на „зелените“ от Боженци са заобиколили Стефан Стоев-Дългия, за да отбележат титлата му за 2016 г., която габровецът си осигури предсрочно в четвъртия кръг от първенството в Шипка-Дамасцена.

„Имахме малко проблеми с охлаждането – заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Дългия преди да натовари и замине за Шипка-Дамасцена. – Не сме правили никакви промени след Лясковец, само сме измили Хонда-та…“).

Така че от Шипка-Дамасцена въпросът в НС3 е не кой ще е шампионът, а кой измежду Косю Йорданов (54 т.) и съотборникът му в ЕФКО Рейсинг Тим Стелян Станчев (Пежо 306, 24 т.) ще е първият му асистент в годишното награждаване.

В RC5 ситуацията е същата, но с тази разлика, че за мястото на първи асистент на Павлин Русев оттук до края на сезона ще спорят двамата „саксофониста“ Георги Кузев (36 т.) и Петър Христозов (33 т.).

2016 SHU Pavlin Rusev DP 00

снимка: драгомир петров/apix
НАЧАЛО НА ДУБЪЛА ОТ МЕМОРИАЛА… Павлин Русев (на малката снимка) подкара серията от четири победи с убедителен старт и финал под шуменските Кьошкове.

Този, който за първи път ще вземе титла е бургазлията Павел Шенков (Вромос) в НС5, за който сезон 2017 е изключително силен и пълния сбор от победи в планинското до момента логично му гарантират първата годишна победа.

Потенциалът на Шенков можеше да бъде забелязван единствено от тимовия му лидер Радко Петров, защото в предишните два-три шампионата Шенков печели състезания, но само при инцидентните си участия.

2017 GOR Sjenkov SD 001

снимка: rallyxpress
ПРОМЯНА В ПОЛОЖЕНИЕТО… Павел Шенков, блестящ в сезон 2017, показа, че единствената причина да печели от време на време са  средствата на пилота, ограничаващи участията му в двата скоростни шампионата.

Докато тази година пилотът записа първо място в Мемориал Валери Великов, за да продължи с безапелационни победи в Благоевград, Сливен и Лясковец.

И в този клас въпросът не е за шампиона, а за асистентите му Искрен Пондев (Плевен Рейсинг Тим, Пежо 106) и Велизар Добрев (Жико Моторспорт, ВАЗ 2101), които преди уикенда под Шипка са събрали по 42 т.

:: Така че, като се има предвид реверсивния ред на стартиране
в състезанието (обратно на постиженията от съботните
квалификации – бел. ред.) и времената, с които Павлин Русев
и Павел Шенков ще застанат в колоната, остава последният
въпрос – кой по време ще стане първия шампион за 2017 г.?
 

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев