• ...НОВИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ В РАЛИ БЪЛГАРИЯ СА МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ/ЕДИ СИВОВ, МЕГАПОРТИТЕ ПЕЧЕЛЯТ И ДВАТА ШАМПИОНАТА...

  • ...ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА ТИТЛАТА НАМАЛЯХА НАПОЛОВИНА: СЛЕД ОТПАДАНЕТО НА ВАСИЛЕВ, ИГРАТА НАПУСНА ДАНЧО АТАНАСОВ...

  • ...БЕЗ АНТОН ТИТОВ ВЪВ ВАРНА, ВЕРОЯТНО ОТПАДАН ОЩЕ ДВАМА ПИЛОТИ, СПИСЪКЪТ СТАНА ОТ 27 АВТОМОБИЛА...

     

Владо Илиев: Да покажем как младите могат да са пилоти

Вторник, 10 Октомври 2017 | София, RallyXpress
Владо Илиев: Да покажем как младите могат да са пилоти

ЗА ПЪРВИ ПЪТ по време на единадесетия Автомобилен салон на София, наред с най-известните и най-скъпи нови коли, на територията на Интер Експо Център ще бъде представена със своя площ и програма Българската федерация по автомобилен спорт БФАС. Заради по-динамичната програма – автомобилизмът е преди всичко високи скорости – мястото за спорта е отделено пред Хале 2. Логично спортните коли да са изложени на открито, още повече, че програмата е във всеки един ден от Автосалона да се представя отделна дисциплина.

Това пък означава смяна на едните автомобили с други и динамика, която определя една от характеристиките на спортните коли.  

А програмата е толкова широка и така амбициозна, че човек ще си рече, че именно в 11-ото издание на салона БФАС се опитва да компенсира всичките предишни десет изложения.

„Представянето на спорта в Експо Центъра ще мине под наслова: „Вашият най-голям шанс да оцелеете по пътищата е да се занимавате организирано с автомобилен спорт. – обяснява президентът на федерацията Владимир Илиев.

„Идеята ни е да се научи повече за автомобилния спорт, за това как може да се стане пилот, при това много преди младежите да са навършили своето пълнолетие и да са получили шофьорски лиценз.“

Владо Илиев: Да покажем как младите могат да са пилоти

снимка: личен архив на владимир илиев
ОПИТ ОТ НАЙ-ДОБРОТО… Президентът на БФАС е застанал до Ланча D50 F1 от 1954 г.  по време на срещата на ФИА миналата година.


Илиев обяснява, че –разбира се – ще бъдат раздавани флаери,  а на специално място ще са посочени имената на онези пилоти (примерно като Григор Григоров, Иван Влъчков, Михаил Симеонов, Симеон Симеонов, които са спечелили в своите дисциплини шампионските титли на по-малка от задължителната 18-годишна възраст.

„Всеки ден ще представяме по една от дисциплините – заедно с шампионските автомобили и пилотите им от националните първенства, както и ще бъдат представени и приложните дисциплини“, допълва Владо Илиев.

Тъй като в тези бензинови дисциплини конкуренцията е винаги много висока, а и за да усетят – колкото и малко да е това – адреналина от пилотирането, „на щанда на БФАС“ ще има и два симулатора на габровската фирма RSeat.

„Така че ще бъдат организирани състезания между пилотите и зрителите, а първите трима от публиката, ще получат като награда възможност за обучение в Павел Жеков Рали Училище, чийто представител по времена експо-то ще е синът на именития български пилот и инструктор в автомобилната школа Васил Жеков.“

ВСИЧКИ ТОП-ПИЛОТИ И ТОП-АВТОМОБИЛИ
ПРЕДСТАВЕНИ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО В СОФИЯ

НАИСТИНА НЕВИЖДАНА до този момент рекламна кампания ще направи автомобилна ни федерация от 14 до 22 октомври в Международния Експо- център (IEC) – 9 дни за дванадесет дисциплини. При това всяка една от тях ще бъде пищно „илюстрирана“ с то-машините през сезона, но също и не по-малко менажирана от сегашни и минали асове в автомобилните спортове.

Ето какво може да се види от „на терен“ срещу Хале 02, където ще са двете шатри на Българската федерация по автомобилен спорт от 14 до 22октоври по време на Автомобилен салон София 2017:

:: 14 октомври: Кънтри крос рали и Офроуд. Ще бъде представена Тойота-а на Константин Чолаков.

:: 15 октомври: Рали и Рали спринт. Поканата е към новите шампиони на България Тихомир Стратиев, навигаторът му Добромир Борисов, които с очакват да бъдат в центъра на вниманието със своя шампионски Пежо 208 R2. Към гилдията на ралиджиите ще се присъединят Григор Григоров, Ясен Попов, както и доайенът на българските бензинови спортове Илия Чубриков. Сред хората, които ще презентират дисциплината, ще има членове на водещата в БФАС комисията - Рали, изборът на която ще се разбере в началото на изложбения ден.

2017 STS TihoStrat DP 012

снимка: драгомир петров/apx
АКТУАЛЕН… Пежо-то на Тихомир Стратиев и Добромир Борисов, с който автомобил двамата спечелиха първата си титла в генералното касиране.

:: 16 октомври: Авто-крос Рали-крос. В този ден от програмата на БФАС ще бъдат изложени два шампионски автомобила – на Светослав Манастирски и Иван Йончев.

:: 17 октомври: Драг. Ще бъдат представени два автомобила Ауди от най-атрактивната и бързо печелещата публика дисциплина, както и ще сред домакините ще е и председателят на комисията – Георги Петров.

:: 18 октомври: Гимхана и Ендурънс. В двете приложни дисциплини ще бъдат представени най-резултатните автомобили, както и атракцията – Лотус-а от състезанията по издръжливост. А това значи, че публиката, която ще посети павилиона на федерацията ще може да се срещне с Людмил Влахов (гимхана), Звезделина Белниколова (гимхана) и Борис Барболов (ендурънс).

:: 19 октомври: Планинско изкачване. Този шампионат, който завърши първи своята програма за сезона, ще бъде представен от шампиона в генералното класиране Юлиян Телийски с шампионския Мицубиши Лансър Ево 9, габровският дует Стефан Стоев и Хонда Сивик, както и мултишампионът Йордан Тодоров-Джордана и донеслият му титлата за годината Ситроен Саксо. Много вероятно е в този ден да бъде представено и фамозното Ауди S1 Куатро на носителя на Синия кристален Глобус – наградата за първото място в европейската купа на планинските изкачвания.

2017 STS SHU Teliiski DP 01

снимка: драгомир петров/apx
СИЛЕН СЕЗОН… На края на втория си сезон в планинските първенства, Юли Телийски си осигури победата в генералното класиране.

:: 20 октомври: Дрифт. Три от „най-димящите“ БМВ-та – на трикратния европейски шампион Павлин Пенев, Силвио Гоцев и Стефан Зашев ще бъдат представени на публиката. Бонус към тази презентация ще е първото нощно състезание по дрифт, което ще бъде организирано от 20:00 ч. на срещуположната страна на центъра и територията на БФАС – паркинга на Метро.

:: 21 и 22 октомври: Затворен маршрут. Презентацията на най-бързата от класическите дисциплини ще е точно седмица, след като вече е изигран предпоследния кръг от шампионата в Бургас. Двата най-страховити „кавалериста“ – Мицубиши Ево 9 и Мицубиши Ево 10, заедно с шампионите Пламен Камбуров и Константин Маршавелов, ще бъдат допълнени от русенският SIN R1 GT4 и Иван Влъчков, които направиха бум в евросериите тази година, катко и от другия участник в този шампионат –Павел Лефтеров.

2017 STS Vlachkov DP 012

снимка: личен архив на иван влъчков
БУМ ЗА ТРИ СТАРТА… 18-годишният Иван Влъчков направи невероятното, стъпвайки в три състезания на подиума на победителите.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев