• ...АПИ ОТКАЗВА ШИПКА-ДАМАСЦЕНА ДВА ПЪТИ, ПЪРВИЯТ - ОЩЕ НА 5 ЮЛИ, ДЕНЯТ, В КОЙТО БФАС ИЗДАВА ЛИЦЕНЗ НА СЪСТЕЗАНИЕТО...

  • ...ЮЛИ ТЕЛИЙСКИ ПОВТАРЯ УСПЕХА СИ КРАЙ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ОТ МИНАЛОТО ЛЯТО, СВИ РАЗЛИКАТА С ЛИДЕРА НА 9 ТОЧКИ...

     

  • ...ЕДИН ЕКИПАЖ ГАРАНТИРАНО ОТПАДА, ОРГАНИЗАТОРИТЕ ОЩЕ ЧАКАТ ДВА ОТ СЛИВЕН, НО ЩЕ ГИ ДОПУСНАТ СРЕЩУ СОЛЕНА ГЛОБА...

     

Балкан Офроуд Рали 2017: малко Дакар край Черно море

Четвъртък, 05 Октомври 2017 | от Христомир Николов, Сибо Медия
Балкан Офроуд Рали 2017: малко Дакар край Черно море

СЕДМОТО ИЗДАНИЕ на международната офроуд надпревара Балкан Офроуд Рали ни донесе много новости като емоции, трасета и състезателни машини, каквито до момента не бяха стъпвали по родните пътища. И след тази година международният офроуд маратон можеше да се похвали с огромен брой стартирали машини – над 110. За първи път организаторът Александър Ковачев допусна до участие и тежките рали камиони с тегло над 7,5 тона. Което пък доведе в България уникални тежкотоварни бойци – състезателни болиди Камаз и Татра, които до преди няколко години са разоравали прашните трасета на Африка и Южна Америка.

Това, в комплект с участието на ветерани от пустинните надпревари в различните класове на ралито – мотоциклети, бъгита, автомобили, превърна балканската надпревара в една малко по-компактна версия на рали Дакар.

Всяка година Балкан Офроуд става по-мащабно и по-бързо, което наложи проучването на нови територии за състезателните етапи (общо 8 на брой, с дължина от над 1700 км на състезателните отсечки).

Така, надпреварата се позиционира около Черноморието, като над 40% от етапите бяха по изцяло нови трасета в района на Странджа и Югоизточна България.

В пъстрата кавалкада от машини, погледите на родните фенове бяха насочени основно към „кралския клас” на надпреварата – крос-кънтри автомобилите, където винаги е имало най-сериозни битки и където традиционно участват и най-опитните български екипажи.


Балкан Офроуд Рали 2017: малко Дакар край Черно море

снимка: официална фейс бук страница на балкан офроуд рали 2017
БЪЛГАРСКАТА ОТМЕТКА В МАРАТОНА… Дончо Кънев и Зорница Тодорова (АСК Дамасцена Алба, Сузуки Витара) завършиха втори в черноморското Дакар.


А тази година претендентите ни бяха няколко – от победителят в Балкан Офроуд Рали 2012 Десислав Славчев с мощния си Мерцедес G, до миналогодишният сребърен медалист Дончо Цанев с неговото уникално бъги и много бързият Станислав Стоянов с участвалия в шампионатите на ФИА Нисан Навара T1.

Е, и тази година победата ни се измъкна, но пак имаме повод за гордост, след като Дончо Цанев и навигаторката му Зорница Тодорова отново взеха приз за България с второто си място.

2017 Bol Off R Al Ketby

снимка: официална фейс бук страница на балкан офроуд рали 2017
СЪС САМОЧУВСТВИЕ НА ПОБЕДИТЕЛ В БЪЛГАРИЯ… Рашид ал Кетби с гордост показва своя 8-литров звяр. Но Балкан Офроуд Рали 2017 се оказа нещо много по-трудно и радикално различно от ралита България и Сливен.

Всъщност, интригата в крайното класиране се реши буквално на 5 километра преди финала на маратона в Шкорпиловци. Дончо се движеше с твърдо трето време, след миналогодишния шампион Франк Стенски от Германия.

От многото адреналин или просто заради пилотска грешка, обаче, Стенски преобърна своя Мерцедес по таван и изгуби страшно много време докато се върне на трасето, подарявайки сребърния медал на казанлъшкия пилот.

Победата в класа на джиповете взе холандецът Роналд Схолдерман, който 4 години стъпваше на подиума ту на второ, ту на трето място, а сега успя да се пребори с наистина сериозната конкуренция.

2017 Bol Off R Al Mashina

снимка: официална фейс бук страница на балкан офроуд рали 2017
МИНИ И ТИ, АКО ТИ СТИСКА… Машина от колоната на 8-дневния маратон преминава през терен, през който биха се осмелили да карат единствено… танкистите.

Адмирации и за Станислав Стоянов, който успя да влезе в топ 5, след като поддържаше изключително стабилно темпо през тези 8 дни. Славчев, за съжаление, разби джипа си след преобръщане и напусна надпреварата още в средата, движейки се дотогава в топ 3.

И докато едни триумфират, други губят. Определено за фалстарт на Балкан Офроуд Рали 2017 можем да присъдим специална награда на добре познатия пилот Рашид Ал Кетби.

Победителят от рали България дойде на офроуд маратона с изключително мощен болид БMВ, с 8.4-литров двигател, познат ни от „резачката” Додж Вайпър, както и с амбиции да се класира сред най-добрите. Е, не му се получи, ама въобще, поради няколко грешки.

2017 Bol Off R Al Tatra

снимка: официална фейс бук страница на балкан офроуд рали 2017
ВЕЧЕ НА ЖИВО И В БЪЛГАРИЯ… Познатите 7-тонни дакарски зверове, които феновете са виждали единствено на екран, сега бяха част Балкан Офроуд Рали 2017.

Първата – трасетата и навигацията в България нямат нищо общо с пустинните надпревари на Арабския полуостров или добре обозначените отсечки от бяха състезанията на ФИА.

Отделно, Ал Кетби бе заложил на навигатора Еди Сивов, който може и да е опитен в конвенционалните ралита, но за пръв път държеше в ръцете си пътна книга за крос-кънтри надпревари.

В крайна сметка, опитната италианка Моника Тратер седна на дясната седалка още във втория ден, но пък Рашид успя да счупи колата си непоправимо, след като и без това бе натрупал огромен пасив.

Връщайки се на камионите, за които споменахме в началото, определено беше много интересно да видим как летят по добруджанските полета. И макар да очаквахме победа за някой от дакарските тежкотоварни болиди, опитът си каза тежката дума и победата в Балкан Офроуд Рали 2017 взе шампионът от екстремния клас на състезанието-майка Бреслау, което Александър Ковачев организира в Полша.

Холандецът Леон Де Вит, с подготвен за борба с калта чудовищен Мерцедес показа, че го бива и в скоростните офроуд надпревари.

И макар отишъл вече в историята Балкан Офроуд Рали 2017, вече се работи усилено по изданието за 2018 година. Ясно е, че фокусът на бъдещия маршрут отново ще е в Източна България, а интерес към маратона проявяват нови отбори отвъд пределите на Европа.

Всичко останало ще разберем точно след година.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев