• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Балканите тотално превзети от българските времеизмервачи

Понеделник, 13 Ноември 2017 | София, RallyXpress
Балканите тотално превзети от българските времеизмервачи

ЗАЛОГ: ПРОГРАМИРАНЕ И НАУ-ХАУ

2017 IN Logo
И ТУРЦИЯ, и в Гърция автомобилните федерации разполагат със същата, а вероятно и с по-добра изчислителна техника, каквато се ползва и у нас по време на състезанията. За повечето лаици това е достатъчното условие. Разликата за „профитата“ обаче е, че хоерите и клетките само не стигат, за да може в щаба на състезанието потокът на информация и точни данни не само да не пресъхва, а да е достатъчно обемист и бърз. Де факто онова, което прави наш’те желани партньори са точно написаните специфични програми, които дават живота на техниката. Практически програмите за обработката и получаването на информацията се обновяват непрекъснато, като основната работа е през мъртвия сезон в шампионатите, а често и в летните паузи на първенствата.

В ЧЕТИРИ ОТ ШЕСТТЕ балкански страни – България, Румъния, Турция и Гърция, за последната година и половин - две се оказаха тотално „окупирани“ от българските времеизмервачи, които обслужват с електронната обработка на резултатите по-голямата част от автомобилните надпревари там.

Ако обаче се върнем петнадесетина години назад във времето и си припомним, че първият експорт на тази услуга бе направен от екипа на Минко  Минков първо в Македония, а след това и в Сърбия, ще се окаже, че българите са без реална конкуренция и са водещата сила на таймкийпинга на Полуострова.

Последните две държави, в които започна да навлиза екипът на Иван Маринов (на снимката горе) и I&N във електронната обработка на автомобилните постижения са Турция и Гърция.

„Когато първоначално започнахме работата в Румъния с планинския шампионат – обяснява водещият на времеизмервачите, - първо се сблъскахме с недоверие, а след това и с известна доза ревност. Кой иска чужденци да му върша работата?“

Междувременно I&N стъпи и в Африка, където също остави обучени свои хора, работещи по Сафари-Кения рали. Впрочем проблемът е същия – добра техника, но без програмното и осигуряване. Комшиите от Турция обаче се оказаха най-практични и досетливи.

Още по време на рали Сливен, знаейки, че 2018 г. страната влиза в световния шампионат, турската федерация (ТОМFED) праща като стажант в Сливен Месут Доган, човекът който ще е отговорен за тази дейност догодина в Мармарис.

Балканите тотално превзети от българските времеизмервачи

снимка: личен архив на янко калев
РЕЙС-КОНТРОЛЪТ НА МАРМАРИС… Под внимателната „опека“ на българските, екипът на турските времеизмервачи работи по време на генералната репетиция за световния кръг през следващата година.


В началото на септември в залата за рейс-контрол на сливенския кръг и Маринов, и неговия първи заместник – Янко Калев, са крайно уклончиви за причините, поради която Доган е редом с тях и внимателно следи работата на времеизмервачите по време на състезанието.

„Всъщност нещата с турците започнаха още по време на рали България, където Идис Атабей бе спортен комисар – обяснява лидера на кипърите Иван Маринов. – Беше видял работата на системата, беше видял „лайва“ (обновяване на резултатите на живо и публикуването им в мрежата). И тогава поиска да направим същото и в Турция.“

Маринов категорично отказва и дори и когато двамата се засичат в румънско Арат. Там Атабей обяснява и как работи „лайва“ на комшиите: след финала етапа минава кола, събира резултатите и след това в щаба един оператор въвежда, а друг - проверява, преди да се появят на екрана като „живи резултати“ след 2 до 3 часа от финала на етапа.

Допреди 6 години приблизително такава беше и системата на братята сърби, които използваха четирима мотоциклетисти с кросови машини за „бърза поща“, преди през 2015 г. да бъде въведена по-точната и прогресивна система, разработена и внедрена от белградчанина Мирослав Раевич.

2017 MAR Traning 003

снимка: личен архив на янко калев
ПРЕДИ СТАРТА НА МАРМАРИС… В щаба на състезанието тече задължителния „преговор“ за работата с техниката. За турското състезание обаче на екипа на I&N се налагат по-дълги лекции.

ДУБЛЬОРИ ЗА ТУРСКОТО WRC ’2018

2018 Logo TUR unoff
НЕЗАВИСИМО, че през септември догодина промоторът на WRC ще използва своята система за обработка на резултатите по време на турския кръг от световните серии, екипът на I&N ще е националният дублиращ времеизмервач на десетия кръг от световното. Да припомним, че по времето на българското присъствие в сериите, в Боровец точно този наш екип бе дубльор на официалните таймкипъри на шампионата.


Системата на I&N работи автоматично и първо това усещат румънците, които след направените през 2104 г. тестове поверяват на наш’те първо планинското, а след това и рали първенството.

„В края на лятото и началото на есента едновременно работихме две състезания в Турция – ралито в Мармарис и оф-роуд в Чанък Кале, а в Гърция – „три в едно“: рали-първенството на страната, шампионатът на Северна Гърция и надпревара на исторически автомобили“, уточнява Маринов.
Така с работата им първо в Троя Рали, турската територия за българите е разширена до 3 състезания, колкото екипът прави и в Гърция с една визита.

От какво печелят престиж и защо екипът на времеизмервачите ни е така търсен? Всяка от балканските страни има не само достатъчно техника, но и експерти, които да пиша програмите.

Онова, което в I&N обаче правят е, че едновременно ползват три различни езика, за да затворят цялата работеща схема и тя да бачка с минимум засечки.

Отделно по техническата част на схемата след това идват хронопринтеите и минитаймерите, с което цялата система се затваря и резултатите са на екран „на минутата“.

И понеже и румънците, и турците са наясно, че скъпотията е не в електрониката, а във философията на българската система, така че трябва да предпочитат наема. Проста сметка: стойност срещу ефективност предполага „наемниците от БГ“.

2017 MAR Traning 004

снимка: личен архив на янко калев
СПОРЕД СТАНДАРТИТЕ… Един от стартовете на Мармарис Рали, след като екипът е бил обучен, е оставен за първи път да се пробва в работата с българската система.

ЯНКО КОЛЕВ: НЕ САМО „МЕРЕНЕ“, НО И ОБУЧАВАНЕТО НА ВСИЧКИТЕ ЕКИПИ

2017 Yan Kalev 007СЛИВЕНСКИЯТ експерт в времеизмерването е Янко [Ян] Калев (на снимката), човекът на когото – по думите на Иван Маринов – може да се остави системата и тя да работи перфектно. Ако босът е в щаба, то тежката работа на терена, където трябва да бъде монтирана всичката техниката (часовници на стартовете, клетките на летящите финали и стопа, хоерите), а след това и проверена дали работи коректно и всичко това синхронизирано, преди да се натисне бутона за началото, се пада точно на него.

„Когато заминавахме за Кения в началото на пролетта, носехме около 70 кг. оборудване, което да бъде монтирано, за да пуснем системата в действие – обяснява пред сайта с новините в българския автомобилен спорт Калев. – Освен това – също както в Кения - трябваше да бъдат обучени и екипите заради различния начин на работа.“

2017 Yan Kalev 009

снимка: личен архив на янко калев
ПО ТРАСЕТО, ЗАЕДНО С УЧЕНИКА… Месут Доган и Калев вървят в края на една от скоростните отсечки на Мармарис Рали, отивайки към летящия финал на етапа.

Така че ако Маринов познава трасето единствено като цифри и времена на пилотите, сливналията преминава цялото трасе – етап по етап, за да провери техниката и да помогне на екипите с процедурите, които са променени.

„В Турция това означаваше, че екипите на скоростните отсечки трябваше да преминат от една установена във времето схема на работа на нещо, което е по-ново, по-динамично и най-важното – на по-високо равнище - допълва Калев.

„Общо около 50 – 60 души, които няма начин да събереш на едно място и да покажеш как точно се работи със системата, трябваше обучение на място. За щастие (а може би заради пригодността на системата – бел. ред.) се учеха много бързо и като хора, ангажирани силно със спорта, им беше приятно, че работим заедно.“

Ян също се припомня и това, че в Румъния е имало голяма доза скептицизъм в началото, като и разбира се ревността, нещо, което при работата на Мармарис и Чанък Кале изобщо не е било забелязано.

„Фактически сме обучили и хората, които при следващата визита ще могат да работят вече далече по-сигурно и самостоятелно“, завършва Калев.  

2017 MAR Yan Kalev 008

снимка: личен архив на янко калев
ВСЯКА ОТ КЛЕТКИТЕ, ЕДНА ПО ЕДНА… Янко Калев проверява поредната от клетките, монтирани на летящия финал на един от етапите от Мармарис Рали.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев