• ...ШУМЕНСКОТО ЮБИЛЕЙНО РАЛИ НА ФИНАНСОВ КРЪСТОПЪТ: ОРГАНИЗАЦИЯ И СВЪРШЕНА РАБОТА ГИ ИМА, ЛИПСВАТ САМО ПАРИТЕ...

  • ...М-СПОРТ ОСТАНА С АВТОМОБИЛ ПО-МАЛКО, ХЕЙДЪН ПАДЪН ПРАВИ КАТАСТРОФА В ПЪРВИЯ ТЕСТ ПРЕДИ ФИНЛАНДИЯ...

  • РУСЕНСКОТО ПИСТОВО СЪСТЕЗАНИЕ: НЕВИЖДАН БРОЙ НА РЕГИСТРАЦИИ - 60 АВТОМОБИЛА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДУНАВСКИЯ УИКЕНД...

Шуменските автомобилисти сочат причините за провала

Петък, 16 Август 2019 | София, RallyXpress
Шуменските автомобилисти сочат причините за провала

ВЧЕРА ВЕЧЕРТА пред паметника на шуменската автомобилна легенда Валери Великов се събраха водещите местни деятели и пилоти. Това, по думите на участник в сбирката, по никакъв начин не е било форма на протест, а среща на хората, които в продължение на 49 години са били ангажирани с рали Стари столици, стартът на чийто 50 юбилей тази година бе провален след поредица от умишлени спънки и откровени саботажи. „Дано да не съм прав, но беше нещо като панихида!“, написа на личната връзка на фейсбук-страницата на RallyXpress Данаил Серифов, който се представя за 20-годишен фен от града.

Край забележителният паметник на Валери, име което е символът на този спорт в града и неговата памет така силно тачена от инициатора и фактически мотор за въздигането на монумента – Здравко Николов, са били Светослав Андонов, Златан Илиев и Данчо Данчев, Здравко Николов , Савко Панайотов, Венци Орманов, Павлин Мичев-Багера, Огнян Христов, фенове и ентусиасти от града. Неголяма, но предана на спорта група от около 25-30 души.

Причините, за които се писа достатъчно и се коментираха обстойно и в социалните мрежи, са преди всичко умишлено предизвиканите административни спънки и, по думите на дългогодишният директор на ралито Савко Панайотов – абдикиране на Община Шумен от съорганизирането на юбилея.

:: ТУК виж записът, направен от
колегата Иван Серафимов, един
от доайените на автомобилната
журналистика в България и новинар,
в чийто архив е събрана информация
от повече от 40-те издания на това
емблематично за България рали.

Специално заслужава да се обърне внимание на изказването на шуменският ас Дано Данчев-Данчони, последният местен пилот, печелил Стари столици през 2005 г. и на факта, че той е несъмнен поддръжник за каузата на БФАС, но по никакъв начин не приема факта, че Стари столици и то в юбилейното му издание, ще запише първата и единствена „бяла страница“ в своята история.

Шуменските автомобилисти сочат причините за провала

снимка за rallyxpress: огнян христов/шумен
НЕФОРМАЛНА СРЕЩА… Част от събралите се край паметника на Валери Великов фенове и деятели на автомобилния спорт в Шумен, обединени от спомените през последните 49 години на най-старото и най-авторитетното българско рали.


Отбележете факта, че Данчони, защитавайки каузата на БФАС сочи, че пилотите се интересуват от състезанията и участията в тях, за да се развиват, а не от формалната и съдебна страна на казуса не само за рали Стари столици.

Неговият аргумент е, че ако се види списъкът със заявки на писта София за утрешните квалификации, в него могат да бъдат изброени поне дузина пилоти, стоящи зад идеята на БФАС, които обаче са намерили форма за регистрация за участието в неделния старт.

Друг е въпроса, че във времето, докато българският съд не се отсъди окончателно за легитимността на Автомобилната федерация на България (АФБ), подобни административни флик-флаци ще остават възможни и няма да бъдат санкционирани.

Впрочем писта София не е единственото състезание тази година, в което има участия на състезатели от БФАС, използващи други еднократни състезателни лицензии.

Проверете стартовите списъци на изминалите до момента надпревари и лесно ще се убедите в това.

ВАЛЕРИ БАЛАБАНОВ: ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ
ПАСИВИТЕ ОТ ПРОВАЛА СА НА МОЯ СМЕТКА

2019 Barny Balabano 003„Реших, че при всички случаи ще трябва да поема пасивите, че Стари столици няма да се проведе – обяви пред сайта с новините в българския автомобилен спорт Валери Балабанов-Барни (на снимката), който трябваше да бъде зам.-директор на ралито в юбилейното му издание – След като от общината на повторно поискаха да им бъда представени всички документи, при това, след като веднъж бяха внесени в деловодството с входящ номер, след като умишлено бяха посочени като пречка други две събития (симфоничен концерт на русенския оркестър в Арена Шумен и планинско ориентиране), но и двете по никакъв начин не пречеха на ралито, а бяха само начин да се губи време в организацията, реших, че няма абсолютно никакъв смисъл лично да финансирам състезанието с 25 000 лв. при положение, че то няма да получи и част от подобаващата обстановка за юбилей“!

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев