• ...ШУМЕНСКОТО ЮБИЛЕЙНО РАЛИ НА ФИНАНСОВ КРЪСТОПЪТ: ОРГАНИЗАЦИЯ И СВЪРШЕНА РАБОТА ГИ ИМА, ЛИПСВАТ САМО ПАРИТЕ...

  • ...М-СПОРТ ОСТАНА С АВТОМОБИЛ ПО-МАЛКО, ХЕЙДЪН ПАДЪН ПРАВИ КАТАСТРОФА В ПЪРВИЯ ТЕСТ ПРЕДИ ФИНЛАНДИЯ...

  • РУСЕНСКОТО ПИСТОВО СЪСТЕЗАНИЕ: НЕВИЖДАН БРОЙ НА РЕГИСТРАЦИИ - 60 АВТОМОБИЛА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДУНАВСКИЯ УИКЕНД...

Царски изваден от класирането в квалификация 2 на София 2019

Събота, 17 Август 2019 | София, RallyXpress
Царски изваден от класирането в квалификация 2 на София 2019

РЕЗУЛТАТИТЕ НА ЖИВО

2016 Time Keeping
РЕЗУЛТАТИТЕ от днешните две сесии в квалификациите и утрешните състезания за трите серии, двете купи и свободния клас, могат да бъда проследени на

http://www.results.bg/

ПИЛОТЪТ на Автоцар Илия Царски (на снимката) остава без време от квалификация 2 след тренировките за възобновеното след пауза от 10 години състезание Писта София утре.

Причината е решение на спортните комисари на състезанието, според което времето на пилота от втората квалификация се анулира по силата на чл.19.1.3 от Специалния правилник на Автомобилната федерация на България (АФБ). (Факсимиле от решението на спортните комисари виж по-долу)

При второто си излизане за деня Царски регистрира 55.02 сек, гарантиращо му първа позиция в решетката, но доклад на съдията по фактите в бокса сочи, че панагюрецът е напуснал бокса без да спре и изчака разрешение за старт от съдията по фактите.

„Най-вероятно няма да стартирам утре – коментира за сайта с новините в българския автомобилен спорт Царски. – Не гоня шампионат, исках само да покажа възможностите на отбора, подготовката на автомобила и моите качества… Сега (утре – бел. ред.) най-вероятно ще гледаме и ще помагаме на Боян Марков да се представи добре с автомобила на италианския [тим] Топ-Рън…“

Така първото място на решетката отива при Васко Въжаров (Грийн Фокс Моторспорт, Опел Астра), изненадващо записал най-добро време в първата сесия – 53.58 сек.

2019 SOF Reshenie Ilia

ФАКСИМИЛЕ от решението на спортните комисари на Писта София 2019

„Не, няма да стартирам, това не е състезанието, което е важно за мен – обяви пред RallyXpress Въжаров. – Това беше тест за по-важното – планинско Кюстендил следващата седмица, то е моето състезание!“

Така най-добре в решетката утре ще бъде позициониран действащият шампион в Серия Макси Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10), който записа 53.77 сек в най-бързата си обиколка в събота.

Царски изваден от класирането в квалификация 2 на София 2019

снимка за rallyxpress: асен илиев
ПЪРВИ СЛЕД НАПУСНАЛИЯ… При отсъствието на Въжаров и след наказанието на Царски, Косьо Маршавелов ще е самичък на върха на решетката, но съперникът му Пламен Камбуров (на втори план) ще има бонуса да няма автомобил, който е пред него на старта.


„Работим по колата, правим някои промени, най-вече по очакването и утре… натискаме здраво от старта!“, обяви пловдивчанинът. Шампионът за 2019 г. е единственият пилот в трите серии на първенствата, който има пълен сбор от точки след победите си в Лики-Моли Хасково и Русе.

Максималистите не са се събирали в такава многобройна и силно компания от момента, в който бяха формирани сериите, а за подновеното софийско състезание списъкът им стигна 14, от които дузина или 11 ще бъдат на старта по обед край Герена.

Дали ще е дузина зависи от това, ще успеят ли механиците на Вромос, за които се състезава Александър Кръстев, чието Мицубиши продажно изпуши още в първа от обиколка на първата сесия.

„Е, няма да се предадем така лесно, „главата“ [на двигателя] е долу… Ще работим, ясно е! Въпросът обаче е, каква е причината. Надявам се да успеем…“

2019 SOF Sasho Krast AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
СИН ШЛЕЙФ… Зад колата на Александър Кръстев се стели син дим, който не предвещава нищо добро за пилота, още повече, че дефектът в мотора на Мицубиши-то се появи още в първия тур на първата квалификация.

Трети за неделното състезание на Макси се класира Пламен Камбуров (Автотранс Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9), който се появява в пистовия шампионат за първи път през сезона.

До момента той е лидер в класирането на планинските надпревари за 2019 г., а използваната от началото на този шампионат Шкода Фабия RS2000 от Словакия, ще бъде заместена от редовия „кавалерист“ на пилота утре и в следващия уикенд на планинско Осогово.

От казаното от Камбуров се разбира, че първоначалните планове за ревизията на ево-то по едни или други причини са били объркани и се наложило първоначалните настройки на колата, направени за планинско, да бъдат преработени за писта София.

„Ще работим още по окачването на автомобила за неделния старта“, допълва екс-шампиона от пистовите първенства.

Времето на състезателя на Автотранс Рейсинг от днешните квалификации е съответно 55.89 (първа сесия) и 54.14 сек (втора). Камбуров обаче получава един бонус, който идва от опразненото място на Въжаров, което му дава предимството в ускорението, след запалването на зелената светлина.

След като напълно възстанови обгорялото в Русе Субару, пилотът на Старт-Н Криводол Румен Киров днес записа най-доброто време в НС2, след това на Въжаров (55.40 сек) и пилотът получава възможността за софийска компенсация на русенския си малшанс.

„Сменен е моторът изцяло, но не смятам, че съм намалил „конете“ – оптимистично смята Киров.

1.14 сек разделят неговото 4-о място от 6-ата позиция на втория пилот в КА2 Рейсинг Тим Камен Василев. Заради наказанието на Царски, преместен на 5-о място и евентуалното неучастие на панагюреца, става така, че заемащият след два кръга второ място в класирането Василев, ще бъде зад гърба на Субару-то.

„Не съм доволен от себе си – обяви за RallyXpress Василев. – Не давам най-доброто, а трябва да го взема, защото съм го правил! Не зная какво се случи – нещо ме „преряза“ през краката, може би предстартовата треска…“

2019 SOF Kam Vass AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
ПРЕГРЯЛ ОТ ПРЕДСАРТОВАТА ТРЕСКА… Вторият пилот в КА2 Рейсинг Тим Камен Василев направи дебют в София, но пилотът е недоволен от направеното в квалификациите.

Със сигурност обаче е ясно едно: компанията в двете категории на Макси (НС1 и НС2) оттук до края на шампионата ще е попълнена от още едно име – Светослав Манастирски (Старт Н-Криводол), който слагайки „кръст“ на рали-кроса, ще се пусне в пистовите надпревари. Неговото най-добро време в събота бе 58.67 сек, класирало го на 7-о място.

Завръщането на Боян Марков (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9), поне от квалификациите и след дългата пауза, се приема като добро в отбора – 8-а позиция (1:01.05 мин), което го поставя на подиума за НС2, ако старозагорецът повтори това и в неделя.

2019 SOFBoyan SD Ilia

снимка: rallyxpress
ПЪРВОКЛАСЕН СЪВЕТНИК… Стефан Георгиев и Боян Марков обсъждат как да намалят температурата на спирачките на италианското ево.

МИНУСИТЕ ПОВЕЧЕ ОТ ПЛЮСОВЕТЕ В ПИСТА СОФИЯ 2019

2019 SOF Logo
ВЪЗОБНОВЕНИЯТ вариант на софийското състезание предвиждаше до днес два плюса на трасето – малката дистанция (1620 м) и „писта“, в състезанието по която няма големи дистанции между автомобилите. И, второ – да не се налага онова принудително „ашладисване“ на сериите Туринг и Макси заради малкото участници. Което, заради желанието на пилотите да се покажат именно в писта София, направи тези два списъка необичайно дълги.

От друга страна обаче тазгодишната версия на трасето край Герена и по-високата от прогнозираната температура в квалификациите показаха повечето минуси, оставащи неясни преди старта. За трасето, което бе определено от доста пилоти като „повече ралиджийско“, отколкото пистово, едва ли е необходимо повече уточнения.

2019 SOF Ilia Z AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
ГОРЕЩИ СПИРАЧКИ… Илия Царски прави ляв завой, насочвайки своето Мицубиши под моста от трасето. Горещината и късите прави накараха и топ-пилотите да свалят от темпото си в квалификациите, за да охлаждат спирачките на своите автомобили.

Но самия факт, че при тази схема на „пистата“ - четири обратни завоя и с три, сравнително къси прави – най-малко десетина пилоти се оплакаха от прегряването на спирачките.

„При това разположение, в една серия, особено при Макси-тата, имаш ускорение до 200 и след това спиране в обратния завой до 30 км/ч. И това четири пъти за обиколка. При 20 тура – това са 80 шокови за автомобила моменти и не е чудно, че мнозина „запалиха“ спирачките“, коментира Стефан Георгиев, бившият национален шампион в ралитата и пилот с огромен опит в „големите“ серии.

Ето защо, особено в серия Макси, при повечето участници можеше да се забележи рязкото сваляне на темпото. При това, не за да си осигурят трасе за по-бърза обиколка, а за да направят принудително охлаждане на спирачките си.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев