• ...ШУМЕНСКОТО ЮБИЛЕЙНО РАЛИ НА ФИНАНСОВ КРЪСТОПЪТ: ОРГАНИЗАЦИЯ И СВЪРШЕНА РАБОТА ГИ ИМА, ЛИПСВАТ САМО ПАРИТЕ...

  • ...М-СПОРТ ОСТАНА С АВТОМОБИЛ ПО-МАЛКО, ХЕЙДЪН ПАДЪН ПРАВИ КАТАСТРОФА В ПЪРВИЯ ТЕСТ ПРЕДИ ФИНЛАНДИЯ...

  • РУСЕНСКОТО ПИСТОВО СЪСТЕЗАНИЕ: НЕВИЖДАН БРОЙ НА РЕГИСТРАЦИИ - 60 АВТОМОБИЛА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДУНАВСКИЯ УИКЕНД...

След победата в София, №1м е като „Маршавелов шампион“

Неделя, 18 Август 2019 | София, RallyXpress
След победата в София, №1м е като „Маршавелов шампион“

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ
СОФИЯ В МРЕЖАТА

2016 Time Keeping
РЕЗУЛТАТИТЕ от неделните пет старта – трите серии (Спорт, Туринг и Макси) и двете състезания в Купа Енеос и Купа Лада, както и надпреварата на свободния клас, могат да бъда проследени на

http://www.results.bg/

С ПОБЕДАТА си на новото софийско трасе, отбелязало завръщането на столичното състезание в автомобилния шампионат на затворен маршрут и писта днес, действащият шампион в Серия Макси Константин Маршавелов (на снимката, КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10) на практика може да се смята за новият първенец на страната за сезон 2019.

Лидерът на пловдивския кръг е със 75 т. и в оставащите три състезания до края на годината (Стара Загора, Бургас и Серес) за него остава единствено да е сред завършилите, за да третата поредна от общо петте досегашни титли.

„Да, така излиза – заяви Маршавелов пред RallyXpress след финала край Герена.- Нещата вървят натам!“

За пилотът новият вариант на софийското трасе и победата в столицата има обаче има и още един факт, който в напрежението около напълно непознатата писта, е убягнал на екипа.

След победата в София, №1м е като „Маршавелов шампион“

снимка: цветомир димов/rallyxpress
ДЕБЮТ С ДВЕ ПОБЕДИ… Бояна, 2009 г. Константин Маршавелов води люта битка с Алекс Бох на трасето, за да запише уикенд, в който печели и в квалификациите, и в състезанието.


Точно преди десет години, но тогава под Бояна, Маршавелов направи дебюта си в пистовия автомобилизъм, заставайки на старта на Писта София 2009 със стартов номер 168 и в люта битка с Алекс Бох, завърши първи и в квалификацията, и в състезанието.

Планираните 20 неделни тура на 1620-метровото трасе край Герена обаче непредвидено се увеличаха с допълнителни четири, въпреки което появилото се напрежение около Серия Макси вчера надвечер не ескалира.

Късно снощи дълго двоумящият се за участието си заради наказанието Илия Царски все пак решава да стартира от днешната 5-а позиция. Както обясни, направил го заради публиката и феновете, които го затрупали със съобщения на месинджъра.

Така че отсъстващи от вчерашната квалификация се оказаха единствено Васко Въжаров (Грийн Фокс МС) и Александър Кръстев (Вромос).

„Не, не е вярно, че проспивам старта – поясни за RallyXpress Маршавелов. – Решение на отбора е, за старта да не потегляме със загрети гуми, а сега, заради рестартирането, [гумите] на конкуренцията изстинаха, така че се оказахме в равни позиции при второто потегляне.“

До развят червен флаг и рестартиране на надпреварата при максималистите се стигна, след като във втория тур на редовния старт, в мотора на Субару-то на Симеон Иванов (ОуДи Рейсинг) изби биела, колата се запали в движение веднага след първия обратен завой след старта и обливайки трасето с масло продължи да дими под моста, преди да бъде угасена.

2019 SOF Marsav AI 015

снимка за rallyxpress: асен илиев
ШАМПИОН НА 90 НА СТО… С третата си поредна победа за годината, Маршавелов си е гарантирал третата поредна титла.

Така че на маршалите се наложи първо да посипят с препарат, абсорбиращ маслото, а след това – за втори път след Сурия Туринг - да бъде почистена маслената диря от мотора на Иванов.

Това е вторият случай на горяло Субару, след този в Русе, където колата на Румен Киров (Старт Н-Криводол) бе обхваната от пламъци.

Така, точно според процедурата, водени от кола на Сигурността, колоната, намаляла с още един конкурент, направи два тура, преди подредените по стартовата решетка автомобили да продължат надпреварата с летящ старт.

Маршавелов, повтори силното си начало преди рестартирането на финалната за писта София състезателна серия, като от старта до финала не остави никой от съперниците са го доближи на по-малко от 5 и отгоре секунди.

В третата от подновените обиколки Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9) успя да прескочи движещият се до този момент втори Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9), който пък от своя страна напусна състезанието в 8-я тур след подновяването на играта.

Но и темпото на Царски видимо спадна точно след тази обиколка, което панагюрецът обясни, с това, че е останал без спирачки.

2019 SOF Ilia AI 012

снимка за rallyxpress: асен илиев
СПИРАЧКИ, КОИТО НЕ ДЪРЖАТ… Резкият спад в темпото на Царски в състезанието, както твърди пилотът, се дължал на спирачките, които започнали да не държат.

„Скочих [на спирачките] с двата крака, за да не блъсна Пламен [Камбуров], чиято траектория в този момент беше опасна – уточни Царски, чието темпо намаля дотолкова след този момент, че да пресече финала 9.38 сек след „десетката“ на Маршавелов.

Огнян Желязков, водещият Пламен Камбуров рейсинг-мениджър пък обясни за сайта с новините в българския автомобилен спорт, че ревизираното допреди дни Мицубиши на пилота, точно в 8-ата обиколка, започнало да прекъсва.

„И понеже предстои планинско Осогово идния уикенд, в който шампионат Пламен е абсолютен лидер, решихме да не рискуваме.

„Най-вероятно става въпрос за датчик, но поне до утре няма да знаем със сигурност каква е причината – допълва Желязков.

2019 SOF Marsav AI 013

снимка за rallyxpress: асен илиев
НАЙ-БЪРЗИТЕ В СОФИЯ  (отляво надясно) Илия Царски, Константин Маршавелов и Румен Киров получават наградите си от писта София.

Четвърти в общото класиране и втори след ментора си в КА2 Рейсинг Тим Константин Маршавелов и втори в НС1 е заемащият второто място във временното генерално класиране – Камен Василев.

Вчера Василев предположи, че ездата, му, от която той не бе особено доволен, се дължи на пренавиване и по-силна от обичайната стартова треска.

Развоя на шампионата на тази серия, както и класирането след София обаче позволява да се предвиди, че Василев, който е миналогодишният шампион в НС2, в края на сезона ще бъде на стълбичката като първи асистент на Маршавелов.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев