• ...ШУМЕНСКОТО ЮБИЛЕЙНО РАЛИ НА ФИНАНСОВ КРЪСТОПЪТ: ОРГАНИЗАЦИЯ И СВЪРШЕНА РАБОТА ГИ ИМА, ЛИПСВАТ САМО ПАРИТЕ...

  • ...М-СПОРТ ОСТАНА С АВТОМОБИЛ ПО-МАЛКО, ХЕЙДЪН ПАДЪН ПРАВИ КАТАСТРОФА В ПЪРВИЯ ТЕСТ ПРЕДИ ФИНЛАНДИЯ...

  • РУСЕНСКОТО ПИСТОВО СЪСТЕЗАНИЕ: НЕВИЖДАН БРОЙ НА РЕГИСТРАЦИИ - 60 АВТОМОБИЛА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДУНАВСКИЯ УИКЕНД...

Българската R5: пълна ревизия за втори пореден сръбски старт

Сряда, 11 Септември 2019 | София, RallyXpress
Българската R5: пълна ревизия за втори пореден сръбски старт

ШЕСТНАДЕСЕТ месеца, след като в отбора на Мегапорт се появи първата българска R5 – Фабия-та на двойния шампион в ралитата и спринта за 2018 г. Мирослав Ангелов и седмица преди екипажът замине за втория си пореден сръбски старт този уикенд, техническият екип на търновския стил завърши основната ревизия на Шкода-та. Това стана на четиринадесетия ден, след като двигателят на колата е педантично „пакетиран“ и изпратен при чешкия препаратор Ванчек, смятан за един от най-добрите познавачи и работещи с чешките автомобили.

„Точно на онези километри, на които е целият автомобил, на толкова беше и двигателя на Фабия-та – на 2100“, пояснява за сайта с новините в българския автомобилен спорт Игнат Исаев, шефът на техническият екип на Мегапорт Рейсинг.

Общо от свалянето на двигателя, до обратното му качване в колата са изминали точни 12 дни, като останалите две денонощия, до пълния цикъл от 14 дни, през ревизията преминават и всичко „по списък“ и след сравнения със справочника и останалите агрегати и инсталациите на „ер-петицата“.

2019 MegaPort Engine

снимка за rallyxpress: техническият екип на мегапорт рейсиг
ОПАКОВКА КАТО ЗА РОХКО ЯЙЦЕ… Механиците на екипа подготвят специален контейнер за мотора на „ер-петицата“, в който агрегатът е закрепен така за пътуването до халетата на Ванчек, че дори и да беше рохко яйце, би пристигнал без проблеми.


Затова и отидохме да стартираме в сръбското състезание преди двадесетина дни – обяви за RallyXpress двойният шампион за 2018 г. и лидер в първенството тази година Мирослав Ангелов.

2019 VAL Ser MiroJoro

снимка: личен архив на мирослав ангелов
НАЙ-БЪРЗИ В МЕЖДУНАРОДНАТА КЛАСАЦИЯ… Докато слушат химна на България, Георги Гаджев и Миро Ангелов държат националния флаг, стъпили на върха на подиума в сръбското Валеро Рали.

„Не само заради ревизията, а и защото между Твърдица и, след отпадането на Стари столици и до Сърбия (23/24 септември – бел. ред.) паузата е огромна.“

Така че, ако във Валево Рали Ангелов и неговият нов навигатор – Георги Гаджев, отиват колкото заради допълнителните километри, толкова и заради поддържането на формата.

2019 Mega002

2019 Mega003

2019 Mega004

снимки: rallyxpress
ПЕДАНТИЧНО С ДОКУМЕНТИТЕ, ВНИМАТЕЛНО С МАШИНАТА… До последната операция по ревизията на „ер-петицата“, Игнат Исаев прави по две проверки в документацията на Фабия-та (горе). Деветте последни задачи за деня са написани на лист и залепени на стъклото, а в края на четиринадесетия ден от изпращането на мотора в Чехия, Ради Исаев с удоволствие смачква листа след свършената работа (в средата). Чува и се гласа! Агрегатът работи идеално и Игнат Исаев насочва брат си при маневрите на излизане от халето (долу).

Във Валеро Рали двамата от Мегапорт печелят всичките скоростни отсечки в международната категория (състезанието е част от първенството на Сърбия), но победата е не толкова за самочувствие, но и за допълнителното сработване на екипажа.

„Ревизията, а и паузата в шампионата ни кара да стартираме в Джердат Рали този уикенд – допълва Игнат Исаев. – Решихме, че е по-добре да пътуваме до Сърбия, а не да поставяме конуси на Дракон-а, за да правим имитации на трасета.“

Така на практика Джердап Рали ще се окаже и първото истински тест в състезателни условия, след сегашната голяма ревизия, а не както досега практикуваше отборът на Мегапорт с проверките на свършеното в халето, използвайки пловдивското трасе.

Българската R5: пълна ревизия за втори пореден сръбски старт

снимка: rallyxpress
ДОВОЛНИ ОТ НАПРАВЕНОТО… Четиримата механици, през ръцете на които е минала пълната ревизия на шампионската „ер-петица“ позират, за да отбележат края на работата по автомобила.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев