• ...ПО СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА СИГУРНОСТ, ДИРЕКЦИЯТА ПРЕКРАТЯВА ФИНАЛНИЯ СПРИНТ В БУРГАС...

  • ...РАЛИ АВСТРАЛИЯ ОТМЕНЕНО ЗАРАДИ КАТАСТРОФАЛНИТЕ ПОЖАРИ, ХЮНДАЙ ШАМПИОН ПРИ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ...

  • ...НЕВИЖДАНИ ГОРСКИ ПОЖАРИ В НОВ ЮЖЕН УЕЛС ПРИНУЖДАВАТ ДОМАКИНИТЕ НА АВСТРАЛИЯ КЪМ ЕКСТРЕНИ РЕШЕНИЯ...

Шуменци вдигнаха третата мемориална плоча край града

Вторник, 10 Декември 2019 | София, RallyXpress
Шуменци вдигнаха третата мемориална плоча край града

БЕЗ ПОЧТИ НИКАКВА информация в специализираните медии около събитието, но с заслуженото уважение, макара и закъсняло уважение, шуменци и новият АСК Шумен-Аутоспорт почетоха загиналите в рали Стари столици 93 двама плевенски автомобилисти Пламен Манев и Стилиан Стафунски с паметна плоча на лобното им място, което е недалеч от  телевизионната кула по пътя към Новосел. За това се разбра от поста на местния рали ас Данчо Данчев, появил се в социалната мрежа на фейсбук в последния ден от миналия месец (виж ТУК).

2019 Danchoni FB

Без никакъв шум, изцяло с работата на своето семейство и двама приятели, Валери Балабанов-Барни възстанови една спомена за двама състезатели, останал несправедливо забравен точно 26 години.

2019 SHU Pametnik 000

2019 SHU Pametnik 002

снимки: лична страница на данчо данчев във фейсбук
И ПРОЕКТ, И МОНТАЖ… Двата фотоса показват пометната плочата, изработена по проект на Барни (горе) и монтирана по-късно от семейство Балабанови и помощта приятели (долу).

Интересно, дали защото в половин година по-рано рали Златни бе белязано от първия инцидент с фатален изход (Николай Ненов/Иван Иванов, Нисан Съни GTi–R), но драмата край телевизионната кула на Шумен остана встрани от вниманието на автомобилната публика?

Драмата на Манев и Стафунски остана скрита и за медиите в този фатален за екипажа и Стари столици ден.

През 90-те години в историята на страната има далече повече криминални случаи и ексцесии, заради които и станалото в Албена, и случилото се половин година по-късно в Шумен не излизат на първите страници.

Шуменци вдигнаха третата мемориална плоча край града

снимка: архив на rallyxpress
ПРЕД ХОТЕЛ ШУМЕН… Снимка на 37-годишният Пламен Манев и Стилиан Стафунски (38 год.), направена непосредствено след техническия преглед, когато за двамата плевенчани е отреден стартовия номер 16.


И слава Богу, че по онова време фейк-нюз още не се е появил, а интернет е достъпен единствено на запад от Калотина. В противен случай и за двата смъртни случаи можеше да научим страхотни небивалици.

По ирония на съдбата в събота Пламен Манев и Стилян Стафунски завършват с 13-о време в генералното класиране.

Очевидецът Огнян Пейчев: „Колата се занесе след скока. В последното, което видяхме бе, че колата беше с гумите към нас. 20 секунди след удара бяхме там… но нищо не можехме да направим, двамата бяха мъртви.”

Екипажът загиват в 8:12 на 17 октомври, по време на изпълнението на третия скоростен етап - Лозево. Стилиян Стафунски е погребан в ловешкото село Борима, Пламен Манев – в Плевен.


19931018 TRUD 002 243

19931018 TRUD 001 243

ДВЕ ФАКСИМИЛЕТА… Публикуваната във в. Труд информация за шуменският инцидент и коментарът за втория „черен флаг“ в историята на българския автомобилен спорт, след драмата, отнела живота на пилота Тодор (Тоди) Поптошев в рали Татри на 14 септември 1985 г.

САМО ЕКИПАЖЪТ НЕНОВ И ИВАНОВ ОСТАВАТ ДА БЪДАТ ПОЧЕТЕНИ

от Страшо Димов, RallyXpress

СПИСЪКЪТ на драматично загиналите български автомобилни състезатели приключва точно преди недолюбвания в бензиновите спортове номер тринайсет. Но на картата, бележеща фаталните за пилотите и спорта у нас места има само седем паметни плочи и една в Словакия (тази на Тодор Поптошев). Така се случи във времето, че вниманието, уважението и почитта към загиналите автомобилни артисти (трима от тях чужденци) изведнъж се засили след 1999 г. Усещането за съпричастност със съдбата на напусналите кервана колегите изведнъж получи много силна проява, но това стана главно сред слезлите вече от „коня“ състезатели.

Това показва бързият поглед назад в историята, това проличава и от факта, кои бяха имената, които стояха зад начинанията тези хора да не остават забравени.

От цялата дузина черни моменти обаче остават непочетени екипажът на Николай Ненов и Иван Иванов, които загиват в тежка катастрофа на „Аладжата“ в първия ден на рали Златни през 1993 г.  

1993 ALB Ivan Ivanov Nissa

снимка: архив на rallyxpress
ПОСЛЕДЕН КАДЪР… Снимката на навигаторът Иван Иванов е направена минути преди старта на скоростният етап в Албена, в който екипажът с №35 стартира от Невекс Лизинг. Интересното е, че в стартовия списък на мястото на Иванов фигурира като навигатор Александър Радованов, сменен в последния момент преди старта от Иван Иванов.

Достатъчно е да си спомним, че първата паметна плоча бе резултат от начинанието на шуменци, а по-познатият като Багера местен съдия и активен автомобилен деятел Павлин Мичев излива постамента и монтира плочата на легендарния шуменски пилот Валери Великов.

„Е, не е важно, чия е била идеята, особено ако нещо е направено от сърце… - коментира Димитър Георгиев-Полицая. – Но съм сигурен, че Багера изля бетона, а години по-късно дори искаше да сменя плочата, че нещо не му харесвала.

След това дойде невижданото до този момент спортно и чисто патриотичното начинание, подето от екипа на Ал и Ко и лично от Живо Николов за събирането на достатъчно средства, за да може името на Валери Великов да бъде изписано на заслужилият уважението и почитта и в национален мащаб пилот да има истински мемориал (виж ТУК), а не просто една паметна плоча.

Най-голямата драма бе тази от юни 2015 г. когато един талант се превърна в легенда за българските ралита – Тошко Славов. Парадоксалното е, че на фаталното за младия варненец възпоменателната плоча край Твърдица бе направена… от сливенския АСК Булсим и Стефан Чолаков.

Впрочем Чолаков, много преди да Ал и Ко и Здравко Николов да направят паметника на шуменската звезда, едва ли е пропускал пътуване до града, в което да не мине през гробищния парк и гроба на Валери Великов.

000 19931105 NTrud89

ФАКСИМИЛЕ от тогавашния вестник Нощен труд, в който единствено е отбелязана първият фатален инцидент в най-голямото българско рали от европейския шампионат.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев