• ...ПО СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА СИГУРНОСТ, ДИРЕКЦИЯТА ПРЕКРАТЯВА ФИНАЛНИЯ СПРИНТ В БУРГАС...

  • ...РАЛИ АВСТРАЛИЯ ОТМЕНЕНО ЗАРАДИ КАТАСТРОФАЛНИТЕ ПОЖАРИ, ХЮНДАЙ ШАМПИОН ПРИ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ...

  • ...НЕВИЖДАНИ ГОРСКИ ПОЖАРИ В НОВ ЮЖЕН УЕЛС ПРИНУЖДАВАТ ДОМАКИНИТЕ НА АВСТРАЛИЯ КЪМ ЕКСТРЕНИ РЕШЕНИЯ...

Почитат паметта на Радо Петков идната събота на гроба му в Енина

Петък, 27 Декември 2019 | от Страшо Димов, RallyXpress
  • обновена
Почитат паметта на Радо Петков идната събота на гроба му в Енина

ОТ ГОДИНА време една от най-ярките звезди на автомобилния спорт у нас – Радослав Петков (на снимката) блести не в списъка на заслужилите ветерани, а на историческия небосклон на българските ралита.

Новината за кончината на Радо Зъбчето бе една от първите, но и най-неприятните, с които започна сезон 2019 г. Не му стигнаха някакви си два месеца, за да изпълни 73 години, 50 от които бяха отдадени изцяло и безкористно на спорта, в който енинецът бе оставил без остатък цялата си душа, и цялото си сърце.

„Ей, да знаеш, когато си отидем [нашето поколение], [спортът] ще се разпада…“, пророчески и както винаги наставнически и натяквайки на „разпад“ каза той при последната ни приживе среща в ресторант Пастървата край Енина.

През всичките състезания, в които съм говорил с него, така и не престана да ме поучава, вадейки още и още примери и факти.

„Е, и ти вече оплешивя покрай цирка, така че може би вече го виждаш…“, примирително обобщи Радослав. И тогава, и преди, все съм си мислил, че прекалява с нравоученията си за ралита и бе казал и едно „браво“.

„Какъв кибритлия!“. Така си мислех за него, до един ден през 80-те, в който трябваше да правя по-голямо интервю с него и цъфнах у дома му почти неканен.

Почитат паметта на Радо Петков идната събота на гроба му в Енина

снимка: архив на rallyxpress
ВИНАГИ УСМИХНАТ НА СТАРТА… Този кадър е най-типичния за Радо-Зъбчето – енинският пилот никога не е изглеждаше начумерен, когато влизаше в състезанията


Интервю в стандартния му вариант така и нямаше (нямаше и касетофони), но си тръгнах от Енина с почти изписан бележник.

И малко преди да ме върне в Казанлък, този вечен „заядливко“ извади купчина от вестникарски публикации, всичките от тогавашния в. Отечествен фронт, в чийто спортен отдел репортерствах.

„Чета аз, чета… И попа от [черквата] Свети Георги ги събира!“ Тогава си дадох сметката, че и Радо, и всички, които преди него бяха окачили каската на пирона, са се оттегляли от спорта тихо и с шампионското достойнство на незаслужено забравени играчи.

Дали и Зъбчето, който беше кумир на две-три поколения млади пилоти и още повече зрители, не остана така забравен, за да си спомняме за него само за него на кончината му и всеки път, когато ще отбелязваме поредната тъжна дата?

:: Да се сетим за Радо Петков и да
почетем с добра дума и мисъл
един от тези, които пишеха сега
пожълтяващите страници на
нашенската рали история!

ПО КОЛЕДА ГРОБЪТ НА РАДО ОСНОВНО ПРОМЕНЕН

ГРОБЪТ НА ПИЛОТА от Енина беше основно променен преди неговите наследници в бизнеса, приятели и близки да поменат Радослав Петков за първата годишнина от неговата кончина. Надгробна плоча и паметник, направени от специален черен гранит вече сочи мястото, където почива легендарният български автомобилен състезател.

Както си му е редът паметникът е гравиран портрета на Радо и рождената му дата и тази не неговата смърт, а траурният ансамбъл се допълва от изображението на Порше-то на пилота, с чиято емоционална езда още приживе той бе спечелил сърцата на публиката.

20200103 Rado 1 year

снимка: личен архив на николай мончев

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев