• ...ФАНТАСТИЧЕН ЕВЪНС! ПЕЧЕЛИ ПЪРВАТА ПОБЕДА С ЯРИС-А ОТ ТИМА НА ТОМИ МАКИНЕН ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ...

  • ...КАЛЕ РОВАНПЕРА ПЕЧЕЛИ ПЪРВИЯ СИ ШАЙКДАУН В СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ, ПО-БЪРЗ ОТ ДВАМАТА СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ...

  • ...КРАЙ С ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ В УЕЛС РАЛИ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: "МЕСТОЖИТЕЛСТВОТО" СЕ ВРЪЩА НА СТАРОТО МЯСТО В ДИЙСАЙД...

     

Потвърдено е! Шампионската гала се завръща в „Японския“

Събота, 07 Декември 2019 | София, RallyXpress
Потвърдено е! Шампионската гала се завръща в „Японския“

НА ДВА ПЪТИ И ИЗВЪН СОФИЯ

В НАЧАЛОТО на 90-те години на миналия век на два пъти Галата е устройвана извън София – първо в Пловдив, а след това в Сливен (1994 г.,  на снимката долу), когато домакини бяха местните клубове. И двата експеримента обаче се оказаха трудни за домакините, което принуди БФАС да се върне към софийската схема и да си нарочи „Японския“ като достатъчно добро място за автомобилната Гала. Любопитното е, че при своето домакинство сливналии разчупиха схемата, организирайки на следващия ден импровизирано състезание на трасето на летище Бършен край града.

1996 10 Besr Driver BG

И ПОСЛЕДНИТЕ формалности са отпаднали, така че обявените с известно условие по време на финалния спринт в Бургас дата и час на церемонията за връчването на годишната автомобилни награди са потвърдени 100 на 100.

Оскарите на шампионите и техните подгласници ще бъдат връчени на 21 декември, събота, от 11 ч. в хотел Маринела (бивш Кемпински-Зографски, бивш „Японски“).

Както се казва в една реклама: традициите днес не са онова, което бяха преди, но трябва да се спазват.

Това се разбира от съобщението, поместено на портала на Автомобилна федерация на България (виж ТУК).

Така че след петилетка, през която церемонията последователно обиколи Рейнбоу Плаза, МОЛ България, Националния исторически музей, Световният търговски център и Експо-Центъра на столицата, автомобилният спорт се завръща в края на годината там, където години наред почиташе най-добрите си състезатели.

Все престижни и подобаващо престижни места, които след 1992 г. напълно изместиха казионното сбиране на българските състезателите в 190-квадратният ресторант на Централния съвет на СБА в София.

Тази традиция бе нарушена само три пъти – първият през 1997 г., когато церемонията беше в хотел Хранков, през 2000 г. –  в Централния дом на Армията и през 2010 г., когато в годината на България-WRC, награждаването бе в Малкото НДК в София.

В годината на най-обърканите шампионати, първенците ще получат своите призове и както научи сайтът за  новините в българския автомобилен спорт вече се изработват над 240 купи и още поне половината на тази бройка плакети, които ще бъдат връчени от АФБ и в името на които награди са били изтърпявани всичките несгоди през сезона

Очакването и надеждите да получат своите купи тъкмо по време на автомобилната Гала, започват с първото състезание в календара, заради този ден са били потрошени страшно много средства, скъсани са десетки метри нерви, залогът, който е бил хвърлян винаги е бил този за титлата.

Потвърдено е! Шампионската гала се завръща в „Японския“

снимка за rallyxpress: асен илиев
СЦЕНА, ТЯСНА ДОРИ И САМО ЗА СПРИНТЬОРИТЕ… 2018 г., Експо-Център София. Шампионите в рали спринта за миналата година се събират, за да бъдат отбелязани от фоторепортерите на общ кадър в края на сезона.2014 GALA BGNR champs 000

снимка за rallyxpress: александър спиров/apix
ЗА ПОСЛЕДНО В ЗАЛА СОФИЯ НА „ЯПОНСКИЯ“… 2014 г., хотел Кемпински-Зографски. Изпълнената от пилоти зала очаква началото на гала-церемонията за автомобилните оскари.

СОФИЙСКО ПРИЗНАНИЕ ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ФЕДЕРАЦИЯ

АВТОРИЕТЪТ, който националната спортна власт и тогавашният ѝ президент Георги Янакиев бяха градили през годините в Международната автомобилна федерация (ФИА) се оказа решаващ за решението на Париж, награждаването на европейските шампиони за 2007 г. да бъде поверено на София и БФАС (виж ТУК). И, разбира се, за да бъде подчертана автомобилната връзка с „Японския“, за да наградят най-добрите екипажи на Стария континент, в зала Киото се събраха тогавашният вицепрезидент на ФИА и президент на Комисия WRC Мори Чандлър (Н. Зел.), вицепрезидента на ФИА и шеф на съдийската комисия в WRC Назер Хюсеин (Инд), шефът на европейската рали комисия Ханс-Кристиян Мемел (Гер).

Да припомним, че европейските вицешампиони по рали за 2006 г. – екипажът на Интерспийд-Нова генерация Крум Дончев/Стойко Вълчев и заелият третото място в годишното класиране на ФИА в континенталното първенство – Димитър Илиев/Янаки Янакиев (Боила Автомотор Спорт) получиха своите награди на стилна церемония в софийският хотел Кемпински-Зографски.

2007 ERC Prise Giving SF 00
колаж: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ от публикацията на RallyXpress за церемония по награждаването еврошампионите.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев