• ...ФАНТАСТИЧЕН ЕВЪНС! ПЕЧЕЛИ ПЪРВАТА ПОБЕДА С ЯРИС-А ОТ ТИМА НА ТОМИ МАКИНЕН ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ...

  • ...КАЛЕ РОВАНПЕРА ПЕЧЕЛИ ПЪРВИЯ СИ ШАЙКДАУН В СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ, ПО-БЪРЗ ОТ ДВАМАТА СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ...

  • ...КРАЙ С ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ В УЕЛС РАЛИ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: "МЕСТОЖИТЕЛСТВОТО" СЕ ВРЪЩА НА СТАРОТО МЯСТО В ДИЙСАЙД...

     

Отриха официално паметта на шуменския и БГ рали-спорт

Събота, 08 Април 2017 | Шумен, RallyXpress
Отриха официално паметта на шуменския и БГ рали-спорт

ПРИВЕЧЕР В ПЕТЪК, на входа на входа на шуменския парк Кьошковете официално бе свалено покривалото на издигнатия само за 83 дни паметник на четирикратният шампион на България в ралитата и превърнал се в звезда, но не само от местно значение пилот Валери Великов. Трикольорната лента на паметникът бе отрязана от кмета на Шумен Любомир Христов, а тържеството, за което инициативният комитет работи с бясно темпо, за да спази сроковете, бе почетено от множество, сред които представители на общината, стари колеги и млади състезатели.

„Не зная дали Валери сега гледа отгоре, но съм сигурен, че той се превърна в обединителна фигура не само за шуменските спортисти“,  каза градоначалникът.

Непринудената атмосфера, която се получи преди откриването на монумента бе типичната за една автомобилна надпревара, но този път събрала и съмишленици, и приятели на Валери, които искаха да споделят гордостта от каузата, за която работиха от януари до днес.

Заслугата за това бе на винаги високо емоционалният Живко Николов-Бизона, който на практика се оказа модераторът на финалната част от дарителската кампания.

Припомняйки най-ярките моменти от живата на Валери Велико, така както приятелите му са ги видели отстрани, з.м.с. Георги Петров разказа как шуменският пилот е помагал и на приятели, и на съперници, защото е бил човек, посветен на мисията си в автомобилния спорт.

2017 SHU Gosho Petrov 001

снимка: драгомир петров/apix
ИСТИНСКИ ДУМИ ОТ ИСТИНСКИ ПРИЯТЕЛ… З.м.с. Георги Петров говори пред събралите се близки, приятели и колеги за това какъв състезател е бил Валери Великов когато двамата пилоти са прекарали една безсънна нощ, „…преди да дойде лошото“.

Справедливата и най-вярна оценка за наследството, което Валери Великов е оставил е утрешният списък със заявените пилоти. В него шуменци са представени с 10 пилоти от 47 регистрирани състезатели.

„Това са 21 процента от участниците на Мемориал Валери Великов“, с видимо задоволство констатира Живко Николов-Бизона.  

„Не, с автомобилния спорт не съм бил пряко свързан, но много голяма част от живота ми минава зад волана – каза доц. Младен Младенов, който е автор на изключителният паметник. – Но, ако един творец не прекара идеята през главата си, ако не я преживее, няма как да я реализира добре. Онова, което разбрах за Валери е, че той е бил изключително твърд характер. Затова и направих постамента от бетон, какъвто състезател е бил и той – истински и твърд като бетон.“

Отриха официално паметта на шуменския и БГ рали-спорт

снимка: драгомир петров/apix
ВЕНЕЦЪТ НА ЕДНА ГОЛЯМА КАУЗА… Живо Николов-Бизона (вляво), под аплодисментите на кмета на Шумен Любомир Христов, е свалил бялото покривало над паметника на Валери Великов. 83 дни след началото на кампанията, в предвидения ден и час, монументът на автомобилната звезда става част и от спортната история на Шумен


В листата на спортните мемориали, издигнати за бележити български спортисти, творението на Младенов със сигурност и напълно заслужено би заело първото място. Най-малко заради оригиналната идея и нестандартното изпълнение само от бетон и специална стомана, даваща на младите достатъчен стимул за непрекъснатата и упоритата работа в спорта.

Такава, каквато единствено Валери Великов умееше да върши, за да печели и автомобилния спорт в България

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

Оригинални както винаги. Две специални награди (на снимката долу) е уредила дирекцията на Мемориал Валери Великов. Едната е купата за Първото място… отзад напред, а втората – медалът, който ще спечели най-рано отпадналият пилот в 18-ото издание на планинското състезание. Дали втората награда ще издължи до неделя или още в събота ще е ясно кой е нейният носител?

2017 SHU Nagradi 001

Къде е армадата на ЕФКО Рейсинг Тим? Необичайно – казанлъшкият отбор е представен единствено от Димитър Кондев (Пежо 106, RC5), а от обичайно познатия дълъг списък липсва дори и старозагорският лидер в екипа Стефан Георгиев. Подробностите за причините за нетипичната скромност – днес, след техническия преглед. В същото време, ако изключим местната доминация (10 участника), най-многобройни са представителите на Флат-аут – петима пилоти, следвани от русенския Хоби кар – 3.  

Чистофайник. До последно в следобедните часове в петък директорът на състезанието, Димитър Георгиев-Полицая (на снимката в гръб) лично ръководеше миенето на трасето, като при това делеше времето си между указанията към водоноската, дистанционно следене на монтирането на транспаранта на старта (на втория кадър) и на още три други места, където единствено той може да реши различни проблеми.

2017 SHU Trace Miene

2017 SHU Start 001

Напълно възстановен. „Радостното за мен като пилот е, че след катастрофата в рали-спринт Дряново, автомобилът ми (Ситроен Саксо, RC5) е напълно възстановен и ще стартирам в Мемориала“, заяви със снимково съобщение в фейсбук шампионът в най-малката класа Павлин Русев (Булсим).

2017 SHU Pavlin Rusev 001

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев