• ...ДВА ЕКИПАЖА НА МС-АКАДЕМИЯ ТВЪРДИЦА С ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ ПРЕДИ СТАРТА НА МОНБАТ РАЛИ СЛИВЕН...

  • ...ПЛАМЕН КАМБУРОВ ЗАПИСВА ТРЕТА ПОРЕДНА ПОБЕДА В ДВА ШАМПИОНАТА - ПЪРВИ Е В ПЛАНИНСКО БЪЛГАРКА...

     

  • ...ТОЧНО СПОРЕД ОЧАКВАНИЯТА: НАЙ-БЪРЗИ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ СА ТЕЛИЙСКИ, КАМБУРОВ И ЦАРСКИ...

     

Хърватия и Естония са в новия календар на WRC

Петък, 09 Октомври 2020 | Мюнхен, WRC прес-сървиз
Хърватия и Естония са в новия календар на WRC

РАЛИТО НА Хърватия ще е домакин на кръг от световния рали шампионат на ФИА за първи път, след като това бе обявено в календара за 2021 г. днес вечерта. Естония също е включена в серията от 12 кръга, след като се отзова на „повиквателната“ в кратък срок, за да е домакин на широко оценено събитие за рестартиране след заключване през септември обща пандемична обстановка. Това беше първото появяване на WRC на балтийската държава. В календара са посочени и емблематичните кенийското рали Сафари и Япония, които бяха включени в тазгодишния график.

Те обаче бяха отменени поради пандемията. Испания се завръща след една година отсъствие.
Сезонът включва 10 европейски събития (виж графиката по-долу) и три извън Европа. Той вариант на календара е разработен стратегически, за да позволи непрекъснато въздействие на Covid-19 върху международния спорт, като планира по-голямата част от кръговете от юни нататък.

2020 Croatia Week

колаж: архив на rallyxpress
ПОДРАНИЛИ С 8 МЕСЕЦА… Това е първата страница на Хърватска седмица, в която на 21 февруари сайтът обявява, че страната ще е домакин на кръг от световното първенство през 2021 г.

Календарът е одобрен от ФИА, управителният орган на световния автомобилен спорт, а управляващият директор на Промотора на WRC Йона Сибел заяви, че ще се хареса както на конкурентите, така и на феновете на WRC.

„Включването на Хърватия в WRC за първи път е вълнуващо ново предизвикателство за нашия списък със събития мачове и носи огромно очакване“, добави той.

„Шампионатния дебютът на Естония преди няколко седмици се оказа огромен успех, още повече, като се има предвид краткото време на организаторите за подготовка на ралито. Страната напълно заслужава да запази мястото  си за 2021 г.“

Хърватия и Естония са в новия календар на WRC

колаж: rallyxpress:: Шампионатът 2021 г. в детайли

Сезонът започва с традиционното откриване на сезона на рали Монте-Карло във френските Алпи. Той ще бъде последван от рали Швеция, единственото чисто зимно съоръжение в серията.
Хърватия е откриващия кръг само с асфалт и ще бъде базирана в столицата Загреб.

Португалия е в края на май и е първият от трите кръгове с чакъл при горещо време. Следва се през юни от Италия и Кения, което завършва началната половина на шампионата.

Отмяната на тазгодишното рали Сафари в Кения, едно от легендарните състезания в световния автомобилен спорт, означава, че WRC се завръща в Африка за първи път от 2002 г. насам, стъпвайки пак на вторият по големина континент в света.

Бързите кръгове по черни пътища в Естония и Финландия отварят втория сектор на сезона през юли преди датата на Обединеното кралство през август.

Промоторът на световните серии е в дискусия с управляващия орган на Обединеното кралство, Motorsport UK, който работи за потвърждаване на необходимото правителствено финансиране. Очаква се в близко време МSA да излезе със специално съобщение.

Два от последните три кръга се провеждат извън Европа. Чили и Испания предшестват Япония, която е домакин на желания финален кръг през ноември. Включването на Япония, 11 години след предишното състезание на WRC, бележи първото появяване на Азия оттогава.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

на финала

стоп-прес

пек - дъжд - пек

месец по-късно

година по-късно

19 сезона по-късно

първи с 3 победи

двоен гаф

пазарът отворен

отново увисна

за БГ историята

Играчки

заем от 168 часа

Автобои Неделчев