• ...ДВА ЕКИПАЖА НА МС-АКАДЕМИЯ ТВЪРДИЦА С ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ ПРЕДИ СТАРТА НА МОНБАТ РАЛИ СЛИВЕН...

  • ...ПЛАМЕН КАМБУРОВ ЗАПИСВА ТРЕТА ПОРЕДНА ПОБЕДА В ДВА ШАМПИОНАТА - ПЪРВИ Е В ПЛАНИНСКО БЪЛГАРКА...

     

  • ...ТОЧНО СПОРЕД ОЧАКВАНИЯТА: НАЙ-БЪРЗИ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ СА ТЕЛИЙСКИ, КАМБУРОВ И ЦАРСКИ...

     

Тимовете от WRC не приемат „дългия лист“

Петък, 04 Септември 2020 | Париж, RallyXpress
Тимовете от WRC не приемат „дългия лист“

ЕВРО-ЦЕНТРИЧНО ЛИ ЩЕ Е
ПЪРВЕСТВОТО ПРЕЗ 2021?

BG Motor Jornalist
ДЪЛГОСРОЧНАТА програма и намеренията на Промотора на WRC е шампионът да бъде от 16 състезания, така както бе планирано по-рано през годините. Разширяването му до 14 кръга в този сезон бе съсипано от COVID-19, а за догодина има две тенденции – едната на тимовете с до 12 ралита и тази на промотора. По-рано през годината Ив Матон, директорът на офиса за рали на ФИА бе категоричен, че се работи за намаляване на разходите. Сега обаче Матон „бие задната“ заявявайки, че не би поемал ангажимент за определен брой събития за 2021 г. Така евентуалното орязване на разходите може да дойде за сметка на един – на първо време - евро-центричен календар, базиран изцяло на състезанията в Стария континент.

ПРОДЪЛЖАВАЩИТЕ дебати около текущият календар на WRC продължават с пълна сила, като в същото време все по-очевидно става нежеланието на тимовете около „дълъг лист“ в шампионата догодина, който да включва повече от 12 старта за сезона.

Едни от най-големите разходи са свързани с „трансокеанските“ състезания, в които като правило участват единствено заводските отбори, местните екипажи и пилоти, които нямат WRC-програми, но те се броят на пръсти.

Инженерът на Тойота Газоо Рейсинг Том Фаулър очерта проблемите, пред които са изправени екипите, ако графикът за 2021 г. надхвърли 12.

„Нашето мнение беше, че повече от 12 старта наистина не са е необходими – категоричен е инженерът. – Сам по себе си един за рали вече е голямо начинание, докато промоторът винаги настоява за все повече и повече събития.

„Не мисля, че наистина има разбиране за това какво означава това по отношение на отбора. Когато сте на вариант 12, можете да използвате един ресурс за всичко; управлявате механиците и вашите инженери, успешно се ръководи и вашия тестов екип, като всички те покриват своите рали или тестове за целия сезон.

„Това се вписва в разумната работна среда на всеки човек.

„Но щом получите повече от един месец за състезания, изпадате в ситуация, в която дори и по закон не можете да молите хората да правят тази допълнителна работа…

„Така че се налага да започнете да разглеждате прехвърлянето на хора или пропускането на ралитата. Това – доста елементарно - просто повишава разходите и увеличава значително инвестициите, необходими за ресурси и оборудване.

„Промоторът разполага с тази информация, те знаят как изглежда рали автомобилът, когато завърши едно състезание. И те трябва да разберат, че ние не просто го почистваме и го изпращаме обратно у дома.

Тимовете от WRC не приемат „дългия лист“

снимка: официален сайт на тойота газоо
12 ИЛИ 16: КАЗУСЪТ МАЙ Е И ТРУДОВО-ПРАВЕН… Том Фаулър вижда проблемите с повечето състезания и в правните основания за извънреден труд…


„Трябва да се разбере, че това, което изпълняваме, не е Формула 1 по отношение на броя хора в екипите, с всичките им налични бюджети, както и какво всъщност се случва с автомобилите.“

Шефът на екипа на М-Спорт Ричард Милинър (на снимката горе), като пример, сочи плана за остатъка от този сезон

„Предстои да направим по един старт на всеки две седмици, а току-що изгубихме (заради пандемията – бел. ред.) хората в M-Спорт", каза Милинър. - Всичко е възможно, но това може да е свързано с различни закони за заетостта в Естония, където са базирани инженерите и техническите специалисти на Тойота. Ние също не бихме искали да излизаме повече от един месец на следващата година. Правенето на повече състезания става още по-трудно."

Милинър прие, че при евентуална втора вълна от коронавирус, аргументите за и против може да станат академични и добавя: „Кой знае какво ще се случи през януари, февруари и март?“

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев