• ...НЕВИЖДАНИ ГОРСКИ ПОЖАРИ В НОВ ЮЖЕН УЕЛС ПРИНУЖДАВАТ ДОМАКИНИТЕ НА АВСТРАЛИЯ КЪМ ЕКСТРЕНИ РЕШЕНИЯ...

  • ...ФИНАЛНИЯТ РАЛИ СПРИНТ В БУРГАС - ПРЕНАСРОЧЕН СЪС СЕДМИЦА ПО-КЪСНО - 23 И 24 НОЕМВРИ...

  • ...НЯМА ДА ИМА КУАТРО АВТОМОБИЛИ В СТАРТА НА ВТОРИЯ СПРИНТ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ШАМПИОНАТ КРАЙ ИХТИМАН ТОЗИ УИКЕНД...

Тайните на новият Форд Фиеста R5 на M-Спорт

Сряда, 19 Юни 2019 | от Мартин Холмс, Англия
Тайните на новият Форд Фиеста R5 на M-Спорт

ДВА ДЕБЮТА ПРЕДИ ДА
БЪДЕ ОФИЦИАЛИЗИРАН

2019 New Fiesta R5 005
ФОРД ФИЕСТА R5 Mk VIII ще се появява за първи път като в белгийското Ипър в края на юни, когато ще е в ръцете на Ерик Камили, след което първото състезание ще бъде в Естония в средата на юли, когато ще е поверен на Теему Сунинен.

28-ГОДИШНИЯТ инженер Бернардо Фернандес (на снимката) се присъедини към M-Спорт в края на юни 2014 г., като започна своята настояща работа оглавявайки проекта за новото поколение Фиеста R5, след вече беше работил като инженер за Отт Танак и Себастиян Ожие в WRC. След като вече натрупа опит от предишните R5 коли, Бени Фернандес все още работеше у дома в Португалия с отбор, който се състезаваше на националните шампионати в началото на сезона 2014.

Работата по новата версия Фиеста R5 започва през януари 2018 г. с група от трима дизайнери, докато по-голямата част от екипа все още работи по предишни проекти.

„До началото на април, заедно с нас, имахме пълния дизайнерски екип. Получихме първата нова каросерия през ноември 2018 г., когато започнахме да строим първия тестов автомобил, първата пробна експлоатация беше през първата седмица на декември. От предишната си работа знаех, че оригиналната Фиеста R5 е конкурентоспособна и вярвах, че колата е лесна за управление от клиентите.

„Мисля, че най-лошата част е нейната надеждност, имаше някои точки върху колата, която пострада значително. Екипите се сблъскаха с редица различни предизвикателства преди това, с което се сблъсквахме, и не беше лесно да се справим с производственият електрически усилвател на кормилна рейка на автомобила. От серийното произведена кола има определени системи, които обаче не са оптимални за рали автомобил по отношение на софтуера.

„Работихме с производителя, за да изгладим тези проблеми не само от софтуерна страна, но и от хардуерната страна.“.

Bernardo Fernandes 001

снимка: мартин холмс рали
С ОПИТА ОТ РАБОТАТА С ОЖИЕ… След като в продължение на цялата 2017 г. Бени Фернандес работи като инженер в екипа на Себ Ожие и сегашния вариант на Фиеста WRC, работата му новия проект на Форд Фиеста R5 Mk VIII придобива напълно различна перспектива
 
Новият рали автомобил Mk VIII Фиеста R5 е изцяло ново хомологиран, точно както и текущата WRCar и R2 (пусната по-рано през 2019 г.), версията ST.

„Връзката е фокусирана много точно върху скоростната кутия, но R5 споделя повече от 95% от компонентите на версията WRC. Още от самото начало със сигурност се опитахме да максимизираме представянето. На стария автомобил R5, който беше първият път, когато се занимавахме с категория за намаляване на разходите, понякога беше малко трудно да знаем как да постигнем частите да са с конкурентни цени и все още да оставят ефективни.

Тайните на новият Форд Фиеста R5 на M-Спорт

снимка: мартин холмс рали
ОСМИЯТ ВАРИАНТ НА ФИЕСТА R5… В осмата версия на Фиеста са вложени много от идеите на конкуренцията, но и подобренията, които времето от старта на първия вариант е показало, че имат място в новияпроект.


„За новата кола работихме доста по-специално по отношение на теглото. Старата не беше лесно да се стигне до минималното тегло, така че се уверихме, че на тази [новата кола] е много по-лесно да се направи това“.

Оригиналният Фиеста R5 е първият автомобил R5, който трябва да бъде разработен и следователно производителите на R5 са имали възможността да се възползват от опита на M-Sport.

„С новия R5 разгледахме други конкуренти и как те се възползваха от регламентите, по-специално регулацията на купето, как понякога са използвали по-прости проекти, които според нас не са били напълно допустими в нормативната уредба, но след като видях други автомобили да бъдат хомологирани, вече знаем, че можем.

2019 New Fiesta R5 002

2019 New Fiesta R5 003

снимка: мартин холмс рали
ПРОФИЛ И ОТКЪМ КЪРМАТА… Още два погледа към новата Фиеста R5 Mк VIII…

„Очевидно при по-прости модели автомобилът става по-евтин и по-лек. M-Спорт направи първата Форд Фиеста R5 и след това всички други конкуренти погледнаха нашата [кола] и строяха върху това.

„Сега сме ние сме градили върху това, което нашите конкуренти са направили, а също и на опита, който – очевидно - имаме от колата WRC. Разпоредбите на R5 не са се променили значително от първоначалния дизайн, имаше предимно т. нар. разяснения.“
 
Новата Фиеста R5 има различен агрегат от предишния автомобил.

„Двигателят и за главата на цилиндъра сме взели различна база в сравнение с предишната кола. Това ни позволи да настроим характеристиките на мощността на двигателя, за да отговарят по-добре на рали-автомобил версия R5. Това е модулът B515 Екоспорт, подобен на използвания в Куга. Двигателят се произвежда само в САЩ, в завода Диърбърн. Това е единственият двигател 2.0-литра с директно впръскване, който все още е в производство и няма вграден изпускателен колектор към цилиндровата глава. Стартира като 2.0L, но за ралита ние намалихме капацитета до 1620cc.

2019 New Fiesta R5 004

снимка: мартин холмс рали
МОТОРНОТО СЪРЦЕ НА НОВИЯ ПРОЕКТ… В515 Екоспорт е настроен така, че максимално да отговаря на изискванията за съвременен рали-автомобил.

„Промяната беше главно в това, как успяхме да настроим двигателя, за да постигнем желаните от нас характеристики. Бяхме малко ограничени със старата кола, където вече бяхме направили две еволюции на агрегата и затова трябваше да започнем отначало, за да можем да достигнем онази  производителност и обхват на мощността, който искахме.

„По отношение на новия производствен двигател не е много по-различно. От гледна точка на рали автомобил, успяхме - със сигурност – при оптимизирането на няколко от компонентите, които са насочени към минималното тегло, позволено от правилата. Така че определено сме работили много за намаляване на теглото на двигателя на новия R5.“

„По отношение на скоростната кутия и задния диференциал нямахме много проблеми с предишния автомобил, така че просто се възползвахме от възможността да актуализираме малките елементи, което ни позволява допълнително да удължим живота им. Все още сме със Садев. Актуализирахме геометрията на окачването, особено с уроците, които сме научили от проекта WRC.

„Геометрията на окачването прилича повече на автомобила WRC, отколкото на предишния R5. И тогава ние въведохме нещо, което нашите конкуренти вече имат - приспособимостта на настройката на ролката, така че различните позиции на носа.

„Днес има една философия, че не е необходимо автомобилите да се задвижват толкова встрани, така че сме нагласили геометрията на окачването, така че не е необходимо автомобилът да е с голям ъгъл на приплъзване и следователно да извлече най-много от гумите.
„Що се отнася до спирачките, за този проект ние преминахме към спирачките на Брембо, подобно на WRC; главно това е техническо партньорство с Брембо, което предлага възможност да се намали масата на частите. Основната разлика е, че те са по-леки. "
  
Спестяването на разходите е постоянна характеристика на проектантската работа на R5.

„По отношение на корпуса ние определено отделихме време, за да се опитаме да опростим производството на някои компоненти, най-вече защото кутията е компонент, който намалява разходите, а трудът е голяма част от тази цена. Затова се опитахме да намалим труда колкото е възможно повече.

„Във връзка с общото намаляване на разходите, очевидно проектът достига точка, в която няма какво много повече да се вземе от началния дизайн.“

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев