• ...НЕВИЖДАНИ ГОРСКИ ПОЖАРИ В НОВ ЮЖЕН УЕЛС ПРИНУЖДАВАТ ДОМАКИНИТЕ НА АВСТРАЛИЯ КЪМ ЕКСТРЕНИ РЕШЕНИЯ...

  • ...ФИНАЛНИЯТ РАЛИ СПРИНТ В БУРГАС - ПРЕНАСРОЧЕН СЪС СЕДМИЦА ПО-КЪСНО - 23 И 24 НОЕМВРИ...

  • ...НЯМА ДА ИМА КУАТРО АВТОМОБИЛИ В СТАРТА НА ВТОРИЯ СПРИНТ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ШАМПИОНАТ КРАЙ ИХТИМАН ТОЗИ УИКЕНД...

Протон Ирис: първият R5 с двойна хомологация

Петък, 22 Март 2019 | Бакуел, Англия, RallyXpress
Протон Ирис: първият R5 с двойна хомологация

„ЕР-ПЕТИЦАТА“ на Протон Ирис, която е правена от фирмата МЕМ на Крис Мелърс (на снимката) в Бакуел, графство Дърбишър, стана единственият спортен автомобил, който има двойна хомологация. Това означава, че Протон Ирис R5 ще бъде предлаган на пазара едновременно с лява и дясна дирекция. Това е една от причините, поради които официализирането на документите на колата пред Международната автомобилна федерация (ФИА) се забави толкова дълго време. За първи път официално за Протон Ирис R5 се заговори преди фестивала на Скоростта в Гууд Ууд през 2017 г.

„Затова и процесът по хомологирането на автомобила продължи толкова дълго – обяснява Мелърс. – Най-важното беше това, а след като вече го имаме, сега бихме искали да видим автомобила и в някои от състезанията, разбира се в сериите WRC2“.

Като се има предвид едновременно първенствата на Острова, където е базирана фирмата МЕМ – британското, ирландското и това на Шотландия, превесът в произвежданите машини ще е към тези, които са с дясна дирекция.

„Този по-дълъг процес около легализацията на Протон Ирис R5 обаче ни позволи да направим много тестове през 2018 г. и като цяло през последните 18 месеца това ни позволи да развиваме колата и да я изучим възможно по-добре“, допълва Мелърс.

Протон Ирис: първият R5 с двойна хомологация

снимка: официален сайт на мем
ТРЯБВА ДА МУ СЕ ВЯРВА… Като пилот, който е скъперник на похвалите, думите за силните качества на Протон-а, казани от Маркус Грьонхолм трябва да се приемат като повече от комплимент.


Колата е силна и с фантастично поведение – такова е мнението на само на Мелърс като баща на проекта, но и на двукратният световен шампион Маркус Грьонхолм, който е навъртял и най-много тестови километри с Прото-а.

Макар това да изглежда повече като „изпреварваща“ информация, Крис Мелърс, за когото Грьонхолм е свършил най-тежката и най-дълга работа през последната година и половина с новия автомобил, има намерението да върне финландеца на терена за няколко официални състезания още през този сезон.

2018 Gronholm Test 002

снимка: официален сайт на мем
ДОКАТО ЧАКАТ ФИА… Крис Мелърс и Маркус Грьонхолм свършиха страхотна работа, докато изчакват година и половина решението на Париж за двойната хомологация на Протон Ирис R5.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев